Charlie Chaplin

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema, Statele Unite ale Americii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari25406

Voteaza & Distribuie

Descriere

La 10 aprilie 1972, in timpul primei sale vizite in Statele Unite dupa 20 de ani, pionierul filmului Charlie Chaplin accepta un premiu Oscar pentru intreaga activitate, mai precis pentru incalculabila sa contributie la arta cinematografica.

Chaplin, la un moment dat cel mai de succes star de cinema si regizor din America, parasise tara in anul 1952, in urma unei imense controverse. Nascut la Londra, Anglia, in 1889, Chaplin a fost fiul unui cabaretist si a aparut pe scena de la o varsta frageda. Ulterior, tatal sau a murit, iar mama sa a fost internata la un spital de boli mintale, ceea ce a dus la o copilarie dificila, care a luat sfarsit in momentul in care Chaplin s-a alaturat, la varsta de 17 ani, trupei de vodevil al fratelui sau vitreg.

Mack Sennett, inovatorul comediilor americane de tip sceneta, l-a descoperit pe Chaplin in timpul unei aparitii in America a trupei de vodevil. In 1913, a semnat un contract pentru a aparea in filmele produse de Compania Keystone a lui Sennett. In al doilea sau film, Kid Auto Races at Venice (1914), Chaplin a creat personajul care avea sa-l faca faimos ämicul vagabond. Vagabondul purta o sapca, avea o mustata bine intretinuta, pantaloni largi si baston, si mergea cracanat, in pantofii sai mult prea mari. Personajul sau era un ratat, iubit insa de cinefili. Chaplin avea sa interpreteze acest personaj in mai bine de 70 de filme. In era filmului mut, umorul grosolan era rege, iar Chaplin era un maestru al comediei fizice. A devenit una dintre cele mai cunoscute personalitati americane si cerea salarii din ce in ce mai mari.

A inceput sa-si regizeze singur filmele, iar impreuna cu Mary Pickford, Douglas Fairbanks si D.W. Griffith, a fondat in 1919 compania United Artists, pentru a controla mai eficient proiectele sale. Chaplin a regizat, a interpretat rolul principal, a scris scenariul, a produs si compus muzica comediilor sale de lung metraj, dintre care amintim Pustiul (1921), Febra aurului (1925), Luminile orasului (1925), Vremuri moderne (1936) si Dictatorul (1940). Aceste filme au ridicat probleme sociale si politice ale vremii, care, vazute prin ochii Micului vagabond, pareau usor intensificate. Dupa aparitia filmului sonor, la sfarsitul anilor '20, Chaplin a aparut mai rar in filme, insa faima sa a continuat sa creasca, pe masura ce filmele sale au dobandit un public nou si au fost recunoscute drept filme clasice. In spatele camerelor de filmat, viata personala a lui Chaplin era deseori pe prima pagina a ziarelor.

S-a casatorit de patru ori, de trei ori cu partenerele sale din filme, iar in 1943 a fost acuzat de alta femeie ca este tatal copilului ei. In acelasi an, s-a casatorit cu Oona O'Neill, fiica in varsta de 18 ani a dramaturgului Eugene O'Neill, o casatorie care a dat nastere multor controverse. La vremea respectiva, Chaplin era in varsta de 54 de ani. Opiniile politice ale lui Chaplin au fost de asemenea criticate, la fel si faptul ca nu a obtinut cetatenia americana. Fortat sa-si plateasca impozitele si acuzat ca a sustinut cauzele subversive ale presedintelui McCarthy, Chaplin a parasit Statele Unite in 1952. Informat ca nu va fi primit prea bine daca se intoarce, a raspuns "Nu m-as intoarce acolo nici daca Iisus Christos ar fi presedinte" si a cerut permis de sedere in Elvetia.

A locuit impreuna cu familia sa la Corsier-sur-Vevey, Elvetia si a facut alte cateva filme. In aprilie 1972, s-a intors in Statele Unite pentru a face o vizita si a acceptat un Oscar pentru intreaga cariera. El mai castigase un premiu al Academiei in 1929, pentru filmul Circul (1928). In 1975, Regina Elizabeta a II-a l-a facut cavaler. A murit la 25 decembrie 1977.