Colorantii sintetici

Colorantii sintetici

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriNorvegia
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari12051

Voteaza & Distribuie

Descriere

Colorantii sunt acele substante prin intermediul carora se vopsesc diferite obiecte, incepand cu textilele, hartie, alimente, cosmetice si multe altele. Exista atat coloranti naturali cat si artificiali sau coloranti sintetici. Bineinteles, colorantii naturali pot fi obtinuti pe cale vegetala sau animala.


Spre exemplu, colorantul rosu carmin se obtine din insecta cosenila din grupa insectelor Aphididae, iar inainte se folosea pentru vopsirea lanii.




dulciuri cu coloranti sintetici


dulciuri cu coloranti sintetici



Colorantii sintetici se obtin prin metode chimice, fiind compusi organicii, cu structuri mai complicate.



Majoritatea colorantilor folositi in vopsirea textilelor sunt cei care se dizolva in apa si care pot vopsi in mod direct fibrele in baie neutra ori slab alcalina. In cazul lanii si al matasei artificiale se utilizeaza coloranti acizi, caci dau culori mai rezistente.


Descoperirea colorantilor sintetici

Foarte interesant este modul in care au fost descoperiti colorantii sintetici. William Perkin avea doar 18 ani cand a avut drept tema la chimie prepararea chininei, o substanta folosita ca medicament febrifug. Pentru ca nu avea prea multa experienta, acesta n-a reusit sa prepare substanta ceruta ci, prin incercarile sale a descoperit cu totul altceva. Este vorba de o substanta coloranta, numita intre timp mauveina sau violetul de anilina, care este primul colorant organic sintetic.


Astfel, descoperirea intamplatoare a fact ca numai in cateva decenii, colorantii sintetici sa inlocuiasca colorantii naturali care aveau o vechime serioasa.


Bineinteles, este foarte greu sa evitam colorantii sintetici folositi in industria alimentare, mai ales ca mai toate produsele pe care le gasim pe rafturi sunt incarcate de diversi aditivi.


Coloranti sintetici alimentari de care trebuie sa ne ferim


E127 sau eritrozina – este unul dintre colorantii de culoare rosie care se foloseste in compoturi si diverse alimente. Un studiu facut in 1990 a aratat ca aceasta substanta poate provoca cancer de tiroida la sobolani, boala posibila si in cazul omului. Din 1990 colorantul a fost interzis in Statele Unite si Norvegia.


E110 sau sunset yellow – acest colorant galben se gaseste in sucuri, inghetata, snacks-uri, diverse bauturi, conserve de peste, budinca etc. Colorantul acesta este interzis in Norvegia. De asemenea, este pe lista substantelor cancerigene.


E102 sau tartrazina - este colorantul galben care se gaseste de cele mai multe ori in dulciuri precum budinci si bomboane, dar si in supele instant, unele bauturi, mustar, cereale etc. Aceasta substanta poate determina deficiente de vitamina B6 si zinc, poate provoca mutatii cromozomiale si este un colorant sintetic cancerigen. Tartrazina a fost interzisa in Norgegia, Suedia, Austria, Elvetia, Olanda si Marea Britanie. Si APC Romania a cerut autoritatilor interzicerea utilizarii acestui colorant, in special in produsele care sunt consumate mai mult de copii.


E132 sau indigotina - este un colorant sintetic care se foloseste in prepararea tabletelor, capsulelor, produselor de patiserie, inghetata etc. De multe ori poate provoca greata, urticarie, diverse reactii alergice, hipertensiune arteriala sau probleme de respiratie. Si acest colorant este interzis in Norvegia.


E250 sau nitritul de sodiu - este interzis in foarte multe tari. Folosit pentru stabilizarea culorii rosietice a carnii conservate, colorantul sintentic amintit poate duce la aparitia unor boli cardio-vasculare sau poate sa formeze nitrozamine in stomac, combinandu-se cu alte substante. Nitritii din alimente produce substante cancerigene.


E122 sau azorubina - este colorantul rosu, obtinut din gudron, se gaseste in ducliuri, jeleuri, martipan si poate sa afecteze persoanele astmatice sau pe cele care au alergii la aspirina. Acest colorant sintetic este interzis in Statele Unite, Japonia, Norvegia, Suedia si Austria.


Coloranti alimentari naturali:



beta carotene


beta carotene





E100 – curcumina


E120 – acidul carminic


E140 – clorofila


E141 – compusi cu cupru ai clorofilei


E160 – beta-caroteni


E150 – caramel


E101 - riboflavina