Ce s-ar fi intamplat daca omul de Neanderthal n-ar fi disparut?

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5387

Voteaza & Distribuie

Descriere



omul de Neanderthal


omul de Neanderthal



Omul de Neanderthal a fost o specie de fiinte umane care a trait in Europa si vestul Asiei cu 130 000 de ani in urma, pana acum 24 000 de ani. Era stereotipul „omului cavernelor", cu arcadele proeminente si fruntea tesita, picioare scurte si umerii lati, mai lati decat ai omului contemporan.



Neanderthalienii n-ar fi fost in stare sa picteze „tapetul" cu motive animaliere de pe peretii pesterilor (Alta Mira, Spania, Lascaux, Franta – sunt exemplele cele mai notorii), acestea fiind opera lui Homo Sapiens, care i-a depasit numeric, pierzand si cursa pentru hrana si teritorii cu omul modern. Teoriile privind cauzele disparitiei Neanderthalienilor indica aceasta competitie nemiloasa pentru resurse, precum si instalarea ultimei glaciatiuni, care le-a pecetluit soarta, drept cauze principale.


Dar ce s-ar fi intamplat daca omul de Neanderthal n-ar fi disparut? Se crede ca acestia ar fi ramas in zone izolate din Europa, pana in timpurile moderne (admitand ca n-ar fi fost exterminati, vanati) si este posibil sa fi avut capacitatea de a gandi, vorbi si actiona aproape la fel ca noi. Insa este mult mai probabil ca Neanderthalienii, daca ar fi supravietuit ultimei glaciatiuni, epocii de gheata, caracterizata printr-o reducere indelungata a temperaturii atmosferice si de la suprafata pamantului, de aici rezultand o expansiune a ghetarilor continentali si calotelor polare, ar fi fost asimilati de omul modern, sau nimiciti.


Potrivit unor studii recente, eurasienii moderni au in genomul lor intre 1 si 4% de ADN apartinand omului de Neanderthal, sugerand faptul ca speciile puteau sa se incruciseze si ca acest lucru chiar s-a petrecut. Neanderthalienii reprezentau, din start, o populatie mult mai redusa ca numar decat Homo Sapiens, iar omul modern i-ar fi scos oricum din ecuatia evolutiei, afara doar daca ar fi ramas numai intre ei, in zone izolate. Daca s-ar fi petrecut o astfel de asimilare, prin incrucisari intre specii, ADN-ul omului modern ar fi purtat mult mai multe caracteristici ale omului de Neanderthal. Poate ca ar fi ramas si unele caracteristici fizice.


Este posibil ca ultimii oameni de Neanderthal sa fi existat pana acum 24 000 de ani. Primele urmele ale lor au fost identificate in valea Neander, Germania, in 1856, ceea ce a dezvaluit ca omul modern are o genealogie mai complicata decat se crezuse pana atunci. Conform cercetarilor de ultima ora, omul de Neanderthal avea creierul la fel de mare ca al omului modern. Stia sa faca focul, sa foloseasca uneltele din piatra, era un vanator priceput si traia in comunitati sociale. Isi ingropa mortii. Unele studii sugereaza ca erau capabili sa articuleze un limbaj rudimentar.



„Erau mai apropiati de noi decat oricare alta fiinta de astazi",



afirma paleoantropologul Katerina Harvati, de la Universitatea din Tübingen. Daca n-ar fi disparut, omul de Neanderthal ar fi fost asimilat fortat de Homo Sapiens. Specialistii precum Katerina Harvati sunt de acord ca in locul unei coexistente pasnice, de genul tolerantei hippy din epoca „flower power", ar fi intervenit incrucisari violente, interactiuni dure, poate chiar si canibalism in masa.



„Cred ca o mare parte din aceste scenarii chiar s-au intamplat. Cred ca au incercat sa se incruciseze unii cu altii, poate ca asta a functionat partial. In unele locuri, omul de Neanderthal a disparut chiar inainte de sosirea omului modern",



afirma ea. Au existat hibrizi rezultati din aceste relatii? Intr-o declaratie fara nici un echivoc, liderul consortiului international de studii pentru genomul neanderthalian, Svante Pääbo , a afirmat ca este absolut sigur ca intre cele doua specii au existat „relatii sexuale".


Katarina Harvati crede ca s-ar fi recunoscut ca parteneri posibili, argumentand ca si primatele se incruciseaza in salbaticie, fiind specii apropiate. Daca omul de Neanderthal n-ar fi disparut, este posibil ca astazi caracteristicile sale sa fie prezente si la omul modern, mai acut in anumite regiuni. Si probabil ca personajul King-Kong n-ar fi existat niciodata.