Cele mai rapide animale din lume

Cele mai rapide animale din lume

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari14878

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pamantul este plin de lucruri uimitoare, care sunt cel mai bine descrise de superlative cum ar fi cel mai inalt, cel mai adanc, cel mai mare, cel mai mic, cel mai rapid - iar "cel mai rapid" este de departe cel mai popular superlativ. Viteza a fascinat mereu omenirea, crescandu-ne interesul pentru cea mai rapida masina, cel mai rapid avion, cel mai rapid roller-coaster, cel mai rapid animal sau chiar cel mai rapid om. Atunci cand vorbim despre cel mai rapid animal de pe Pamant, criteriile care stau la baza alegerii castigatorului ne pun de multe ori intr-o dilema. De mentionat este faptul ca Regatul Animalia este format din mii de specii - in toate formele si dimensiunile lor, ingreunand aceasta clasificare.

In regnul animal, semnificatia locomotiei difera de la o specie la alta. In timp ce animalele terestre merg sau alearga, cele marine inot iar pasarile zboara. Asadar in identificarea celui mai rapid animal din lume trebuie sa luam in considerare aceste mijloace de locomotie. Includerea pasarilor in acest top ar putea fi o surpriza pentru unii, insa acestea fac parte si ele din regnul Animalia, cum sunt si insectele si pestii. Asadar, iata care este cele mai rapide animale de pe uscat, din apa si din aer.

Incredibil, dar adevarat!

Carabusul tigru (Cicindela nevadica lincolniana) este considerat cea mai rapida insecta de pe Pamant. Din cele 2.600 de specii recunoscute ale acestei insecte, cea mai rapida are capacitatea de a atinge o viteza de 7,7 km/h. Poate nu suna impresionant, insa este echivalenta cu a unui adult care alearga cu viteza de 772 km/h. Acest carabus parcurge intr-o secunda o distanta de sase ori mai mare decat lungimea corpului sau. Cu alte cuvinte, daca acesta ar fi de marimea unui adult, ar fi cronometrat cu o viteza de 772 km/h. Acum, pentru a compara cu viteza celui mai rapid om de pe planeta - Usain Bolt, cu un record de 43,5 km/h, viteza acestei insecte mici este, fara indoiala, uimitoare.

Carabusul tigru

carabusul tigru, cea mai rapida insecta de pe Pamant

Ghepardul: cel mai rapid animal terestru

Distinctia de a fi cel mai rapid animal de pe uscat, precum si cel mai rapid mamifer de pe planeta, apartine ghepardului (Acinonyx jubatus). Specie indigena din campiile din Africa si Asia, ghepardul poate atinge o viteza de 112 km/h cu o usurinta debordanta. Cu o acceleratie ce ajunge la 96 de km/h in 3 secunde, ghepardul este mai rapid decat multe masini sport existente astazi. Structura corpului ghepardului, de la capul relativ mic - care se adauga aerodinamicii lui, pana la coada grea, faciliteaza schimbarile bruste de directie, care nu-i incetinesc viteza, ci dimpotriva, o maresc. In mod similar, narile mari ale ghepardului ii permit sa inspire mult oxigen, in timp ce inima extinsa si plamanii faciliteaza circulatia corecta a aerului organismului. Este singura felina cu gheare semi-retractabile, aceste gheare oferindu-le tractiunea de care au nevoie, atingand astfel viteze de necrezut.

ghepardul

ghepardul, cel mai rapid animal de pe uscat

Interesant este faptul ca ghepardul poate mentine aceasta viteza pe distanta scurta, ideala ar fi 500 de metri, intrucat temperatura corpului ii creste rapid punandu-i viata in pericol. Datorita acestui fapt, ghepardul trebuie sa abandoneze cursa de multe ori pentru a supravietui. Dupa fiecare sprint are nevoie de odihna aproximativ o jumatate de ora astfel ca temperatura corpului sa-i revina la normal. Ghepardul are o rata de succes de 50% in prinderea prazii, cea mai buna din Regnul Animalia, viteza avand un rol crucial in acest sens.

Habitatul gheparzilor se intinde de-a lungul campiilor din Africa si Asia de sud-vest, care este, de asemenea, habitatul celui de-al doilea cel mai rapid animal terestru de pe planeta - gazela, care are capacitatea de a atinge o viteza de 80 de km pe ora. Nu este surprinzator faptul ca intre ghepard si gazela exista o relatie de pradator-prada in aceste pasuni deschise. Mai important, aceasta legatura sugereaza si ca mediul ambiant are un rol crucial in diferentierea acestor specii ca cele cel mai rapide de pe pamant.Pestele-evantai: cel mai rapid animal acvatic{title}

