Construirea brand-urilor pe Internet si cei 7C

Detalii

CategoriiIT
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari26367

Voteaza & Distribuie

Descriere

Introducere Ce este un brand? Dar un brand online? Exista diferente? Afecteaza Internet-ul strategia de creare a acestuia? Exista standarde ce ar trebui respectate pentru garantarea succesului intr-un mediu de comunicare atat de dinamic? Iata o parte din intrebarile dezbatute in acest articol.

Obiectivele urmarite sunt: intelegerea modului traditional in care au fost create brand-urile si explorarea diferentelor aduse de expansiunea retelei Web, diferente reflectate in strategiile de creare a brand-urilor online, in special portaluri. Studiul de caz (Yahoo.com) va confirma ipoteza de la care s-a pornit, aceea ca succesul unui brand pe Internet este influentat in cea mai mare masura de respectarea anumitor standarde (cei 7C) referitoare la metodele de promovare, strategii de PR, generarea valorii si fidelizarea publicului tinta. Ce este un brand?

Este un brand definit de logo-ul unei companii sau de campanii masive de publicitate si PR? Dr. Eric E. Schmidt, CEO la Google, le recunoaste ca elemente ale branding-ului, dar afirma ca ele nu reprezinta nici pe departe intreaga poveste. De fapt, continua acesta, "notiunea de brand este inteleasa gresit chiar si de cele mai specializate organizatii de marketing". "Brand-ul reprezinta partea intangibila a afacerii tale" spune Dr. Eric. "Produsele sunt tangibile. Acestea sunt facute in fabrici si stocate in depozite; sunt lucruri pe care le poti tine in mana. Prin contrast, un brand este o colectie de elemente intangibile – idei, sentimente, asocieri de cuvinte.

Aceste elemente intangbile sunt stocate in depozitul mintii noastre." Da, de acord (am putea spune noi), dar cu totii suntem buni la teorie. Iar pana a ajunge sa vezi un simplu simbol abstract si a-ti da seama instantaneu ca ar trebui sa iti mai cumperi o pereche de Nike pentru a-ti impresiona prietenii, este cale lunga. De aici apare si intrebarea fireasca: Cum se construieste un brand de succes? Teoriile abunda, si daca ar fi sa analizam conceptual toate elementele care intra in alcatuirea brand-ului am scrie lejer o carte (plictisitoare, cu siguranta). Abordand o latura mai practica, am putea spune ca prima etapa necesita un raspuns la trei intrebari, sau asa-numitul "value proposition":

1. Care este clientela ta?

2. Care sunt valorile acesteia?

3. Care este produsul sau serviciul optim oferit de mine ce ar putea transmite cu succes aceste valori?

Gata! Am descoperit reteta succesului. Acum luati-o, aplicati-o, sensibilizati-va publicul tinta si ne vedem la anul in revista "Capital 300". Mmmmmda….sau mai bine asteptati sa cititi tot articolul, mai exista si "Forbes 400". Asa cum am mentionat mai sus, procesul de creare a unui brand incepe cu acea propunere unica de vanzare (value proposition sau unique selling proposition) – o oferta pe care potentialii clienti sa o perceapa cu interes. Urmatoarea etapa consta in a-i convinge sa incerce brand-ul respectiv.

Daca oferta a fost creata corespunzator, ar trebui sa genereze o experienta benefica si o determinare de a cumpara din nou. Nevoia unei incercari si a unei cumparari repetate necesita mecanisme de declansare a acestor motivatii, mecanisme create cu ajutorul advertising-ului, promotiilor, vanzarilor, relatiilor publice si marketing-ului direct. Compania trebuie sa comunice valorile brand-ului iar apoi sa consolideze asocierile cu acesta pentru a pune in miscare roata utilizarii si experimentarii, si a o mentine intr-o continua miscare.

Prin aceasta combinatie a comunicarii consistente si experientei placute se construieste brand awarenes-ul (constientizarea brand-ului), increderea in Internet si valoarea brand-ului respectiv (brand equity).

Dar ce se intampla in cazul unui … Brand pe Internet In acest caz se pot observa anumite diferente. Pentru ca in mediul online, brand-ul reprezinta experienta, ceea ce percepe utilizatorul, iar necesitatea stabilirii unei relatii este mai evidenta ca oricand. Interactivitatea si expunerea directa cere unei companii online sa fie pregatita pentru a asculta, a invata si a intelege modul in care trebuie sa se adreseze clientilor.

Nu mai exista doar mesaje "aruncate" publicului iar apoi o monitorizare a felului in care el reactioneaza. Informatia de calitate si bine structurata, dialogul, simtamantul de apartenenta, fidelizarea, posibilitatea de personalizare, dezvoltarea loialitatii, sunt doar cateva atribute ce necesita o atentie sporita fata de mediile offline. Internet-ul ofera companiilor un control total asupra interactiunii si de aceea procesul de creare a brand-ului trebuie sa se axeze pe o relatie directa (end-to-end) – de la promisiunile expuse in propunerea unica de vanzare, pana la experimentarea lor de catre client.

