A Doua Sansa - Beneficiile intoarcerii in educatie

Detalii

CategoriiEducatie
Tagurieducatie, scoala
Ultima actualizareJoi 30 septembrie 2021
Vizualizari1795

Voteaza & Distribuie

Descriere

In aceasta toamna, elevii se intorc la scoala. Dupa o perioada destul de dificila, cu totii sunt nerabdatori sa paseasca in noul an scolar. Chiar si tinerii care nu au avut aceasta posibilitate de a-si finaliza studiile primare obligatorii, se pot bucura de acest nou inceput. Datorita programului “A doua sansa”, acestia au ocazia de a reveni la o viata normala.

La nivel national, exista 14000 de persoane fara studii primare si gimnaziale. Dintre care 7046 numai in judetul Dambovita. Acest fapt a avut multiple urmari negative. Cum ar fi scaderea fortei de munca si cresterea numarului de persoane care traiesc din ajutor social. Ca masura, a fost implementat in cadrul proiectului “Viitorul incepe azi” ID 135129, activitati din cadrul programului “A doua sansa”. Prin acesta, tinerii din judetul Dambovita care isi doresc un loc de munca stabil, o competenta profesionala, cat si sa se dezvolte personal, vor avea sansa sa isi duca la bun sfarsit studiile primare si gimnaziale.

Ce este programul “A Doua Sansa”?


Programul “A doua sansa” ofera posibilitatea ca adolescentii, tinerii si adultii cu varste cuprinse intre 16 si 29 ani care nu si-au finalizat sau nu au urmat studiile primare sau gimnaziale au sansa sa o faca. In general, aceste persoane provin din medii sociale problematice ce i-au determinat sa renunte la educatia lor. Programul ofera acestei categorii sociale posibilitatea continuarii si finalizarii invatamantului primar obligatoriu.

Programul este impartit in doua categorii:
- A Doua Sansa - invatamant primar
- A Doua Sansa - invatamant secundar inferior cu posibilitatea de pregatire profesionala.

Programul “A doua sansa” pentru invatamant primar se adreseaza persoanelor care nu au fost inscrise in nicio forma de invatamant, persoanelor care au abandonat pe parcurs invatamantul primar si celor care nu au absolvit pana la varsta de 14 ani.

Programul “A doua sansa” pentru invatamant secundar inferior se adreseaza persoanelor care au absolvit invatamantul primar obligatoriu. De asemenea, se mai pot inscrie si persoane care au absolvit o parte a invatamantului gimnazial, dar nu l-au finalizat.

Aceste tipuri de servicii de educatie definite prin intermediul programului “A doua sansa” sunt regasite si in proiectul “Viitorul incepe azi”, fiind o parte foarte importanta in derularea acestuia.

A doua sansa si beneficiile intoarcerii in educatie

Programul “A doua sansa” aduce beneficii solide ce vor cladi viitorul celor care nu si-au finalizat studiile:
1. Programul este construit in asa maniera incat sa motiveze cursantii si sa ii ajute sa revina in sistemul de educatie. Acesta este flexibil astfel incat sa nu afecteze vietile personale ale cursantilor. De asemenea, proiectul este structurat in functie de nivelurile si asteptarile acestora. Intrucat fiecare are ritmul sau de invatare, programul asigura module pe care elevii le pot urma pentru a-si forma competente ce raspund intereselor si nevoilor lor.
2. Integrare sociala

Programul “A doua sansa” elimina barierele sociale. Cu alte cuvinte, acele bariere care ii impiedica sa se integreze, sa socializeze si le afecteaza increderea in sine. Mai mult de atat, participantii la proiect nu se vor mai simti inferiori in contexte de ordin social pentru ca finalizarea studiilor primare ii va face sa te simta mai increzatori.
3. Odata cu finalizarea studiilor, creste si sansa de a gasi un loc de munca sigur si stabil. Orice tanar ce nu are minimul de studii finalizate cunoaste dificultatile aduse de lipsa unui venit decent si stabil. Datorita programului “A doua sansa”, aceste probleme materiale vor lua sfarsit. El faciliteaza gasirea unui loc de munca si independenta financiara.

4. Obtinerea unei calificari profesionale
Principalul tel al acestui program il constituie obtinerea unei calificari profesionale. Aceasta este stabilita in functie de abilitatile profesionale, cunostintele si preferintele participantului si creste considerabil sansele de angajare. Acest beneficiu favorizeaza ocuparea fortei de munca din zona de sud a tarii sau dezvoltarea unei intreprinderi personale.

5. Obtinerea unui loc de munca
Finalizarea studiilor aduce cu sine avantajul obtinerii unei calificari profesionale. Fiind la mare cerere in zilele noastre, calificarile profesionale sunt printre cele mai bine platite meserii. De aceea, ele faciliteaza angajarea si constituie oportunitati uriase de cariera.

6. Posibilitatea de a deschide propria afacere
Programul “A doua sansa” pregateste cursantii pentru un viitor de succes. De aceea, acesta este coordonat de cadre didactice si consilieri care sa ofere sustinere si indrumare.

Motive pentru care ar trebui sa te inscri in acest program:
1. Flexibilitate
Proiectul “A doua sansa” este flexibil. Persoanele inscrise in proiect nu vor fi nevoite sa renunte la activitatile profesionale sau familiale in care sunt implicate deoarece cursurile vor fi sustinute dupa-amiaza in timpul saptamanii, seara sau in weekend si concedii. Totul va fi in functie de posibilitatile cursantilor.

2. Durata variabila
In principiu, programul “A doua sansa” are o durata de 2 ani pentru invatamantul primar, respectiv de 4 ani pentru invatamantul secundar inferior. Dar, aceasta durata se poate micsora in functie de performanta scolara si nivelul de competenta profesionala.

3. Egalitate
Proiectul se axeaza pe respectarea egalitatii sanselor. Fiecare participant va fi tratat in mod egal fara sa a se face niciun fel de discriminare.

4. Invatare in functie de performanta
Clasele vor fi formate din grupuri mici cuprinse intre 8 si 15 cursanti in fiecare clasa. Prin urmare, participantii vor avea parte de atentie si ajutor din partea cadrului didactic atunci cand intampina o problema.

Principalul scop al programului “A doua sansa” este de a motiva cati mai multi tineri sa se reintoarca in sistemul de educatie. Astfel, isi pot relua studiile si isi pot asigura un viitor mai bun.