Chick lit

Chick lit

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2901

Voteaza & Distribuie

Descriere

Radacinile termenului chick lit se prea poate sa-si aiba originile in Jurnalul lui Bridget Jones, roman scris de Helen Fielding si aparut in 1996. Titlurile etichetate ca apartinand genului chick lit au, de obicei, una sau mai multe protagoniste tinere, elegante, cu o cariera inaintea lor si care se desfasoara intr-o zona urbana, la moda. Intriga urmareste frecvent problemele personale si profesionale ale eroinei si de multe ori incorporeaza teme sexuale.

Jurnalul lui Bridget Jones


Chick lit inseamna, de asemenea, carti scrise de femei pentru femei, iar varsta publicului variaza de la 20 la peste 60 de ani. Adesea, cartile au un ton optimist, plin de umor si implica probleme reale de viata, inclusiv probleme de greutate si dependente. Unele carti din acest gen sunt scrie la persoana I, oferind un punct de vedere subiectiv.

totul despre sex

Cartile chick lit sunt adesea scrise intr-un ton sarcastic si amuzant. Adesea, personajul principal este separat de o distanta fizica de familia ei, si are, de multe ori, mai multe probleme care ii afecteaza viata ei la un anumit moment. Cel mai adesea, un roman chick lit implica o relatie amoroasa, cel putin ca un plan secund.

Diavolul se imbraca de la Prada

Alte carti incluse in genul acesta sunt cele scrise de Candace Bushnell – Totul despre sex, si cele scrise de Marian Keyes, Sophie Kinsella si Jennifer Weiner. Alte liste de titluri contin Ghid de vanatoare si pescuit pentru fete de Melissa Bank, Jurnalul unei dadace de Emma McLaughlin si Nicola Kraus, si Diavolul se imbraca de la Prada de Lauren Weisberger.

Jurnalul unei dadace

Unele referinte spun ca chick lit-ul este o forma de fictiune post feminista. O femeie post feminista este una care are o cariera, dar care este, de asemenea, interesata de o relatie si de familie. Personajul principal are puterea de a-si rezolva singura problemele, este spirituala, inteligenta si cauta deopotriva auto-satisfactia, dragostea si succesul. Cartile din acest gen nu se termina intotdeauna ca basmele, cu happy-ending, insa, de-a lungul drumului, protagonista invata mai multe despre ea si despre viata.