Compatibilitatea grupelor de sange

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari26268

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sangele uman este alcatuit din patru componente majore: celule rosii, celule albe, plasma si trombocite. Celulele rosii din sange transporta oxigenul la alte celule ale corpului, celulele albe mentin si sustin mecanismele de aparare al organismului, trombocitele ajuta la procesul de coagulare a sangelui si plasma este locul unde se gasesc proteinele din organism.Grupa de sange (sau tipul de sange) pe care o are o persoana este determinata de celulele rosii din sange. Antigenele sunt mici marcatori prezenti pe suprafata acestor celule rosii, iar aceste antigene sunt unice pentru fiecare individ. Ei ajuta specialistii sa stabileasca grupa de sange a unei persoane si in timpul transfuziilor de sange acestea trebuie sa fie corect potrivite. Imposibilitatea de a face acest lucru poate duce la o multime de complicatii in timpul procesului de transfuzie de sange.


Sistemul ABOCompatibilitatea grupelor de sange


Compatibilitatea grupelor de sangeSistemul ABO este utilizat pentru a determina grupa de sange a unei persoane; o persoana care are antigeni A sau antigeni B care acopera celulele sanguine fac parte din grupa A respectiv grupa B de sange. Si in mod similar, o persoana care nu are niciuna dintre antigene vor apartine grupei de sange 0 si o persoana care are ambele antigene are grupa de sange AB. Mostenirea grupelor de sange de la parinti este factorul principal in stabilirea grupelor individuale de sange, iar Societatea Internationala de Transfuzie a Singelui estimeaza in jur de 30 sisteme de grupe sanguine.Importanta antigenelor se vede in timpul procesului de transfuzie de sange. Persoanele cu grupa A de sange vor avea, de asemenea, anticorpi impotriva antigenelor de tip B, si viceversa. Aceste doua antigene nu pot coexista daca anticorpii lor sunt prezente in corpul uman. Grupul 0 de sange are anticorpi atat impotriva antigenilor A cat si a antigenelor B, iar grupa sanguina AB nu are niciun anticorp.Sistemul Rh

Exista si un alt sistem care ajuta la descrierea grupei de sange a unei persoane. Acesta este cunoscut sub numele de sistemul de sange Rh, care se bazeaza in principal pe cinci antigene Rhesus - C, c, D, E si e, si ajuta sa claseze oamenii in doua grupe diferite de sange (Rh pozitiv si Rh negativ). Antigena D este cea mai importanta dintre acestea deoarece este foarte probabil sa provoace o reactie imunitara. Daca auziti un medic mentionand termenul Rh, el se refera la antigena D. Prezenta acestei antigene D pe suprafata celulor sanguine inseamna ca persoana in cauza are grupa Rh (pozitiv), iar absenta sa indica grupa Rh- (negativ).


Aceste doua sisteme de sange descrise sunt folosite simultan pentru a determina grupa de sange a unei persoane. De exemplu, daca o persoana are grupa O- (O negativ) inseamna ca persoana nu are antigene A, B si D pe celulele rosii. O persoana cu grupa de sange negativa nu poate primi sange de la o persoana cu grupa pozitiva si invers.Grupele de sange explicate in tabelul de mai jos prezinta o estimare procentuala din intreaga lume. Majoritatea oamenilor au grupa de sange O pozitiv.


Grupa de sange si factorul Rh
Procent din populatia lumii


A
34%


A -
6%


B
8%


B -
1%


AB
3%


AB -
1%


O
40%


O -
7%
Importanta grupelor de sange

Importanta grupelor sanguine se observa in timpul procesului de transfuzie de sange. Daca va este transfuzat un tip de sange incompatibil cu corpul dumneavoastra, consecinta ar putea fi fatala. Exista cateva combinatii de grupe de sange care nu trebuie transfuzate intr-un corp uman sub nicio forma.


Cunoasterea grupelor sanguine va ajuta, de asemenea, sa preveniti bolile de sange. Tabelul de mai jos va va lamuri in aceste privinte, aratand compatibilitatea grupelor de sange.

Grupa ta de sange
Compatibila cu O-?
Compatibila cu O ?
Compatibila cu B-?
Compatibila cu B ?
Compatibila cu A-?
Compatibila cu A ?
Compatibila cu AB-?
Compatibila cu AB ?


AB
DA
DA
DA
DA
DA
DA
DA
DA


AB-
DA
NU
DA
NU
DA
NU
DA
NU


A
DA
DA
NU
NU
DA
DA
NU
NU


A-
DA
NU
NU
NU
DA
NU
NU
NU


B
DA
DA
DA
DA
NU
NU
NU
NU


B-
DA
NU
DA
NU
NU
NU
NU
NU


O
DA
DA
NU
NU
NU
NU
NU
NU


O-
DA
NU
NU
NU
NU
NU
NU
NU
Din tabel putem trage urmatoarele concluzii:  • Persoanele cu grupa de sange AB pot primi sange de la orice persoana deoarece grupa lor este compatibila cu orice alta grupa sanguina.


  • Persoanele cu grupa sanguina O- nu pot primi sange decat de la persoanele cu aceeasi grupa.


  • In schimb, cei cu AB pot dona sange doar persoanelor care au tot AB .


  • In sfarsit, oamenii cu grupa O- sunt donatori universali, putand transfuza sange oricarei persoane, indiferent de grupa de sange.Grupele rare de sange reprezinta mari probleme pentru bancile de sange si spitale in cazul unei situatii de urgenta. Chiar si locatiile geografice si conditiile atmosferice joaca un rol important in a decide grupa de sange a unei persoane si, ca rezultat, anumite grupuri etnice vor avea acelasi tip de sange in aproape toate cazurile.