Băuturile alcoolice sunt băuturile care au în compoziție o anumită cantitate de alcool etilic, acesta fiind și principalul criteriu care împarte băuturile alcoolice în trei mari categorii:
Băuturile slab alcoolizate - au concentrația de alcool cuprinsă între 0.8 și 6%, iar principalele băuturi din această categorie sunt berea și cidru.
Băuturile moderat alcoolizate - au concentrația de alcool cuprinsă între 8 și 22%, iar principala băutură din această categorie este vinul.
Băuturile puternic alcoolizate - au concentrația de alcool cuprinsă între 22 și 75%, iar principalele băuturi din această categorie sunt lichiorurile, whisky-urile sau romurile.
În funcție de proveniență alcoolului etilic, băuturile alcoolice sunt clasificate în băuturi naturale și băuturi industriale, iar după modul de fabricare sunt băuturi alcoolice nedistilate, cum sunt cidrul, berea sau vinul, și băuturi alcoolice distilate, spre exemplu romul, lichiorul și alcoolul rafinat.
Băuturile slab alcoolizate
Cea mai cunoscută și consumată băutură alcoolică slab alcoolizată este berea, care ocupă și locul 3 în lume în topul Mondial al celor mai consumate băuturi, după apă și ceai. Pe lângă asta, berea este și cea mai veche băutură din lume, istoria ei datând din timpul Mesopotamiei Antice. Berea se clasifică în trei mari tipuri, fabricate în toată țările, inclusiv în România:
Berea blondă - cu un conținut de hamei puternic, de tip Pilsen
Bere blondă - cu un conținut de hamei slab, de tip Dortmund
Bere brună - în care predomina aromă de malț și este slab hameiată, de timp Munchen.
Beneficiile berii
Consumul ridicat de bere se datorează și proprietăților sale medicinale. Printre numeroasele beneficii pe care berea le aduce organismului tău, se numără și:
Berea conține o cantitate dublă de antioxidanți comparativ cu vinul alb. Antioxidanții provin din hamei și au un rol important în menținerea sănătății sistemului cardiovascular.
Berea conține tot complexul de vitamina B.
Berea conține cele mai importante minerale, precum sunt calciu, fosfor, magneziu, potasiu, siliciu. Toate acestea au o acțiune benefică asupra rinichilor, asupra oaselor și previn apariția bolii Alzheimer.
Băuturi alcoolice moderat alcoolizate
Categoria băuturilor alcoolice moderat alcoolizate este în întregime ocupată de sortimentele de vinuri. Vinurile se împart în mai multe tipuri, iar criteriile de departajare sunt multiple: procesul de fabricație, gustul, aroma, mirosul, culoare, vechimea și proveniența.
După zona viticolă de proveniență și culoare, vinurile se împart în:
Vinuri albe – Galbenă de Odobești, Chardonnay, Fetească Albă, Riesling de Rin, Sauvignon Blanc, Mușcat Ottonel.