Cesaria Evora

Cesaria Evora

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3572

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pentru ca apare pe scena cu picioarele goale, Cesaria Evora a fost supranumita drept "diva desculta". Cantareata se remarca prin vocea sa atat sensibila, melancolica, cat si aspra, pe alocuri, voce ce nu poate sa nu starneasca ceva in fiecare. Cesaria Evora canta "morna" si este cea mai cunoscuta dintre artistii care s-au aventurat in acest segment muzical, specific Insulelor Capului Verde. Morna aduce atat a blues, cat si a fado portughez.

Cesaria Evora


Cesaria Evora

Cantareata s-a nascut pe 27 august 1941, in Mindelo, insula Sao Vincente din Capul Verde. A ramas fara tata la varsta de sapte ani, iar o vreme a fost ingrijita de bunica sa si educata de calugarite. Cand avea 20 de ani, Cesaria Evora s-a indragostit de un marinar muzician, Eduardo. Acesta i-a prezentat artistei stilurile muzicale traditionale, specifice zonei, coladeiras si mornas – cantece nostalgice, de dor, triste.


Dupa o perioada, Cesaria Evora canta la postul de radio din zona, Radio Mindela, iar apoi a inceput sa cante prin hoteluri si localuri. Desi vocea ei era deosebita si in Capul Verde devenise "Ragina Mornas", la nivel international a fost remarcata mult mai tarziu.


Cesaria a devenit pe atunci tot mai populara in tara sa, insa situatia sa materiala nu era foarte stralucita, in special din cauza crizei economice ce isi facuse loc pe atunci in Capul Verde, dupa proclamarea independentei acestui stat.


Cantareata a renuntat pentru 10 ani la muzica si a trecut prin ceea ce ea numeste "perioada neagra" a vietii sale, timp in care a dus lupte cu alcoolismul.


Un muzician celebru care a fost exilat din Capul Verde in Portugalia, Bana, a incurajat-o pe Cesaria Evora sa cante si ea in Portugalia. De aici, cariera ei a inceput sa prinda contur. Producator oficial i-a devenit Jose Da Silva, un francez din Capul Verde. Acesta a chemat-o la Paris si a ajutat-o sa isi inregistreze, in 1988, albumul "La Diva Aux Pieds Nus" - de aici "diva desculta".Alte albume lansate de Cesaria Evora apoi au fost "Mar Azul" - in 1991, album primit cu caldura de presa si "Miss Perfumado", care a aparut in 1992 si care a stat la temelia succesului artistei. "Sodade", melodie aflata pe acest album, a devenit primul sau hit pe plan mondial. Odata cu acest album, artista a devenit, e drept la o varsta cam inaintata (51 de ani), star international.


Cesaria Evora a concertat la un moment dat impreuna cu Caetano Veloso, iar acesta a declarat ca este o mare cantareata si ca a reusit sa il inspire. Dupa succesul ce a propulsat-o, artista a fost chemata sa cante in tot mai multe tari din Europa, apoi in Africa.


In anul 1995 a aparut albumul "Cesaria" in 20 de tari, printre care si Statele Unite, iar discul a fost primul de sub semnatura artistei care a ajuns sa fie nominalizat la Premiile Grammy.


Cu albumul "Voz d'Amor" a castigat in 2004 premiul pentru "cel mai bun album" la Premiile Grammy.

Cesaria Evora


Cesaria Evora

Artista este foarte apreciata astazi, datorita faptului ca prin talentul si ambitia sa a reusit sa faca celebru si placut, un stil muzical specific unei tari care nu este una dintre cele mai cunoscute. Intre timp, Cesaria Evora a inceput sa fie invitata sa cante prin toate partile lumii, fie singura, fie cu alti artisti din tara sa. Chiar daca a avut niste probleme de sanatate in ultima perioada, din 2010 a inceput sa sustina iar concerte in toata lumea, iar in octombrie 2011 va canta si in tara noastra, la Timisoara, in cadrul festivalului Plai si apoi la Bucuresti.
Discografie:Cesaria Evora | Distino Di Belita | Cabo Verde | Cafe Atlantico | Sao Vicente di Longe | Anthologie | Rogamar