Cele mai eficiente tipuri de calorifere pentru încălzirea locuinței

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriCalorifere
Ultima actualizareJoi 28 aprilie 2022
Vizualizari387

Voteaza & Distribuie

Descriere

Caloriferele potrivite te pot ajuta să te bucuri de confort termic și să eficientizezi consumurile cu energia, mai ales dacă acestea sunt alese și dimensionate în mod corect. Află care sunt cele mai eficiente tipuri de calorifere și cum le poți alege pentru locuința ta, pentru a te putea bucura de căldură în timpul sezonului rece.

Calorifere din oțel

Caloriferele din oțel excelează la nivelul durabilității, deoarece pot avea o durată de viață de până la 10-12 ani. Modelele de calorifere de oțel pot fi conectate la o centrală termică, aceasta fiind de fapt motorul care va genera agentul termic (apa) ce va trece prin elemenți, în vederea încălzirii. Caloriferele din oțel se încălzesc cu rapiditate, iar randamentul termic este ridicat, suprafața acestora putându-se încălzi până la circa 100 de grade. Căldura degajată de caloriferele se menține pentru multă vreme, iar la nivel estetic vei observa că aceste calorifere aduc un design cu totul special casei tale. Un alt beneficiu major constă în faptul că modelele de calorifere din oțel sunt variate, sunt ușoare, la nivel de greutate, iar acest lucru înseamnă și un montaj facil. Caloriferele din oțel se pretează cel mai bine în camere precum livingul, baia sau dormitorul, pentru că nu ocupă spațiu și pentru că oferă avantajul dispunerii în aproape orice metodă constructivă. Caloriferele din oțel pot fi montate în plan vertical sau orizontal, în funcție de cerințele de spațiu și de aspectul camerelor în care vor fi montate aceste radiatoare.

Calorifere din aluminiu

Caloriferele din aluminiu sunt o opțiune deosebit de accesibilă, mai ales din punct de vedere al prețului. Aceste modele de calorifere se montează foarte ușor, având o greutate cu mult mai mică decât a oricărui alt tip de radiatoare. Caloriferele din aluminiu se potrivesc foarte bine în amenajările băilor și ale dormitoarelor, dar și în livinguri sau holuri. Un aspect important este și faptul că aceste radiatoare se încălzesc deosebit de repede, însă și răcirea se face la fel de ușor, datorită grosimii foilor de aluminiu din care sunt realizate. Spre deosebire de alte tipuri de radiatoare, caloriferele din aluminiu nu ruginesc, iar acesta este și motivul pentru care ele sunt preferate în băi sau bucătării. În același timp însă, un dezavantaj destul de mare este faptul că radiatoarele din aluminiu se deformează destul de ușor, astfel ca acestea sunt sensibile la șocuri mecanice.

Calorifere din fontă


Caloriferele din fontă sunt probabil cele mai cunoscute modele de calorifere, iar performanțele lor energetice sunt de asemenea foarte ridicate. Fonta este un material care păstrează căldura pentru multă vreme, cu mult mai bine decât în cazul altor tipuri de calorifere. Durata de viață a caloriferelor din fontă este foarte mare, uneori chiar și de 30-40 de ani, timp în care nu sunt necesare operațiuni dificile de mentenanță sau reparații. Deși foarte bune la nivel de menținere a căldurii, caloriferele din fontă prezintă dezavantajul de a se încălzi mai greu față de modelele de calorifere din aluminiu sau oțel.

În același timp, caloriferele din fontă sunt voluminoase și grele și ocupă foarte mult spațiu. Din acest motiv ele nu sunt considerate a fi neapărat estetice, cât mai mult practice, fiind soluții constructive adoptate în cele mai multe dintre cazuri pentru zona dormitoarelor. Caloriferele din fonta nu se deformează în timp ca urmare a ciclurilor de încălzire și răcire și nici nu au de suferit ca urmare a unor șocuri mecanice. Indiferent de materialul din care este confecționat radiatorul, nu uita că aerisirea caloriferelor este o etapă necesară pentru ficționarea optimă a sistemului de încălzire. Această operațiune trebuie realizată o dată pe an, atât pentru caloriferele din oțel, din aluminiu, cât și pentru cele din fontă.

Cele trei tipuri de calorifere sunt cele mai eficiente în prezent, iar majoritatea beneficiarilor tind să se îndrepte mai mult spre caloriferele din oțel și aluminiu tocmai pentru avantajele majore pe care le oferă aceste produse la nivel estetic și funcțional. Astfel, dacă ai nevoie de un calorifer, ia în calcul cea mai bună variantă pentru casa ta, alegând produsul potrivit în funcție de eficiența termică, preț și aspectul pe care îl va conferi locuinței.

Sursa foto: unsplash.com/photos/2VCtLsPEaWI