Credit pentru nevoi personale. Cu sau fara ipoteca?

Detalii

CategoriiEconomie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3934

Voteaza & Distribuie

Descriere

Creditele pentru nevoi personale garantate cu ipoteca au aparut in Occident prin anii '80, in urma cresterii preturilor la proprietatile imobiliare. Acest produs a aparut la noi tot intr-un moment de crestere accelerata a preturilor caselor si terenurilor.

Principalul avantaj al acestor produse il reprezinta dobanzile mici la care este oferit creditul. Rata dobanzii este practic la fel de scazuta ca la un credit pentru locuinta, cel mai ieftin produs de finantare. Garantia ipotecara ofera bancilor siguranta rambursarii ratelor la timp, pentru ca, in caz contrar, debitorul isi poate pierde casa. Principalul dezavantaj al creditelor pentru cei care decid sa apeleze la aceasta varianta il reprezinta tocmai aceasta garantie. O evolutie nefericita a situatiei financiare a imprumutatului poate duce la pierderea acoperisului de deasupra capului.

Un alt dezavantaj este procedura greoaie. Este posibil sa dureze ceva mai mult pana veti obtine imprumutul. De aceea, daca suma pe care o solicitati este mai mica, ar trebui sa optati pentru credite nevoi personale fara ipoteca Imprumuturile cu garantie imobiliara sunt foarte populare in Occident pentru finantarea achizitiilor de mare valoare. Cele mai frecvente utilizari se regasesc in zona modernizarii si reamenajarii locuintelor. Exista si cazuri cand acest tip de imprumut, avand dobanda mai mica, este folosit pentru stingerea datoriilor acumulate la produse de creditare cu dobanzi foarte mari, cum ar fi cardurile de credit. Insa, dobanda atractiva il face sa fie folosit si pentru finantarea cheltuielilor legate de educatie, pentru cumpararea unui autoturism sau pentru achizitionarea unei resedinte de vacanta.

Suma maxima acordata pentru acest tip de imprumut depinde de valoarea proprietatii ipotecate in favoarea bancii. Daca imprumutul initial nu acopera aceasta valoare, se poate obtine ulterior un alt imprumut, utilizand ca garantie acelasi imobil.