Cele mai eficiente metode pentru îmbunătățirea procesului de recrutare

Detalii

CategoriiIT
TaguriCRM, implementare erp, software CRM
Ultima actualizareMiercuri 12 ianuarie 2022
Vizualizari371

Voteaza & Distribuie

Descriere

Domeniul resurselor umane este foarte important pentru activitatea unei firme, iar procesul de recrutare devine un factor critic de succes. De aceea managerii de Human Resources (HR) sunt în căutarea unor metode eficiente de identificare și retenție a celor mai buni angajați.

În acest context este necesară trecerea la un HR digital, care să beneficieze de toate avantajele oferite de noile tehnologii și de comunicarea online. Se recomandă utilizarea unor instrumente software flexibile și eficiente, bazate pe tehnologia Microsoft Dynamics 365, care combină capabilitățile CRM (Customer Relationship Management) și ERP (Enterprise Resources Planning).

Astfel se realizează automatizarea proceselor repetitive din activitatea de resurse umane, iar beneficiile sunt vizibile la nivelul companiei, prin reducerea timpului alocat fiecărui interviu, prin diminuarea costurilor de recrutare și a cheltuielilor cu organizarea departamentului de HR.

Soluția integrată pentru digitalizarea proceselor din domeniul resurselor umane o reprezintă platforma HR completă, pe baza unui software de tip all-in-one. În acest fel procesul de recrutare se poate realiza într-un mod unitar, coordonat, fără acțiuni repetitive și redundante de extragere, corelare și procesare a informațiilor despre istoricul profesional al candidaților, aptitudini, recomandări, rezultate la teste și probe de lucru.

Managerii de resurse umane au la dispoziție softuri specializate în gestionarea surselor de recrutare, inclusive platforme online (site-uri de joburi, rețele sociale). Ei pot accesa baza de date cu detaliile candidaților și să caute după criterii prestabilite, ca să identifice rapid profilurile compatibile cu posturile respective.

Viteza de reacție a companiei angajatoare și profesionalismul departamentului de HR reprezintă argumente puternice în favoarea firmei care realizează procesul de recrutare, contribuie la creșterea prestigiului și la consolidarea unei culturi organizaționale valoroase și autentice.

Digitalizarea procedurilor de resurse umane trebuie să fie însoțită de respectarea cerințelor GDPR, astfel încât prelucrarea datelor candidaților să fie realizată cu consimțământul acestora. Prin utilizarea unor aplicații software specializate în HR, angajatorul poate asigura transparența procesării datelor și asumarea responsabilității pentru conformitate.

Printre metodele de îmbunătățire a procesului de recrutare trebuie menționate și sistemele de monitorizare a aplicanților, cunoscute în HR sub numele de ATS-uri (Applicant Tracking System). Acestea trebuie incluse în aplicațiile software dedicate activității de resurse umane și este necesar să fie integrate cu platformele ERP și LMS (Learning Management System).

Principalele beneficii pe care le aduce abordarea ATS sunt:

  • centralizarea corespondenței cu agenții de recrutare, candidați, manageri de departamento, specialiști din cadrul companiei ce realizează evaluarea profesională a persoanelor selectate în vederea recrutării;
  • tracking-ul procesului de recrutare, cu posibilitatea generării de rapoarte intermediare, comparatoare și statistici pentru fiecare poziție vacantă din organigrama firmei;
  • Gestionarea unei baze de date dinamice, cu acces rapid, în funcție de chei de căutare multiple, pentru identificarea candidaților potențiali;
  • Conectarea a bazei de date din cadrul ATS-ului la anunțurile de recrutare și centralizarea automată a aplicațiilor.

Metodele moderne de recrutare a forței de muncă au la bază soluții software specializate în domeniul resurselor umane. Aceste aplicații sunt integrate cu sistemul informatic al companiei, pentru o eficiență sporită și pentru reducerea costurilor asociate procedurilor de angajare.

Sursa foto: shutterstock_1686419383.jpg