Potrivit Guinness Book of Records, cel mai rapid peste din lume este pestele-evantai (Pterophyllum scalare), ce poate atinge o viteza de 109 km la ora – apropiata de cea a ghepardului. Aceste specii, masurand de la 1,7 la 3,4 metri si cantarind intre 55 si 100 de kg, traiesc in apele calde tropicale. Exista doua subspecii de pesti-evantai: pestii-evantai atlantici (Istiophorus albicans), gasiti in Oceanul Atlantic si pestii-evantai indo-pacifici (Istiophorus platypterus), care traiesc in Oceanul Pacific si Oceanul Indian.

peste-evantai

pestele-evantai, cel mai rapid animal acvatic

Cu o inotatoare dorsala spectaculos de mare, de unde vine si numele lor, cu o gura considerabil de lunga si o coada in forma de semiluna, pestii-evantai au un corp hidrodinamic simplificat - care ii ajuta sa inoate extraordinar de repede, cel mai repede dintre toate speciile de pesti. (vezi si cei mai agresivi pesti de acvariu)

Pozitia a doua in topul celor mai rapizi pesti din lume e ocupata de marlinul negru, ce inoata cu o viteza medie de 80 de km/h, apartinand aceleiasi familii. Cunostintele despre biomul marin sunt limitate din motive evidente, ceea ce face dificila precizarea exacta a celei mai rapide specii marine din lume. In aceste conditii, sansa de exista o creatura marina mai rapida decat ghepardul nu poate fi exclusa.Soimul pelerin: cel mai rapid animal "aerian"{title}

Ar putea fi o surpriza pentru multi oameni, dar cel mai rapid animal de pe planeta este de fapt o pasare: soimul pelerin (Falco peregrinus), ce are capacitatea de a atinge viteza debordanta de 322 de km/h in picaj, de aproape trei ori mai mare decat a ghepardului – cel mai rapid animal terestru. Viteza medie cu care zboara soimul calator, de 65 de km/h, nu este destul de rapida pentru a prinde un porumbel. Viteza uimitoare mentionata este atinsa numai pe durata unei curse de vanat, cand pasarea se inalta foarte mult si apoi plonjeaza spre prada cu viteze de peste 300 de km/h. De fapt, cea mai mare viteaza inregistrata de un soim pelerin este de 389 de km/h, un record atins de pelerinul de companie al lui Ken Franklin, numit "Frightful", in 2005.

soimul pelerin

soimul pelerin, cea mai rapida pasare din lume

Soimul pelerin isi foloseste viteza extraordinara ca o arma pentru a vana pasarile care zboara, dar cum o pasare de 40 de cm atinge aceasta performanta? Adaptarile fizice si comportamentale ale acestei specii de soim au un rol important in picajul de mare viteza. Acesta urca la o altitudine mai mare de 5 km, ocheste prada si plonjeaza asupra ei. In picaj, aceasta pasare isi baga aripile si picioarele in interior, isi pliaza coada si isi "subtiaza" corpul astfel incat acesta sa ajunga intr-o forma aerodinamica perfecta. Narile soimului pelerin sunt special adaptate pentru a facilita respiratia in plonjarile de mare viteza. Acestea au si neajunsurile sale, rata de succes de doar 20% facand aluzie la acest fapt.

Soimul pelerin este, de asemenea, una dintre cele mai raspandite pasari de prada din lume, habitatul sau natural intinzandu-se pe intreaga planeta - cu exceptia catorva regiuni, cum ar fi zonele polare si padurile tropicale (vezi pasari din regiunile tropicale). Aceasta specie prefera zonele deschise intrucat vanatoarea in astfel de zone este mult mai convenabila. Soimii pelerini sunt special instruiti si folositi pentru a speria pasarile din jurul aeroporturilor si a altor locuri unde acestea pot crea impedimente.Alte recorduri in ce priveste rapiditatea animalelor{title}

Cel mai rapid sarpe din lume

Mamba Neagra (Dendroaspis polylepis) nu este doar cel mai agresiv si cel mai veninos sarpe de pe pamant, ci si cel mai rapid sarpe din lume, avand abilitatea de a se misca cu viteza de 16-19 km/h.

Mamba Neagra

Mamba Neagra, cel mai rapid sarpe din lume

Cea mai rapida reptila terestra din lume

Potrivit Guinness Book of World Records, iguana neagra (Ctenosaura similis) este cea mai rapida reptila terestra din Pamant, deplasandu-se cu o viteza de 35 de km/h.

iguana neagra

iguana neagra, cea mai rapida reptila terestra din lume

Cea mai rapida reptila marina din lume

Potrivit Guinness Book of World Records, broasca testoasa marina Leatherback (Dermochelys coriacea) este cea mai rapida reptila marina din lume, putandu-se deplasa cu o viteza de 34 de km/h in apa, figurand insa pe lista de animale pe cale de disparitie. Este interesant avand in vedere ca aceste broaste isi petrec aproape intreaga viata in apa, venind pe uscat doar pentru a depune oua.

broasca testoasa marina Leatherback

broasca testoasa Leatherback, cea mai rapida reptila marina din lume