Ce tip de imprimantă alegi pentru acasă?

Detalii

CategoriiIT
TaguriImprimante
Ultima actualizareVineri 26 august 2022
Vizualizari325

Voteaza & Distribuie

Descriere

Printarea documentelor reprezintă de cele mai multe ori o necesitate, însă există și situații în care te poți regăsi imprimând fotografii sau proiecte școlare pentru copii. Indiferent de situația în care te-ai afla, probabil te-ai gândit că îți va fi mult mai ușor să ai propria imprimantă acasă, în detrimentul celei de la birou sau a celei de la un magazin specializat.

Ca să iei decizia bună și să achiziționezi o imprimantă potrivită nevoilor tale, este important să îți răspunzi la câteva întrebări legate de frecvența cu care vei printa, care este volumul aproximativ al paginilor și, desigur, dimensiunea acestora. Iată cele mai frecvente modele pe care le vei regăsi în oferta producătorilor:

Imprimanta multifuncțională

O imprimantă multifuncțională este o imprimantă care poate, deopotrivă, să scaneze și primească/trimită documente de tip fax, precum și să imprime. Acestea vin atât în variante cu jet de cerneală, cât și sub forma unor modele de tip laser și sunt de obicei numite "all-in-one" sau imprimante multifuncționale (MFP). Poți vedea aici modelele de imprimante HP disponibile și poți opta pentru cea care îți satisface cerințele.

Concret, pentru uz casnic, o unitate multifuncțională poate fi o alegere potrivită, nu numai pentru că este mai ieftină decât cumpărarea unei imprimante și a unui scaner independent, ci și datorită spațiului pe care îl vei economisi. În plus, îți va fi mult mai ușor să te adaptezi nevoilor de printare, deoarece vei avea la îndemână mai multe funcții disponibile.

Imprimante foto

Dacă ești interesat să îți păstrezi amintirile sub formă de fotografii imprimate, probabil ar trebui să iei în considerare o imprimantă foto dedicată (cu o singură funcție). Deși îi lipsește flexibilitatea în ceea ce privește varietatea de funcții pe care le poate îndeplini, calitatea imprimărilor este de obicei mai bună decât cea oferită de imprimantele clasice.

Cu toate acestea, prețul pe care îl vei plăti pentru acest tip de facilitate se va reflecta în costurile consumabilelor - vei avea nevoie de coli speciale și de anumite tipuri de cartuș pentru a obține culori intense. Multe dintre imprimantele vândute pentru utilizare foto sau grafică dedicată sunt produse de dimensiuni mici, capabile să imprime fotografii de la 4 până la 15 centimetri. Totuși, există și modele pentru acasă cu un format larg, concepute pentru a imprima fotografii de până la 50 de centimetri lățime.

Jet de cerneală (InkJet) sau laser?

Imprimantele color cu jet de cerneală au acaparat cea mai mare parte a pieței, în principal deoarece pot printa aproape orice: eseuri, diagrame radiale, fotografii lucioase, schițe etc. Mai mult, tehnologia acestora a fost îmbunătățit constant odată cu trecerea timpului, motiv pentru care atât cele clasice, cât și cele all-in-one sunt rapide, adesea cu viteze de imprimare care rivalizează sau depășesc omologii lor cu laser.

La rândul lor, unitățile cu laser sunt încă o alegere bună pentru necesitățile zilnice de acasă (sau de la birou) atunci când majoritatea imprimărilor sunt în monocrom. În cea mai mare parte, imprimantele laser monocrome pot fi achiziționate la prețuri accesibile, oferă o viteză bună de imprimare și un cost pe pagină mai mic decât cel al uneia cu jet de cerneală color.

Înainte de a decide, ia în considerare tipul de imprimări pe care le vei face, dar și dacă va fi nevoie să scanezi documente sau să trimiți/primești fax-uri. Majoritatea modelelor noi sunt performante, oferind de asemenea posibilitatea de conectare prin Wi-Fi, Bluetooth sau USB, atât la o unitate PC, cât și la telefon, laptop ori tabletă.

Sursa foto: Shutterstock.com