Ce standarde de calitate trebuie sa se respecte intr-un studio de productie video?

Detalii

CategoriiIT
Taguriproductie videoclipuri
Ultima actualizareJoi 25 iunie 2020
Vizualizari639

Voteaza & Distribuie

Descriere

Un studio de productie video are drept scop realizarea de videoclipuri muzicale, reclame, clipuri de prezentare a unui produs/serviciu sau corporate, de prezentare a unei companii, cu scopul de a creste popularitatea si vanzarile brandului. Indiferent ca acestea sunt destinate prezentei pe TV, YouTube sau pe retelele de socializare, ele nu pot fi realizate la intamplare, ci numai dupa un desfasurator strict: setarea de obiective clare - research asupra audientei - stabilirea mesajului principal - brainstorming creativ - stabilirea ideii si a povestii - scrierea scenariului - filmare, editare si animatie.

Mai mult decat atat, intr-un studio de productie video care se respecta, rolurile sunt foarte clar definite, iar fiecare dintre profesionistii care alcatuiesc echipa se ocupa de una sau mai multe dintre urmatoarele etape: concept si scenariu - filmare - editare - efecte pro - animatie - design audio. Spre exemplu, la VideoManiax, un studio de productie video nou deschis in Bucuresti, sarcinile sunt trasate intre online marketing specialist, filmmaker, graphic designer si social media manager. Desi calitatea povestii si a imaginii sunt la fel de importante, in continuare ne vom referi strict la partea tehnica si vom vedea care sunt standardele care trebuie respectate din acest punct de vedere.

Lumina buna. Lumina, fie ea naturala sau artificiala, poate face diferenta intre un clip profesionist si unul de amator, iar un studio de productie video stie prea bine acest lucru. In mod logic, soarele este cea mai buna sursa de lumina posibila, iar, daca filmezi in aer liber, este bine sa faci acest lucru dimineata sau seara, cand razele nu sunt atat de puternice. In cazul in care se foloseste lumina artificiala, trebuie tinut cont atat de umbre, cat si de efectul final care se va adauga filmarii.

Audio ireprosabil. Iti vine sa crezi sau nu, calitatea audio este mai importanta decat cea video, mai ales in cazul reclamelor sau al filmuletelor vizionate pe internet. Cu alte cuvinte, oamenii vor trece de cele mai multe ori cu vederea daca imaginea nu este HD, insa nu vor continua sa urmareasca respectivul clip daca sunetul nu este HD. Cu toate acestea, intr-un studio de productie video profesionist, ambele caracteristici trebuie sa fie la cele mai inalte standarde de calitate, in mod evident.

Editare simpla. Efectele sunt intotdeauna amuzante, insa nu intotdeauna cadreaza cu mesajul pe care vrea sa il transmita autorul, prin urmare sfatul studioului de productie video este sa nu exagerezi. Printre actiunile intreprinse in cadrul acestei etape, se numara noise cancelling, ajustarea luminozitatii, eliminarea pauzelor si momentelor de tacere si adaugarea de fundal muzical si tranzitii. Legat de trecerile de la o scena la alta, acestea trebuie facute in cadre succesive cu miscare, pentru a nu plictisi privitorul cu momente prea lungi in care nu se intampla nimic.

Planificare si promovare. Nu in ultimul rand, un studio de productie video stie ca realizarea unui clip la standarde de inalta calitate nu este suficienta pentru ca acesta sa fie popular sau eficient, ci este nevoie de o planificare si o promovare temeinice. Astfel, acesta trebuie share-uit pe cat mai multe platforme, iar performantele sale trebuie urmarite in mod constant, pentru a sti ce trebuie schimbat sau imbunatatit pe viitor.