Ce este și cum funcționează pancreasul?

Ce este și cum funcționează pancreasul?

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareMarti 15 noiembrie 2022
Vizualizari62

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pentru a funcționa corespunzător, organismul are nevoie de diferite enzime și hormoni pentru a realiza acțiuni specifice, cum ar fi reglarea glucozei în sânge, comunicarea între diferite organe, realizarea digestiei etc. Unul dintre organele care eliberează atât enzime, cât și hormoni este pancreasul, un organ lung situat în spatele stomacului, care are rol și de glandă, întrucât eliberează și hormoni (insulină).

Citește în continuare acest articol pentru a afla ce este pancreasul și cum funcționează acest organ important.

Ce este pancreasul?

Pancreasul este un organ localizat la nivelul abdomenului, care face parte din sistemul digestiv. Acesta produce insulină alături de alți hormoni și enzime importante în procesul digestiv.

Acesta are două funcții și anume:

  • funcția exocrină - prin care produce enzime necesare digestiei;
  • funcție endocrină - prin care trimite hormoni în sânge, pentru a controla nivelul de glucoză.

Una dintre cele mai bune metode de evaluare a funcției pancreasului este testarea pentru peptidul C, care poate ajuta la determinarea rezervei de insulină, printre multe altele [1].

Cum funcționează pancreasul?

Deoarece pancreasul are două funcții cu obiective diferite, felul în care acest organ acționează în organism este următorul:

Funcția exocrină


Funcția exocrină, menționată și mai sus, se referă la secreția externă a substanțelor produse de un organ sau glandă. În acest caz, aceasta se referă la eliberarea enzimelor necesare pentru digestie, care sunt produse de către pancreas în momentul în care bolul alimentar ajunge în stomac. Deoarece pancreasul face parte dintr-un proces digestiv complex, acesta lucrează împreună cu vezica biliară și alte organe, pentru a ajuta la digerarea carbohidraților, a grăsimilor și a proteinelor, pentru ca acestea să poată fi absorbite mai ușor de către organism. Cu alte cuvinte, funcția exocrină a pancreasului se axează în principal pe sistemul digestiv și pe digerarea alimentelor consumate.

Funcția endocrină

Prin „funcție endocrină” se înțelege vărsarea directă în sânge a secrețiilor ce conțin hormoni. În cazul pancreasului, această funcție include eliberarea a doi hormoni importanți pentru reglarea glucozei în sânge și anume:

  • insulina - care este secretată de către pancreas pentru a reduce nivelul de glucoză în sânge, atunci când acesta este prea ridicat;
  • glucagon - hormon secretat de către pancreas pentru a crește nivelul de glucoză în sânge, în cazul în care acesta este prea scăzut.

Menținerea unui nivel corespunzător de glucoză în sânge este esențială pentru multe sisteme din organism, cum ar fi cel nervos și cel cardiovascular, dar și pentru diferitele roluri pe care le are alături de ficat, rinichi și creier.
Ce boli pot afecta pancreasul? Ca orice alt organ, pancreasul poate fi predispus la anumite afecțiuni, care pot varia în severitate și care pot include:

Diabetul zaharat


Diabetul zaharat de tip 1 și diabetul zaharat de tip 2 reprezintă unele dintre cele mai cunoscute probleme asociate cu pancreasul și cu disfuncția sistemului endocrin. În cazul diabetului, pancreasul ori nu produce destulă insulină pentru a reduce nivelul glucozei în sânge, ori corpul nu poate utiliza corespunzător insulina eliberată de către pancreas [2].

Pancreatita

Pancreatita este o afecțiune caracterizată prin inflamarea pancreasului [3]. Această inflamare este cauzată de enzimele produse de către pancreas, care devin active înainte de a fi eliberate în duoden. Afecțiunea poate fi acută, simptomele fiind prezente doar câteva zile sau poate fi cronică, boala persistând timp de mai multe luni sau chiar ani. Principalele simptome ale pancreatitei includ febră, vărsături și durere abdominală.

Cancerul pancreatic

Acest tip de cancer apare atunci când celulele de la nivelul pancreasului încep să se înmulțească necontrolat. Cea mai frecventă formă de cancer pancreatic este cea care își are debutul în celulele canalelor pancreatice, care transporta enzimele digestive [4]. Întrucât cancerul pancreatic nu prezintă, de obicei, simptome în stadiul incipient, acesta este rareori detectat înainte de a se răspândi și în alte organe. Având în vedere importanța pancreasului în organism, este recomandată efectuarea periodică a analizelor medicale asociate cu acest organ, mai ales dacă există factori de risc sau simptome specifice.

Referințe:
  1. Leighton, Emma, et al. “A Practical Review of C-Peptide Testing in Diabetes.” Diabetes Therapy: Research, Treatment and Education of Diabetes and Related Disorders, Springer Healthcare, June 2017, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5446389/.
  2. “Diabetes.” World Health Organization, World Health Organization, 10 Nov. 2021, who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes.
  3. Manohar, Murli, et al. “Pathogenic Mechanisms of Pancreatitis.” World Journal of Gastrointestinal Pharmacology and Therapeutics, Baishideng Publishing Group Inc, 6 Feb. 2017, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5292603/.
  4. Capasso, Mario, et al. “Epidemiology and Risk Factors of Pancreatic Cancer.” Acta Bio-Medica: Atenei Parmensis, Mattioli 1885, 2018, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6502190/.

Sursa foto: Shutterstock.com