Cei 7 zei slavi

Cei 7 zei slavi

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4551

Voteaza & Distribuie

Descriere

Zeii sunt inzestrati cu anumite atribute fizice supraomenesti. Sunt nemuritori care inceteaza sa imbatranesca odata ajunsi la maturitate si nu pot muri prin mijloace conventionale. Dieva sunt imuni la toate bolile terestre si sunt rezistenti la orice prejudicii care ii ranesc pe oameni. Daca un Dieva este ranit, forta ii va permite sa se recupereze intr-un ritm supraomenesc. Pentru ca un zeu slav sa moara e nevoie de o rana de o asemenea magnitudine incat trupul sau sa arda sau o parte majora a moleculelor sale trupesti sa se disperseze. Chiar si atunci, se poate ca un zeu cu o putere mai mare sau egala cu a lui sau puterea mai multor zei care actioneaza impreuna, sa il invie. Carnea si oasele unui Dieva sunt de aproximativ trei ori mai dense decat tesutul uman, ceea ce contribuie la puterea si la greutatea lor. Cei 7 zei slavi sunt:


Perun

Capul tuturor zeilor slavi, este zeul razboiului, al fulgerelor si al tunetelor. Este asociat cu lemnul de stejar si vulturul. Toporul sau ciocanul sunt armele sale preferate, impreuna cu sagetile si fulgerele. Se credea ca fulgerele lui treceau prin pamant, ajungeau la o anumita adancime si reveneau treptat la suprafata. Perun este similar cu zeul norvegian Thor. Dusmanul lui subpamantean e Veles, cu care se lupta prin furtuni si tunete. Batalia cosmica dintre Perun si Veles a fost transmisa pana dupa crestinare si inlocuita cu batalia dintre Dumnezeu si Diavolul.
Perun - zeul tunetului


Perun - zeul tunetuluiHors

Zeul slav al discului solar.


Dazbog

Zeu major al mitologiei slave, adorat de toate natiunile slave. A fost, cel mai probabil, un erou. Unele legende mentioneaza originea sa ca apartinand lupilor. A fost portretizat ca dusmanul crestinilor in timpurile medievale.


Stribog

Zeul si spiritul vanturilor, al cerului si al aerului. Zeul celor opt directii.


Simargl

Zeu slav portretizat ca un grifon.


Mokosh

Zeita a femeilor, a torsului si a tesutului.


Veles

Zeu major al pamantului, al apelor si al lumii subpamantene, asociat cu dragoni, vite, magie, muzicieni, bogatie si viclenie. Este adversarul suprem al lui Perun, iar lupta dintre ei constituie unul dintre cele mai importante mituri ale mitologiei slave.