Ce inseamna IPL sau lumina intens pulsata?

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriEstetica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3094

Voteaza & Distribuie

Descriere

In prezent, tehnologia IPL (intense pulsed light) sau lumina intens pulsata se numara printre cele mai promitatoare tehnologii in domeniul esteticii. Actiunea luminii puternice asupra firului de par a fost observata pentru prima data acum cateva zeci de ani.

Tehnologia a luat nastere dintr-o intamplare, care ulterior a starnit interese. In 1979, profesorul Marc Clement de la Universitatea din Wales si-a expus accidental bratul in raza actiunii unui laser si a constatat cu uimire ca parul din zona respectiva nu mai crestea. Acela a fost momentul care a declansat avansul rezolutionar al tehnologiei. Astfel, in prezent IPL-ul este intrebuintat in tratarea multor afectiuni dermatologice.

Tehnica IPL presupune emiterea unui puls luminos foarte intens, care, odata absorbit de diferiti pigmenti ai pielii, genereaza efecte diferite. In comparatie cu laserul, care actioneaza doar cu o singura lungime de unda, tehnologia IPL are la baza o serie de filtre speciale care selecteaza diferite lungimi de unda ale spectrului luminos.

In functie de aceste lungimi de unda tehnica detine o anumita actiune pe diferitii pigmenti. Pigmentii meniti sa capteze lumina sunt cunocuti sub numele de cromofori. Acestia au capacitatea de a absorbi lumina, absorbtie care ulterior genereaza caldura ce elimina structurile ce contin pigmentii. Acest proces se numeste fototermoliza selectiva. Aplicatiile tehnologiei luminii intens pulsate sunt multiple. Cea mai populara intrebuintare o reprezinta epilarea definitiva, continuand cu combaterea acneei, tratarea leziunilor pigmentare sau leziunilor vasculare sau metoda de reintinerire a pielii cu IPL.

Avantajele de care beneficiaza tehnologia IPL sunt mai mult decat semnificative:

  • procedura nedureroasa
  • nu prezinta risc de infectie
  • nu implica riscul de a dezvolta cancer de piele
  • risc minim de aparitie a reactiilor adverse (senzatie de intepatura sau caldura locala, eritem in zona tratata, bule sau flictene, hipo - sau hiperpigmentari tranzitorii)

Numeroase studii clinice intaresc eficienta tehnicii IPL, aceasta fiind aprobata de FDA (Food and Drug Administration). Precautia de baza este folosirea cremelor cu factor de protectie solara in cazul expunerii la soare inainte si dupa tratamentul cu IPL. Se poate afirma cu certitudine ca lumina intens pulsata este o metoda sigura, neinvaziva si eficienta de a trata probleme dermatologice. Sunt suficiente cateva sedinte pentru a inlatura firele de par de pe corp, petele pigmentare, acneea, cuperoza/rozacee.