Ce este un stabilizator de imagine și cum îl folosești pentru fotografii mai bune?

Detalii

CategoriiRegional
Taguriaparate foto digitale
Ultima actualizareMiercuri 21 decembrie 2022
Vizualizari331

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vrei să realizezi fotografii mai bune pentru postările tale pe rețelele sociale și poze spectaculoase, pe care să le incluzi în blogul profesional? Pe lângă aparate foto performante, ai nevoie de stabilizatoare de imagine. Iată ce reprezintă aceste accesorii foto și cum să le utilizezi pentru diferite tipuri de fotografii.

Ce este un stabilizator de imagine


Un stabilizator de imagine, denumit și gimbal, reprezintă un echipament foto dotat cu mecanisme și senzori inteligenți, ce are ca rol susținerea camerei foto/video sau a smartphone-ului. Astfel aparatele foto rămân în poziție fixă și realizezi imagini sau filmări de calitate, chiar și în timp ce te miști.

Prin aceste dispozitive electronice, reușești să menții fixă camera foto și scapi de grija cadrelor mișcate sau a filmărilor pe care se observă orice denivelare, tremur al mâinii, alunecare a aparatului. Gimbalurile sunt prevăzute cu sisteme de amortizare pentru reducerea vibrațiilor, așa că te poți concentra pe realizarea pozelor, fără alte probleme de set-up și echilibru.

Ai opțiuni de stabilizare a imaginii și în setările aparatului sau ale telefonului inteligent (VR, IS, OSS, IOS). Dar nu-ți sunt suficiente pentru fotografii și filmări pe care le realizezi în mișcare. Ai nevoie de un stabilizator de imagine special, așa că este momentul să-ți cumperi un gimbal dedicat, de nivel profesional.

Cum alegi cel mai bun stabilizator de imagine


Când cauți cel mai bun stabilizator de imagine pentru aparatul foto, trebuie să iei în considerare câteva criterii de structură și funcționale. Alege un gimbal cu 3 axe, este mai performant decât un stabilizator de imagine cu 2 axe. Astfel controlezi toate tipurile de mișcări: sus-jos (tilt), rotație (roll), urmărirea subiectului cu aparatul (panning sau pan).

Cauți un stabilizator de imagine pentru smartphone?

Optează pentru un gimbal ușor, ce poate fi controlat manual și are dimensiuni reduse. Vrei un gimbal pentru cameră foto DSLR sau aparat mirrorless? Alege un gimbal mai complex, pentru că trebuie să susțină greutatea camerei cu obiectiv, bliț, microfon, lampă led și alte accesorii pe care le montezi când faci poze.

Sfaturi pentru utilizarea unui stabilizator de imagine


Citește cu atenție instrucțiunile, urmărește tutoriale foto și folosește stabilizatoarele de imagine pentru tipurile de fotografii pe care vrei să le realizezi. Dacă utilizezi mai multe medii de filmare, alege gimblauri universale, cu setări ce pot fi adaptate în funcție de echipamente: telefon mobil, cameră foto DSLR, aparat foto compact, cameră video ș.a.

Când planifici o sesiune foto sau o filmare cu aparate GoPro, camere de acțiune sau camere sport, optează pentru stabilizatoare de imagine adaptate acestor echipamente complexe. Ia în considerare și ușurința în utilizare, pentru că vei lucra cu gimbaluri ore în șir. Trebuie să fie ergonomice, să le poți manevra cu ușurință în timp ce te miști, uneori chiar alergi în căutarea cadrului perfect.

Se recomandă utilizarea de echipamente foto cu stabilizator de imagine și trepied. Astfel poți să alternezi fotografierea în mișcare cu momentele în care lași camera fixată pe suport și realizezi fotografii artistice, instantanee cu detalii interesante.

Folosește gimbaluri cu mecanisme pe bază de arcuri, ca să le montezi ușor. Alege modele ce au sistem de detașare rapidă și verifică specificațiile bateriei, să vezi dacă îți trebuie un acumulator mai puternic. În descrierea produsului este menționată durata maximă a bateriei, care de obicei variază între 5 și 24 de ore.

Dacă utilizezi stabilizatorul de imagine pentru smartphone, verifică să fie compatibil cu sistemul de operare al telefonului. Descarcă aplicația de conectare la gimbal și realizează setările adecvate, pentru un nivel maxim de performanță. Accesează funcțiile speciale: control de la distanță, zoom, focalizare, unghiuri de fotografiere, moduri de filmare. Alege un stabilizator de imagine care să-ți permită ajustarea manuală a setărilor de finețe: ISO, cadre pe secundă, rezoluție video. Astfel vei realiza fotografii de calitate, ca un adevărat profesionist.

Sursa foto: Shutterstock.com