Litoralul Romanesc

Detalii

CategoriiTurism
TaguriConstanta, Mangalia, Vama Veche
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari12366

Voteaza & Distribuie

Descriere

Desi in ultimii ani, din cauza ofertelor favorabile si, de ce nu, exotice, multi romani prefera sa isi petreaca vacantele in afara tarii noastre, prin diverse insule sau tari cu deschidere la mare, sunt romani si chiar straini care, an de an sunt prezenti pe litoralul romanesc.



Avem privilegiu de a ne afla intr-o tara care are deschidere la mare si chiar daca nici conditiile financiare si nici vacantele nu mai sunt ce au fost candva, fiecare simte nevoia sa isi petreaca intr-un mod deosebit, de sezon, concediul ori vacanta. Sunt multi cei care alerg litoralul, fie criza sau nu, conditii agreate sau mai putin roz, romanii se aduna in numar foarte mare pe litoral.




litoralul romanesc


litoralul romanesc (foto: bravatour.ro)





Litoralul romanesc se intinde de la granita cu Ucraina pana la cea cu Bulgaria si este cea mai cautata zona turistica a tarii noastre, pe perioada verii. De-a lungul malului Marii Negre se gasesc doua municipii, Tulcea si Constanta, acestea fiind si principalele orase, carora li se alatura Mangalia, Navodari, Sulina, Eforie si Techirghiol. Litoralul romanesc ajunge la 245 km si are in compozitie lacurile litoralului, Delata Dunarii si plajele litoralului, care ajung la 82 km.


Tarmul de la Marea Neagra este foarte variat, are forme ondulate si capuri accentuate, cu faleze, plaje, cordoane de nisip, iar golfurile se prelungesc pe vaile dobrogene. Datorita actiunii erodante a marii, tarmul a inceput sa se retraga in mod continuu, prin transformarea treptata a golfurilor in limane si lagune.



Falezele reprezinta aproximativ doua treimi din lungimea litoralului nostru si au inaltimi variate, intre 20 si 40 m. Faleza creste de la Capul Singol spre sud pana la 35 m si scade apoi la 10-15 m, ajungand sa atinga la Eforie si Capul Tuzla in jur de 40 m, iar inspre Costinesti si Mangalia scade iar la 10-20 m, dupa care creste, inspre Vama Veche.



Se pare ca stralucirea soarelui in partea litoralului romanesc ajunge la o medie anuala de 2.500, numar ce claseaza zona turistica intre plajele croastei dalmatine din Croatia si plajele coastelor Marii Mediterane.



In Romania exista o singura rezervatie de dune marine, aceasta se afla in zona Agigea, la o distanta de 50 m de mare si ajunge la o arie de 5 ha. Alte puncte de interes, pe langa atractiile de zi cu zi ale litoralului, statul la plaja sau inotatul in mare ori la piscine, sunt date de Cetatea Histria, Pesterile de la Cheile Dobrogei, Muzeul de Istorie, orasul Constanta si altele.


Statiuni de pe litoralul romanesc


Navodari


Navodari este cel mai nou oras de pe litoralul nostru, se afla pe malul sudic al lacului Tasaul si pe istmul dintre acest lac si Siutghiol. Orasul se afla intr-o zona unde era inainte satul de pescari care avea acelasi nume si a devenit astazi un centru industrial important al Romaniei. Orasul-statiune a fost infiintat in 14 august 1975.


Mamaia





Mamaia


Mamaia (foto: wikipedia.org)




Cine se gandeste la litoralul romanesc, se gandeste de multe ori la Mamaia, statiunea cunoscuta si drept "perla litoralului romanesc". Mamaia se afla pe cordonul de nisip care separa apa marii de lacul Siutghiol si nu este o localitate, ci un cartier al Constantei, care are doar vreo 50 de locuitori permanenti, insa vara este cea mai populata statiune. Plaja de la Mamaia este cea mai mare plaja de pe litoralul tarii noastre, are in jur de 10 km si se intinde de la Hotelul "Parc", pana la "Hanul Piratilor".


Eforie Nord

Aceasta este cea de-a doua statiune ca marime de pe litoralul romanesc, in functie de numarul de locuri. Statiunea se afla pe o faleza de 30 de m, situata pe portiunea dintre Techirghiol si Marea Neagra. Plaja de la Eforie Nord are aproximativ 3 km lungime, iar largimea maxima atinsa este de 100 m.


Eforie Sud

Statiunea a luat nastere in urma procesului de valorificare balneara a lacului Techirghiol, la inceput de secol XX, iar inainte aici nu erau decat culturi agricole si unele pasuni. Statiunea se afla la 4km in nord de paralela 44 si, alaturi de Eforie Nord, pe plan administrativ, formeaza orasul Eforie.


Costinesti




Costinesti


Costinesti (infolitoral.ro)




Aceasta statiune este cunoscuta de multi romani drept statiunea tineretului, locul unde isi petrec tinerii vacantele pe litoral. Costinesti se afla in satul cu acelasi nume, aflat la 31 km de Constanta. An de an, aceasta statiune este invadata de oameni de toate varstele, unii nostalgici pentru vremurile din tinerete, petrecute la Costinesti, la Teatrul de Vara ori in Discoteca Tineretului, dar cei mai multi dintre ei sunt tineri, pastrandu-se renumele statiunii.


2 Mai

Cei care prefera sa isi petreaca vacanta intr-un mod linistit, intr-un loc care nu este foarte agitat, dar totusi, vor sa fie la mare, pe litoral, pot alege sa mearga in statiunea 2 Mai. Aceasta statiune are o suprafata de 260 ha si a fost separata in interior de doua lacuri, Limanu si Hagieni.


Vama Veche




Vama Veche


Vama Veche (foto: flickr.com)




Vama Veche se afla la doar 3 km de statiunea 2 Mai, fiind o localitate de frontiera, care este situata pe marginea unui golf maritim. Plaja de la Vama Veche ajunge la 300 m lungime si are intre 30-40 m latime. Aceasta este, de asemenea, o statiune dedicata tinerilor, in statiune organizandu-se an de an felurite festivaluri, precum Stufstock sau FolkYou.


Neptun

Neptunul este considerat drept o gradina a litoralului romanesc, deoarece aici se gasesc doua lacuri de apa dulce, in locul unei foste mlastini si padurea Comorova. Cei mai multi dintre cei care trec prin aceasta statiune sunt sfatuiti sa treaca pe la restaurantul "Calul Balan" si "Popasul Caprioarei", care se afla in padurea Comorovei.


Mangalia

Mangalia sau vechea cetate Callatis este situata pe o faleza de 20 m si este orasul turistic care se afla in cel mai sudic punct din tara noastra. Plaja Mangaliei are 600 m lungime si o latime ce variaza intre 50 si 150m , iar aici apele marii au o mica adancime chiar si pe o distanta destul de mare de la tarm.


Alte statiuni de pe litoral sunt: localitata Agigea, Techirghiol, Olimp, Saturn, Jupiter si Aurora.


In anul 2009, pe litoralul Marii Negre, in perioada verii, au trecut aproximativ 1,3 milioane de turisti, iar dintre acestia, aproape 40.000 au fost straini, iar in anul 2010 numarul turistilor de pe litoral a scazut cu 10 %.