Cosmetice recomandate pentru ten cu dermatită seboreică. Ce poți folosi și ce trebuie să eviți?

Detalii

CategoriiShoping
Taguricosmetice
Ultima actualizareMiercuri 30 septembrie 2020
Vizualizari654

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dacă ai fost diagnosticată cu dermatită seboreică, rutina ta de îngrijire a tenului ar trebui să conțină anumiți pași specifici, dar și o listă aparte de cosmetice care te vor ajuta să îți păstrezi pielea feței curată și un nivel cât mai redus de sebum la nivelul acesteia. Înainte de trece la recomandări propriu-zise, hai să aflăm împreună ce este și cum se manifestă această afecțiune a pielii.

Ce este dermatita seboreică?


Dermatita seboreică este o afecțiune cronică ce se manifestă printr-o inflamație a pielii. Se poate instala la orice vârstă, însă în primele luni de viață poate manifesta primele simptome. Dermatita seboreică are o rată foarte mare de recidivă, fiind o afecțiune care nu se poate trata, ci doar ține sub control. Concret, boala cronică se manifestă mai ales în zonele corpului unde numărul de glande sebacee este mai mare și nu are legătură cu igiena personală. Vestea bună este că dermatita seboreică nu este contagioasă, însă poate crea neplăceri destul de mari, cum ar fi mâncărimi ale pielii, roșeață sau scuame la nivelul pielii sau a părului facial.

Cum se declanșează dermatita seboreică?

Cauzele dermatitei sunt destul de greu de identificat. Cel mai probabil, afecțiunea are legătură cu un sistem imunitar slăbit, lipsa zincului din organism, oboseala cronică sau stresul. De asemenea, boala cronică se poate declanșa pe fondul unui deficit de biotină, a vitaminelor din complexul B sau a vitaminei A. Unii medici dermatologi pun pe seama ciupercii Malassezia, care trăiește în mod natural pe piele, dermatita seboreică.

Cum se poate manifesta dermatita seboreică?

Deseori confundată cu mătreața, dermatita seboreică se manifestă prin scuamarea pielii sub forma unor fulgi de culoare gălbuie, care pot apărea pe scalp, pe sprâncene, în barbă, pe lateralele nasului sau chiar în spatele urechilor sau în interiorul pavilioanelor acestora. Scuamele vin însoțite de mâncărimi la nivelul pielii și o roșeață specifică, deseori completate de un exces de sebum.

Există tratament pentru dermatita seboreică?

Deși cauzele instalării acestei afecțiuni nu pot fi stabilite cu exactitate, ca regulă generală, dermatita seboreică poate fi ținută sub control cu ajutorul unui tratament oferit doar de medicul dermatolog, dar și având o rutină de îngrijire foarte atentă. Alimentația joacă și ea un rol foarte important în stabilizarea acestei afecțiuni cronice, de aceea nu sunt recomandate consumul de alimente grase, de sucuri acidulate sau de mâncare de tip fast-food. Mai mult decât atât, medicii recomandă evitarea alimentelor cu bază acidă, așa cum sunt murăturile, alimentele acre sau cele fermentate. Un tratament pentru dermatita seboreică aplicat corect presupune și folosirea unor ingrediente antiinflamatoare, precum acidul salicilic sau acidul acetil salicilic (aspirina), precum și anumiți retinoizi, care vor împiedica apariția simptomelor dermatitei seboreice.

Cum îți îngrijești tenul cu dermatită seboreică?

După cum spuneam și mai sus, rutina de îngrijire a tenului tău ar trebui să suporte mici schimbări, iar raftul cu cosmetice ar trebui revizuit, pentru ca pielea ta să poată primi cea mai potrivită formă de igienă, adaptată nevoilor tale.

Începe-ți diminețile cu o curățare a tenului cu un gel pentru piele sensibilă, ca mai apoi să aplici un ingredient antiinflamator. Imediat după aceea, dacă medicul ți-a prescris o rețetă în acest sens, poți folosi un produs antifungic. După ce acestea au pătruns adânc în piel, poți trece la pasul următor, foarte important pentru tine, și anume aplicarea unei creme cu protecție solară. Dacă dorești, poți aplica mai apoi un machiaj lejer, fără a folosi produse cosmetice grase sau care îngreunează tenul. Altfel, riști să amplifici efectele dermatitei seboreice.

Seara poți începe ritualul de curățare prin folosirea unui demachiant pentru ten delicat, ca imediat după aceea să treci la aplicarea unei creme cu efect antiinflamator sau la folosirea unui produs cosmetic pe bază de acid salicilic, pe care îl poți utiliza de patru, maximum cinci ori pe săptămână. Dacă medicul te-a îndrumat să folosești retinoizi medicamentoși, seara este cel mai bun moment să o faci, dar nu mai des de două aplicări pe săptămână. Nu uita de hidratare, care trebuie făcută cu o cremă foarte lejeră, care nu îți va îngrășa tenul.

Sfaturile de mai sus sunt pur informative și nu înlocuiesc un consult medical de specialitate!

Sursa foto: piqsels.com/en/public-domain-photo-zbwoz