Ce este si ce face un plugin

Detalii

CategoriiIT
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari13063

Voteaza & Distribuie

Descriere

In informatica, un plugin este un set de componente software care adauga capabilitati specifice unei aplicatii software mai mari. Daca este suportat, pluginul permite personalizarea functionalitatii unei aplicatii. De exemplu, plugin-urile sunt frecvent folosite in browserele web pentru a reda un clip video, pentru a scana un document in cautarea virusilor, si pentru afisarea unor noi tipuri de fisiere.

Termenul general folosit pentru a descrie snap-in-uri, plugin-uri, extensii si teme este add-on.Scopul unui plugin si diverse exempleAplicatiile au nevoie de plugin-uri din mai multe motive. Cele principale sunt:* Pentru a le permite webmasterilor terti sa creeze capacitati care extind o aplicatie

* Pentru adaugarea mai facila a unor noi caracteristici

* Pentru a reduce dimensiunea unei aplicatii

* Pentru a separa codul sursa de o aplicatie, din cauza licentelor de software-uri incompatibile.Exemple specifice de aplicatii si motive pentru care se folosesc plugin-uri:* Clientii de email folosesc plugin-uri pentru a cripta si decripta un e-mail (Pretty Good Privacy)

* Software-ul grafic foloseste plugin-uri pentru a suporta formate de fisiere si pentru procesarea imaginilor (Adobe Photoshop)

* Media playerele folosesc plugin-uri pentru a suporta formate de fisiere si pentru a aplica filtre (foobar2000, GStreamer, Quintessential, VST, Winamp, XMMS)

* Microsoft Office utilizeaza plugin-uri (cunoscute ca add-in-uri) pentru a extinde capacitatile aplicatiei prin adaugarea unor comenzi particularizate si caracteristici specializate

* Pachetele de sniffere folosesc plugin-uri pentru a decoda formate de pachete (OmniPeek)

* Browserele web utilizarea plugin-uri pentru a reda formate video si de prezentare (Flash, QuickTime, Microsoft Silverlight, 3DMLW)