Economia romaneasca vs. economia japoneza

Detalii

CategoriiEconomie
TaguriRomania, Samsung
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4774

Voteaza & Distribuie

Descriere


Cu totii ne miram cum de Japonia este asa de avansata, comparativ cu tara noastra. Motivul comparatiei este ca in urma celui de-al doilea Razboi Mondial, Japonia era practic distrusa dupa un razboi costisitor si dupa Hiroshima si Nagasaki. Chiar daca unele dintre enumeratiile urmatoare prezinta situatia asa cum se desfasura cu cativa ani in urma, majoritatea problemelor nu s-au rezolvat, tarile aflandu-se la acelasi nivel, atat economic, cat si tehnologic.


Japonia este primul producator mondial de autoturisme

Astazi Japonia este producatorul numarul unu de autovehicule din lume, cu 6,5 milioane unitati produse pe an, fata de 5 milioane produse de Statele Unite ale Americii. Concerne precum Toyota, Honda, Mitsubishi, Suzuki, Nissan sunt arhicunoscute pentru calitate si fiabilitate. Iar motocicletele Yamaha si Kawasaki nu mai au nevoie de nici o prezentare.


Cresteri si de 767%

Insa adevarata explozie a Japoniei o constituie electronicele. Aceasta dezvoltare a urmat inventarii in anii '60 a tranzistorului.




tehnologie japoneza


tehnologie japoneza



Spre exemplu, in prima jumatate a anului 2004, Toshiba a avut un profit net de 80 milioane de dolari la vanzari de 25 de miliarde de dolari. Hitachi a avut un profit de 371 milioane de dolari, aratand o exceptionala crestere de 767 % fata de anul precedent!


In domeniul televizoarelor cu plasma si al consolelor de joc portabile, Sony a trebuit sa mareasca productia pentru a face fata cererii.


Camerele digitale sunt monopol japonez

In domeniul aparatelor foto digitale vanzarile producatorilor japonezi au crescut de la 46 milioane de unitati in 2003 la 62 milioane anul acesta. Principalii actori ai acestei piete sunt: Sony (23% din piata), Canon (22%), Fuji Photo Film (15 %), Olympus (15 %) si Nikon (11%). In total au 86% din piata mondiala. De asemenea japonezii sunt pe primele locuri si la fabricarea partilor de camere foto.


Astfel, Sony produce 40 % din productia mondiala de senzori CCD, urmat fiind de Matsushita, Toshiba si Sharp. Aceasta datorita faptului ca in Japonia a fost inventata camera foto digitala. Cardurile de memorie flash pentru aparatele digitale sunt dominate de japonezi, Toshiba plasandu-se pe locul doi la nivel mondial, dupa Samsung, dar inaintea lui Intel.





Aparat foto produs in Japonia


Aparat foto produs in Japonia



Pe locul patru se plaseaza FASL, un concern format din fuziunea dintre AMD si Fujitsu. Dar Toshiba primeste mari cantitati de bani pentru simplul fapt ca a inventat tehnologia si a patentat-o. O "mica" diferenta de cateva sute de milioane de dolari si asta numai datorita faptului ca la ei drepturile de autor se respecta.


Televizoarele sunt reteta de succes

In domeniul televizoarelor producatorii japonezi Sharp Electronics si Matsushita Electric Industrial, care detine marcile Panasonic si Technics, au surclasat la vanzari, gigantii din Coreea de Sud- Samsung si LG.


Telefonia japoneza este cu doua generatii mai avansata decat cea europeana

Telefoanele cu camera japoneze gem de tehnologie si sunt cu doua generatii mai avansate decat ce se produce in Europa; in timp ce acum cativa ani, producatorii europeni de-abea introduceau in productie telefoanele cu 256 si 4096 culori, Casio inventase un telefon cu 14 milioane de culori (exact cate avea un televizor sau un monitor), Haier inventase telefonul incorporat in pix iar Wipro aruncase in lupta telefonul-ceas ce se poarta ca orice ceas.


De asemenea, au mai inventat telefonul localizat in masea, la care sunetele sunt transmise prin oasele capului la urechea interna.Veniturile din vanzarea telefoanelor mobile de ultima generatie sunt de 14 miliarde de dolari.


DVD - playerele si urmasele acestora sunt sursa uriasa de venituri

DVD - playerele sunt o alta afacere banoasa, acestea vanzandu-se foarte bine impreuna cu sistemele audio cu sateliti. Playerele produse de Apex surclaseaza concurenta fiind cele mai sofisticate care se pot intalni pe piata. De asemenea, urmasul DVD-ului este in vizorul manufacturierilor japonezi.




nanotehnologie


nanotehnologie



Formatul propus de Sony, Blue- Ray Disc va avea o capacitate de 25 Gb de date pe un strat. La acest format au aderat deja Panasonic, Samsung, JVC, Philips, Pioneer, TDK, Teac si Thompson.


