Cardurile de sanatate

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3443

Voteaza & Distribuie

Descriere

In era in care devenim tot mai digitali se pare ca nici modul in care vom fi tratati prin spitale nu ramane in urma. Desi spitalele noastre, rupte parca din Evul Mediu, mai degraba ne imbolnavesc decat sa ne faca sa ne simtim mai bine, intr-un mediu dotat si curat, noi vom avea totusi carduri se sanatate la nivel european. Iar orice asigurat de peste 14 ani care nu va avea un astfel de card pana la sfarsitul anului 2012, nu va putea fi tratat sau consultat, decat in caz de urgente.





noul card de sanatate


noul card de sanatate




Cardurile vor fi din plastic si vor contine un cip, iar informatiile preluate vor fi datele de identitate ale detinatorului plus codul unic de identificare din sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Pe acest cip vor mai fi stocate si informatiile medicale principale ale posesorului, precum cele mai importante boli sau grupa sanguina. Se va putea observa in acest mod si ce medicamente a consumat pacientul sau daca a fost spitalizat.



  • datele de pe cardurile de sanatate:



* date de identificare a detinatorului;

* dovada contributiei la asigurarile de sanatate;

* numarul solicitarilor de servicii medicale.




  • - datele electronice:



* antecedente, istoric medical;

* boli cronice;

* alergii;

* analize;

* imagistica.



Se pare ca si medicii vor avea un card, insa acesta va fi unul profesional, legat in acest sistem de informatiile pacientului. Unele informatii de pe aceste carduri de sanatate vor putea fi accesate numai de medicul care are si el card.


Din 11 ianuarie 2011 au inceput sa fie trimise prin posta spre casele romanilor aceste carduri de sanatate cu cip. Identificarea pacientului se va putea face in baza amprentei digitale, pe card va fi un dispozitiv unde i se poate autentifica amprenta. Cardul va costa doi euro si 18 milioane de contribuabili vor beneficia de aceste inovatii tehnologice din sistemul sanitar.





cardul de sanatate cu cip


cardul de sanatate cu cip



Se pare ca acest program ar fi trebui sa fie introdus in tara noastra pana la finele anului 2007, insa mai era nevoie de un ordin al presedintelui CNAS. Toti salariatii romani vor primi in continuare aceste carduri. Ministerul Sanatatii a anuntat deja ca nu vor fi tratati de medici decat in cazuri urgente, cei care nu isi vor face acest card.


Un avantaj mentionat de ministrul Sanatatii este acela ca reduce birocratia. Asa cum ne vom face platile in mod electronic, ne vom scurta si vizitele la medic. De asemenea, pe cardurile de sanatate va fi stocata o evidenta a tuturor datelor, lucru ce va usura munca medicilor si nu se va mai juca nimeni cu rabdarea pacientilor la urmatoarele consultatii.


Legea prevede faptul ca in cazul in care cardul de sanatate nu va putea fi eliberat din diferite motive, Casa de Asigurari il va inlocui cu o adeverinta. Un aspect mai putin placut al acestei informatii este acela ca aceste carduri nu vor putea fi utilizate decat in Romania.


Astfel, medicii, neintelegand aceste practici, s-au intors in mare numar importiva acestui proiect. Acestia considera ca un astfel de card le va da foarte multe batai de cap. La fel, sunt foarte multi romani aflati importiva noilor carduri de sanatate, fie din motive morale, fie religioase.


sursa foto: mediafax.ro