China ar putea emite pretentii asupra Lunii

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriChina, Statele Unite ale Americii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1842

Voteaza & Distribuie

Descriere



explorarea Lunii


explorarea Lunii



Luna este „colea", la numai trei zile de zbor cu motoarele chimice ale rachetelor actuale, existand semne clare ca omenirea doreste sa-si reia vizitele facute astrului noptii. Rezultatele misiunilor de explorare de pana acum indica si prezenta apei in solul lunar, precum si a numeroase minerale rare, aici pe Pamant.



Cursa pentru Luna ar putea fi lansata in cativa ani si primul venit, primul servit, cu de toate de pe acolo. Conform tratatelor internationale, nicio natiune de pe Pamant nu are voie sa puna stapanire pe Luna, insa China este cunoscuta pentru modul dur si direct in care transeaza ea problemele si ignora, atunci cand ii convine, prevederile internationale.


Conform celor afirmate de liderii de la Beijing, in cel mult 15 ani China va avea o baza permanenta pe Luna, poate ca realizata impreuna cu Rusia. Statele Unite nu au nici un mijloc de a opri o asemenea evolutie, iar stabilirea unei baze lunare ar putea fi primul pas facut de China pentru luarea in stapanire a satelitului natural al Pamantului, atrag atentia o seama de experti americani.


Controlul asupra Lunii este primul pas spre ceea ce Robert Bigelow, avocat al extinderii prezentei americane in spatiu, numeste „monopolul asupra sistemului solar". El afirma ca acest gen de campanii expansioniste in spatiul cosmic vor caracteriza secolele 21 si 22 si dincolo de ele. El sustine ca Statele Unite nu-si pot permite sa ignore aceste posibilitati pentru ar fi un pericol major pentru insasi stabilitatea situatiei din lume.


China, tara fara datorii externe, cu rezerve financiare de peste 3 trilioane de dolari, capacitati tehnice avansate si o strategie pe termen lung nu poate fi impiedicata sa „urce" pe Luna si sa o revendice, peste vreo 15 ani. China va avea un statut de super-putere mondiala si nu se „complica" ea cu respectarea regulilor democratice si a tratatelor internationale, daca asa-i dicteaza interesele, deci va intimida orice tara din lume care ar putea ridica obiectii la „confiscarea" Lunii.


Deja Beijingul are numeroase parghii economice, prin care manipuleaza votul international, in anumite chestiuni. Peste 15 ani, SUA vor fi o putere de mana a doua, cu o influenta tot mai scazuta in lume, depasite, economic, de tari precum China, India, Rusia, si nu se vor putea opune expansiunii chineze. Revendicarea Lunii de catre Beijing va avea un impact psihologic major pe plan mondial, proiectand imaginea unei Chine cu atributii de super-putere si jandarm mondial.


Bigelow crede ca prima runda din aceasta partida cosmica a fost, deja, castigata de China, dar ca pentru SUA si aliatii lor occidentali a mai ramas o carte importanta: Marte.



„Sa speram ca o astfel de situatie periculoasa va functiona ca un factor suficient pentru a-i motiva pe americani sa inceapa sa se miste in directia cea buna",



afirma Bigelow. China nu este membra a programului Statiei Spatiale Internationale si a anuntat, luna trecuta, ca a lansat un modul de testare pentru propria sa statie orbitala.


In noiembrie, Beijingul va lansa o capsula spatiala care va andoca la modulul aflat pe orbita. Sunt primii pasi spre montarea unei statii orbitale in toata regula, de unde China poate tinti foarte bine Luna. In 2012, in complexul format din modul si capsula va lucra un echipaj uman. In afara de extinderea statiei sale orbitale, China a anuntat ca, pana in 2020 cel tarziu, va infiinta prima sa baza lunara permanenta.



„Nu numai ca aloca sume importante pentru programul lor spatial si resurse enorme, dar sunt si foarte motivati",



a declarat un expert al NASA, Mark Sirangelo.



„Este exact ceea ce ne lipseste noua acum pentru a face ce trebuie ca sa avem succes in spatiul cosmic",



explica el. China va face primii pasi pe Luna, cat de curand, si nu se va mai obosi sa infiga o pancarta pe undeva, prin Marea Linistii, explicand ca misiunile sale vin in folosul intregii omeniri. Poate ca pe Luna plina insasi va straluci precizarea seaca:



„Acest teritoriu apartine Republicii Populare Chineze".