Ce este un senzor CCD

Ce este un senzor CCD

Detalii

CategoriiIT
TaguriCCD, senzor
Ultima actualizareJoi 28 august 2014
Vizualizari1082

Voteaza & Distribuie

Descriere

Aparatele foto clasice folosesc filmul fotografic pentru a capta imaginea. Camerele foto digitle insa folosesc un asa numit "senzor de imagine". Aceste cipuri de silicon contin milioane de diode fotosenzitive, numite puncte fotografice. In momentul scurt in care obiectivul se deshide, fiecare punct inregistreaza intensitatea luminii care il atinge, acumuland o sarcina; cu cat lumina este mai intensa, cu atat sarcina acumulata este mai mare. Apoi intensitatea luminii inregistrata de fiecare punct este memorata ca o serie de numere, pentru a putea reda ulterior imaginea capturata.

Fotografiile digitale sunt compuse din sute de mii sau milioane de pixeli, care sunt de fapt niste patratele foarte mici. Fiecare pixel este capturat de un singur punct fotografic de pe senzorul de imagine si astfel se formeaza imaginea pe care o vedem pe ecranul aparatului foto, al calculatorului sau tiparita pe hartie.

CCD si CMOS

Pana recent, senzorii CCD erau singurii senzori folositi in camerele digitale. Senzorii CCD au cunoscut o dezvoltare foarte ampla prin folosirea lor in multe domenii importante, printre care se numara medicina si astronomia, prin folosirea lor in scannere, camere video si alte aparate de acest gen.

CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) este o alternativa la cipurile CCD. Problema cu cipurile CCD nu este calitatea, care e foarte buna, ci costurile de productie destul de ridicate. CCD-urile sunt fabricate cu aparate care sunt folosite doar pentru constructia acestui tip de senzor. Cipurile CMOS insa pot fi fabricate cu aceeasi tehnologie cu care se produc procesoarele si memoriile pentru calculatoare. De aici, costurile de productie a acestor senzori de imagine scad enorm de mult. De fapt, termenul CMOS se refera la felul in care un senzor este fabricat si nu la o tehnologie de senzori de imagine anume).