Cei mai renumiti vulcani din lume

Cei mai renumiti vulcani din lume

Detalii

CategoriiTurism
TaguriCatastrofe, Italia, Mexic
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari32412

Voteaza & Distribuie

Descriere

In geografie, un vulcan este definit ca o deschidere sau o fisura in scoarta Pamantului, care faciliteaza degajarea de magma fierbinte, cenusa si alte gaze aflate sub suprafata planetei. Capacitatea vulcanilor de a provoca distrugeri pe scara larga le face una dintre cele mai de temut forte ale naturii.

Printre diferitele tipuri de vulcani, super-vulcanii sunt de departe cei mai distructivi. Unul dintre cele mai bune exemple de haos pe care aceste forte distructive ale naturii le pot crea este eruptia Muntelui Vezuviu, care a ingropat intregul oras Pompei, in anul 79 i.C. Muntele Vezuviu este doar unul dintre numerosii vulcani din intreaga lume.

Cei mai renumiti vulcani din lume

Mai mult de 500 de eruptii vulcanice au fost inregistrate pana acum in lume. Unii dintre acesti vulcani au disparut (nu este de asteptat sa erupa in orice moment in viitor), unii sunt latenti (nu au erupt de ceva timp, dar probabilitatea de a erupe nu poate fi negata), in timp ce unii continua sa fie activi (pot erupe in orice moment). Cei mai multi dintre acesti vulcani sunt renumiti pentru distrugerea la scara larga provocata in diferite parti ale lumii.

Vulcanul Vezuviu, Italia

Vezuviu este un stratovulcan situat in apropiere de Golful Napoli, in Italia. Acesta este cunoscut pentru eruptiile sale catastrofale din anul 79 i.C, care au distrus orasul antic Pompei. Ultima oara cand Mt. Vezuviu a erupt a fost in 1944, devenind astfel singurul vulcan din Europa care a erupt in ultimii 100 de ani.

vulcanul Vezuviu, Italia

vulcanul Vezuviu, Italia

Mauna Loa, Hawaii

Mauna Loa este unul dintre cei cinci vulcani ai statului Hawaii. Este cel mai mare vulcan din lume in ceea ce priveste dimensiunea si aria de acoperire. Ultima eruptie a vulcanului Mauna Loa a fost inregistrata intre 24 martie 1984 si 15 aprilie 1984. Este considerat a fi unul dintre cei mai periculosi vulcani, datorita concentratiei mari de populatie din apropiere.

vulcanul Mauna Loa, Hawaii

vulcanul Mauna Loa, Hawaii

Vulcanul Tambora, Indonezia

Muntele Tambora este un stratovulcan situat pe insula Sumbawa, in Indonezia. Prima eruptie a acestui vulcan s-a inregistrat in 1815, o eruptie catastrofala care a fost evaluata la o magnitudine de 7 pe scara Volcano Explosivity Index - Index de Explozivitate Culcanica (VEI) . Aceasta eruptie a fost inregistrata ca cea mai mare eruptie din istoria lumii. Vulcanul Tambora a erupt ultima data in 1967.

Vulcanul Tambora, Indonezia

Vulcanul Tambora, Indonezia

Vulcanul Krakatau, Indonezia

Vulcanul Krakatau, situat in Stramtoarea Sunda din Indonezia, este cel mai cunoscut pentru seria de eruptii care au avut loc in 26-27 august 1883. Insula pe care se afla acest vulcan este, de asemenea, cunoscuta ca insula Krakatau. In timp, activitatea acestui vulcan a condus la formarea unei noi insule, numita Anak Krakatau.

Vulcanul Krakatau, Indonezia

Vulcanul Krakatau, IndoneziaAlti vulcani faimosi{title}

Vulcanul Kilauea, Hawaii

Vulcanul Kilauea din Parcul National Hawaii este inca un vulcan renumit in lume. Acesta este unul dintre cele cinci vulcani care formeaza insula Hawaii. Unul dintre cei mai activi vulcani din present, vulcanul Muntelui Kilauea a supus populatia insulei Hawaii la eruptii frecvente in ultimele decenii, determinand astfel schimbari semnificative in topografie.

Vulcanul Kilauea, Hawaii

Vulcanul Kilauea, Hawaii

Vulcanul Llullaillaco, Argentina-Chile

Situat la granita dintre Argentina si Chile, Llullaillaco este cel de-al cincilea vulcan ca marime din lume. Faptul ca acest vulcan este acoperit de zapada pe tot parcursul anului vine ca o surpriza, avand in vedere ca acesta este situat in desertul Atacama - unul din cel mai uscat loc de pe planeta.

Vulcanul Llullaillaco, Argentina-Chile

Vulcanul Llullaillaco, Argentina-Chile

Vulcanul Pico de Orizaba, Mexic

O caracteristica importanta a Regiunii Vulcanice Trans-Mexicane este ca stratovulcanul Pico de Orizaba a fost considerat un vulcan inactiv din cauza lipsei vreunei activitati vulcanice de-a lungul ultimelor decenii. Ultima eruptie a fost inregistrata in 1687. Pico de Orizaba este unul dintre cei trei vulcani din Mexic, care sunt de obicei acoperiti permanent de zapada.

Vulcanul Pico de Orizaba, Mexic

Vulcanul Pico de Orizaba, Mexic

Vulcanul Sfanta Elena, Washington

Muntele Sf. Elena este un stratovulcan situat in Cascade Range, in regiunea de vest a Americii de Nord. Este unul dintre cei 160 de vulcani activi care formeaza impreuna Cascade Volcanic Arc - o parte din Cercul de foc al Pacificului. Este cunoscut mai ales pentru eruptia distructiva care a avut loc pe 18 mai 1980.

Vulcanul Sfanta Elena, Washington

Vulcanul Sfanta Elena, Washington

Acestia sunt cei mai renumiti vulcani din lume, care au fost obiective fascinante pentru omenirea intreaga. La un moment dat, acesti vulcani faimosi au fost venerati ca zei, in timp ce astazi, sunt vazuti ca minuni ale naturii.