Ce este si cum se utilizeaza un pad pentru semnatura digitala?

Detalii

CategoriiIT
TaguriRomania
Ultima actualizareMarti 26 octombrie 2021
Vizualizari822

Voteaza & Distribuie

Descriere

Datorita adaptarii companiilor la procesele moderne de automatizare si eficientizare a activitatilor interne si externe, semnatura digitala a castigat popularitate si mult mai multa incredere decat utilizarea unei semnaturi normale. Acest fapt se intamplat datorita modului in care functioneaza semnatura digitala.

O semnatura digitala are la baza o functie matematica prin care se inregistreaza identitatea unei persoane si se valideaza autenticitatea si legitimitatea unei entitati virtuale care semneaza documente, acorduri sau tranzactii. In acest fel, semnatura digitala ofera un grad mai inalt de securitate decat o semnatura fizica sau o semnatura electronica (e-signature).

Pentru a mentine singuranta transmiterii unei semnaturi digitale prin intermediul unui document sau acord, aveti nevoie de un echipament special, si anume: un pad pentru semnatura digitala si un stilou electronic.

Ce este pad-ul pentru semnatura digitala?


Captarea semnaturii digitale se realizeaza prin intermediul unui dispozitiv care ia forma unui pad sau a unei tablete special concepute pentru acest proces. Pad-ul recunoaste si transmite in siguranta catre o baza de date semnatura digitala a unui utilizator care a fost inregistrata la o autorizatie de certificare de incredere.

Conexiunea dintr-un pad pentru semnatura digitala si un sistem de calcul (computer, laptop sau tableta) se poate realiza fie printr-un cablu USB, fie printr-o conexiune stabila la o retea de internet privata. Atunci cand semnatarul foloseste pad-ul, semnatura digitala este criptata pana in momentul in care ajunge la destinatar. Odata introdusa automat in sistemul de calcul, semnatura este decriptata pentru a valida identitatea persoanei in cauza.

Cum se utilizeaza un pad pentru semnatura digitala?

Pentru utilizarea unui pad pentru captarea semnaturii digitale, va trebui sa instalati software-ul compatibil cu varianta pad-ului achizitionat. De obicei, CD-ul sau modul de instalare al aplicatiei pad-ului se regaseste in cutia originala a acestuia.

Dupa ce ati instalat soft-ul in computerul sau laptopul dumneavoastra, va trebui sa conectati pad-ul prin functia pe care o permite: prin USB sau prin conexiune wireless. Este necesar sa utilizati o retea privata pentru conexiunea wireless ca informatiile nu poata fi accesate de catre atacatorii cibernetici sau puteti folosi o adresa VPN pentru a ascunde IP-ul sistemului de calcul si al pad-ului.

Ultimul pas ar fi sa deschideti soft-ul instalat pe computer sau pe laptop si sa incercat pad-ul pentru semnatura digitala pentru a vedea daca aceasta se transmite in mod corect intre cele doua dispozitive. Daca pe ecranul soft-ului va apare o imagine identica sau asemanatoare cu cea de pe ecranul de afisaj al pad-ului, atunci inseamna ca ati instalat in mod corect dispozitivul si paote fi pus in functiune pentru captarea semnaturilor digitale.

Domeniile de acitivitate in care se recomanda utilizarea unui pad pentru semnatura digitala sunt:

  • Guvern si servicii de administratie publica;
  • Financiare si bancare;
  • Retail;
  • Judecatorie si avocatura;
  • Servicii de ecuritate;
  • Sanatate;
  • Turism.

Pe langa securitatea maxima a datelor personale transmise prin pad-ul pentru semnatura digitala, dispozitivul mai ofera doua avantaje primordiale bine apreciate de catre institutiile sau organizatiile care il utilizeaza: reduce costurile pentru materialele de papetarie si inlatura responsabilitatile birocratice. Astfel, utilizarea unui pad pentru semnatura digitala este o alternativa oportuna pentru modernizarea companiei dumneavoastra si eficientizarea desfasurarii activitatilor.

Sursa foto: shutterstock.com