Formatul propus de NEC si Toshiba, HD-DVD poate inmagazina 20 Gb de date pe strat si este sustinut de marii producatori de la Hollywood pentru ca sunt costuri mai mici de productie, avand in vedere ca se bazeaza pe tehnologia DVD.


Japonezii stiu sa faca restructurari

De asemenea, economia japoneza este acolo unde este si pentru ca ei stiu sa faca restructurari: Panasonic a avut pierderi de 187 milioane de dolari in anul fiscal 2003, care s-au transformat in profit de 405 milioane de dolari in anul fiscal 2004.


Nanotehnologia

Iar cand observi ca japonezii au investit 900 de millioane de dolari numai in nanotehnologie, e clar de ce au asa rezultate remarcabile.


NEC, este pionierul in acest domeniu, insa tot ceea ce putem face noi este sa deplangem starea cercetarii romanesti. Ca veni vorba despre NEC, acestia au avut din 2000 pana in 2004 cel mai puternic supercomputer din lume, "Earth Simulator".





Ce lipseste in Romania?


Ce lipseste in Romania?



Honda este pionier in robotica, robotii produsi de ei fiind din ce in ce mai umani si indeplinind din ce in ce mai multe functii. Nintendo practic au lansat industria consolelor de jocuri, Elpida si Toshiba sunt lideri mondiali in domeniul chipurilor de memorie, iar Mitsubishi produc de la nave oceanice de mare tonaj la autoturisme, telefoane mobile, pana la televizoare si monitoare.


De asemenea, mai produce si polimeri sintetici, cum ar fi acela care sta la baza memorarii informatiei pe CD-uri.


Energii alternative

In domeniul energiei alternative, Toyota si Honda au vandut numai in SUA peste 180 000 de automobile cu propulsie pe hidrogen. De fapt, masinile merg cu apa, care este descompusa. De unde este folosit doar oxigenul.


Recorduri japoneze

Fuziunea Sony - Samsung este pe primul loc la productia de monitoare, in fata celeilalte mari puteri, cuplul LG- Philips, iar monitoarele profesionale cele mai laudate sunt Eizo si Iyama. Fujitsu este pe locul 1 in lume la servere, avand si un parteneriat cu Sun Microsystems. JVC produce cele mai mici laptopuri din lume, iar Sony produce cele mai multe PDA-uri din lume, bazate pe sistemul de operare PalmOS.


Ce se intampla in Romania?

Asta e la ei. Sa vedem, insa, ce e la noi: numai laude, fara roade culese. Sistemul Informatic este tot ceea ce sare in ochi, ne obosim sa reinventam roata, cand ceea ce exista in alte parti este mult mai avansat si chiar functional. La ei exista departamente speciale de design si de cercetare, iar la noi se peticeste non-stop in aceste directii. Creierele ajung in Occident, preferand sa lase in urma mocirla in care se scalda societatea romaneasca. Iar cand exista, marii inventatori sunt ignorati sau, mai rau, inselati.


Ca de exemplu Dr. Eugen Pavel a inventat un disc optic capabil sa stocheze intre 10 TB si 100 TB de date. Daca luam varianta minima vom putea scrie pe un astfel de disc 10.000 de GB de date, ceea ce, oricum este imens. Mediul optic este un material fluorescent fotosenzitiv special creat, care rezista la 550 grade Celsius si are o fiabilitate de 5.000 de ani.



Rata medie de transfer este de 3 MB/ secunda, discul optic are 120 mm diametru si 10 mm grosime, iar dimensiunile drive-ului sunt: 80x150x300mm, dublu decat al unui CD-ROM normal.



De asemenea, drive-ul mai incorporeaza si un microscop confocal. Tehnologia Hyper CD-ROM- ului este patentata in 21 de tari si a fost prezentata inca din noiembrie 1999, la expozitia EUREKA, desfasurata la Bruxelles, unde a si castigat "Premiul International al Organizatiei Mondiale a Presei Periodice", precum si o medalie de aur. Dar nimeni nu a investit in aceasta tehnologie.



Din sumele invartite de marile conglomerate amintite, e clar ca secolul in care train este unul digital, unul al informatiei. Insa din moment ce in Romania, cateva paraiase inunda sate intregi, distrug vieti si seamana disperare, este tot mai clar ca noi traim in alt secol.



Semne de redresare exista: din rapoartele Agentiei Nationale de Reglementare in Comunicatii se arata ca numarul conexiunilor la Internet a crescut cu 92,4 % fata de anii trecuti si a ajuns la 5,8 milioane.