Ciorapi de sustinere si compresie: de ce si cand ar trebui sa-i porti?

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareMiercuri 29 iunie 2022
Vizualizari368

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ciorapii compresivi, sau sosetele compresive, amelioreaza simptomele de picioarelor grele, umflaturi, varice, edem sau flebita. Pentru a face acest lucru, ciorapii compresivi sunt fabricati de asa natura incat sa exercite o presiune descrescatoare pe suprafata gambei si nu numai daca vorbim de dressuri intregi.

Ciorapii compresivi sunt folositi pentru a imobiliza o articulatie, pentru a comprima tesuturile pentru a imbunatati circulatia venoasa. Anumite pozitii precum statul in picioare prelungit, mersul pe distante lungi, calatoria cu avionul, trenul, masina, sau chiar sarcina, pot agrava acest fenomen. Amplasarea produselor de contentie venoasa serveste, prin urmare, la reducerea sau chiar evitarea acestor inconveniente in mod eficient. Pot fi in scop medical sau in scop de siguranta pentru beneficiar, imbunatatind astfel semnificativ circulatia venoasa.

Ciorapi compresivi, ce sunt?

Ciorapii compresivi sunt baza pentru tratamentul bolilor venoase care afecteaza picioarele. Este indicat sa ii folosim inca de la primele simptome. Se opresc sub genunchi sau la baza coapsei. Ciorapii de compresie sunt dispozitive medicale. Sunt compusi dintr-un material textil medical elastic care exercita presiune asupra picioarelor, in repaus sau in activitate, pentru a permite o mai buna circulatie a sangelui. Limitand dilatarea venelor, se imbunatateste intoarcerea sangelui catre inima. Presiunea exercitata este cea mai mare la nivelul gleznei si apoi scade treptat spre varful piciorului. Aceasta presiune reduce si scurgerile capilare si favorizeaza drenajul limfatic, adica circulatia limfei in reteaua limfatica.

Pansamente compresive sau ciorapi compresivi?

Nu a fost demonstrata nicio diferenta de eficacitate intre diferitele tipuri de ciorapi. Dar atentie: nu confundati „ciorapi compresivi” cu „ciorapi pansamentele compresive”. Pansamentele compresive sunt inelastice – sau slabe – si exercita o presiune foarte mica asupra pielii si tesuturilor subiacente atunci cand sunt in repaus. Pe de alta parte, in timpul contractiei musculare, acestia se opun pasiv cresterii in volum a membrului inferior in timpul fiecarei contractii legate de mers.

Care sunt beneficiile ciorapilor compresivi?

Ciorapii de compresie permit:

- Pentru ameliorarea si prevenirea simptomelor venoase: durere, umflare si greutate la nivelul picioarelor;
- Preven sau reduc edemul picioarelor;
- Prevenirea sau tratarea complicatiilor cutanate legate de insuficienta venoasa;
- Pentru a ajuta la vindecarea unui ulcer varicos;
- Pentru prevenirea sau tratarea flebitei sau trombozei venoase: cheag de sange intr-o vena.

Care sunt utilizarile ciorapilor compresivi?

Purtarea ciorapilor compresivi este recomandata in urmatoarele cazuri:

- Varice (3 milimetri);
- Dupa scleroterapie – o metoda ablativa endovenoasa destinata indepartarii varicelor si a vaselor varicoase (vasele de sange care satu la baza varicelor) de la nivelul membrelor inferioare – sau interventia chirurgicala a venelor varicoase;
- Edem cronic;
- Pigmentare – pete maronii ale pielii – sau eczema venoasa;
- Lipidermatoscleroza: inflamatie cronica localizata si fibroza a pielii si a tesutului subcutanat al piciorului inferior;
- Hipodermatita venoasa;
- Atrofie alba: ulcere superficiale localizate la nivelul picioarelor;
- Un ulcer vindecat;
- Un ulcer deschis.

Alte utilizari pot fi recomandate de flebolog. In plus, nu toate edemele sunt neaparat venoase si trebuie eliminate celelalte cauze primare – cardiace, renale, tiroidiene etc. – sau trebuie secondat totul cu medicamente.

Ciorapi compresivi in timpul sarcinii

Din a treia luna de sarcina, poti cere o reteta pentru o pereche de ciorapi compresivi pentru a trece mai bine cu inconvenientele sarcinii, precum senzatia de picioare grele.

Cum sa alegi ciorapii compresivi?

Ciorapii compresivi sunt dispozitive medicale si nu ar trebui sa fie luati dupa ureche. Sunt prescrisi pentru a fi adaptati tipului de boala venoasa, stadiului sau de evolutie si morfologiei pacientului sau pacientei. Indicatia de purtare a acestora va fi data de catre flebolog dupa un examen clinic si o ecografie Doppler. In absenta oricarei indicatii medicale particulare, alegerea se va face pe tipul de ciorapi care va fi cel mai confortabil de purtat. In general, este recomandabil sa ii indepartam noaptea.

Diferitele forte de compresie

Alegerea fortei de compresie este foarte importanta. Se efectueaza de catre flebolog, de la caz la caz. Produsele medicale de compresie sunt impartite in patru clase de presiune, de la cea mai slaba la cea mai puternica:

Clasa 1 = 10-15 milimetri de mercur (mmHg);
Clasa 2 = 15-20 mmHg;
Clasa 3 = 20-36 mmHg;
Clasa 4 = mai mult de 36 mmHg.

Preturi ciorapi de compresie

Ciorapii compresivi sunt disponibil la rpeturi foarte bune. Datorita utilizarii regulate si constrangerilor de spalare ale ciorapilor compresivi, poti sa cumperi mai multe perechi pe an.Vezi oferta de pe tehno-farm.ro. Preturile variaza in functie de:

- Clasa, adica cu cat compresia este mai puternica, cu atat pretul este mai mare;
- Tipul de ciorpai: colanti, ciorapi sau pantaloni;
- Material.

Precautii pentru utilizarea ciorapilor compresivi

Ciorapii de compresie purtati necorespunzator pot fi ineficienti, dar pot avea si efecte negative asupra circulatiei sangelui si calitatii vietii. De asemenea, ai grija sa nu porti ciorapii compresivi noaptea.

Cand sunt prescrisu de flebolog sau achiztionati de la un farmacist, este important sa verifici:
- Ca masuratorile picioarelor au fost luate in diferite puncte: marimea pantofului, circumferinta gleznei, circumferinta gambei, etc.;
- Ca metodele de imbracare, potrivire si purtare sunt explicate de fiecare dintre cei care iti recomanda purtarea lor (flebolog, asistent medical, farmacist etc.).

Contraindicatii la purtarea ciorapilor compresivi

Contraindicatiile absolute ale ciorapilor compresivi medicali sunt:

- Arteriopatia obliteranta – afectare obstructiva a arterelor – a membrelor inferioare cu un indice de presiune sistolice mai mic de 0,6;
- Microangiopatie diabetica avansata (pentru compresie mai mare de 30 mmHg);
- Phlegmatia coerulea dolens – flebita albastra dureroasa cu compresie arteriala;
- Tromboza septica;
- Intoleranta la fibrele utilizate.

De aceea, ca orice alt dispozitiv medical, ciorapi compresivi nu trebuie achizitionati si purtati fara a consulta un medic. Doar acesta iti poate recomanda utilizarea lor, precum si ce tip de ciorapi sa folosesti.