Analizand brand-urile online de succes, putem determina sapte standarde (cei 7C) de care ar trebui sa tinem seama atunci cand vorbim de branding pe Internet. Ei se refera la: 1. CONVENIENTA – un site nu trebuie sa fie dificil de utilizat 2. CONTINUT – informatie utila si de calitate 3. CUSTOMIZARE – posibilitatea de personalizare a anumitor caracteristici 4. COMUNITATE – posibilitatea membrilor de a interactiona 5. CONECTIVITATE – oferirea de legaturi catre alte site-uri relevante 6. COMUNICARE – dialogul constant cu compania 7. CUSTOMER CARE – interactiunea dintre companie si utilizator pentru asistenta Vom expune aplicabilitatea acestora printr-un…

Studiu de caz: Yahoo.com Istoria companiei suna destul de tipic pentru acest gen de business. Inceput ca un hobby in 1994 de doi studenti la Stanford, David Filo si Jerry Yang, site-ul Yahoo.com a ajuns la peste 237 de milioane vizitatori unici din 25 de tari si 13 limbi. Cum s-a atins un asemenea succes? La inceput, strategia de construire a brand-ului a avut ca target "posibilii vizitatori" (near surfers) – acei oameni care nu sunt inca online dar pentru care exista o mare probabilitate de a utiliza Internet-ul in viitorul apropiat. In acest sens, au utilizat cu succes metode de promovare offline: reclame TV, reviste dar si tehnici de "guerilla marketing" afisandu-si numele pe orice, de la pungi si tricouri pana la organizer-e si pixuri. Au avut chiar si un barter cu echipa San Francisco 49ers, fanii acestora fiind nevoiti sa strige Yahoo! atunci cand isi incurajau echipa.

Ce au reusit astfel? Ceea ce multe alte companii online au putut concretiza abia dupa ani de zile de aplicare a principiilor de marketing: constientizarea timpurie a brand-ului si generarea de vizitatori loiali. Cu siguranta, un buget generos iti poate genera un awareness considerabil, dar atragerea de noi vizitatori si fidelizarea celor existenti este o alta poveste. Modul in care Yahoo a implementat cei 7C dovedeste o buna cunoastere a branding-ului online. Sa-i analizam pe rand: 1. CONVENIENTA– un site nu trebuie sa fie dificil de utilizat Succesul portalului Yahoo a fost influentat direct de felul in care a fost structurat si afisat. Au refuzat sa aplice zicala "Tot ce zboara se mananca", fiind foarte selectivi, incluzand doar cele mai bune informatii de pe web intr-un cadru ierarhic cu o logica bine stabilita.

S-a pus foarte putin accentul pe design, insistandu-se extrem de mult pe conceptul de usability (usurinta cu care utilizatorii gasesc informatii relevante). 2. CONTINUT – informatie utila si de calitate Continutul este extrem de variat, de la stiri zilnice si prognoza meteo pana la posibilitatea de cumparare online si serviciu de transmitere a banilor. Parteneriatele si aliantele cu Amazon, Cdnow si alte asemenea companii nu au facut decat sa mareasca diversitatea si calitatea informatiilor. 3. CUSTOMIZARE Serviciul My Yahoo! permite personalizarea modului de vizualizare. Utilizatorul poate alege sa vada doar anumite subiecte, de la bursa si sport pana la meteo si expozitii. Este ca si cum ar beneficia de un ziar ce tine cont doar de interesele lui. Astfel, Yahoo a reusit sa atraga un numar impresionant de vizitatori loiali. 4. COMUNITATE – posibilitatea membrilor de a reactiona Yahoo a dezvoltat o serie de comunitati web pentru a spori interactiunea cu, si intre membrii, iar achizitionarea serviciului de pagini gratuite Geocities si a grupului de mail eGroups nu a facut decat sa accentueze nevoia oamenilor de apartenenta. 5. CONECTIVITATEA este asigurata din plin prin oferirea de link-uri catre alte site-uri cu informatii relevante iar 6. COMUNICAREA cu utilizatorii a fost continuu incurajata prin serviciul de email si cererile de feed-back din partea companiei. 7. CUSTOMER CARE – interactiunea dintre companie si utilizator pentru asistenta Yahoo raspune cererilor prin email, fax, telefon, online chat si chiar si prin posta traditionala.

Compania aloca un buget destul de consistent serviciului de asistenta tocmai pentru a consolida relatia brand-utilizator, contribuind la mentinerea unei reputatii ireprosabile. Studiul de caz verifica astfel necesitatea celor sapte standarde in branding-ul online, necesitate ce poate fi confirmata si prin analiza altor companii de succes ca: Amazon, Ebay, Cdnow, Gap.com, AOL sau, daca ne referim la online branding autohton: Kappa, Home, ROL etc.