Ce este RMN-ul și cum se desfășoară o astfel de investigație?

Ce este RMN-ul și cum se desfășoară o astfel de investigație?

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriRMN
Ultima actualizareMarti 23 august 2022
Vizualizari94

Voteaza & Distribuie

Descriere

Rezonanța magnetică nucleară (RMN) este o investigație imagistică performantă cu ajutorul căreia se obțin informații precise despre organele și țesuturile corpului. RMN-ul mai este cunoscut și sub numele de Imagistică prin Rezonanță Magnetică (IRM). Este vorba despre o tehnică imagistică avansată care utilizează un câmp magnetic puternic, unde radio și un computer pentru a obține imagini precise ale structurilor corpului (RMN la cap, RMN la genunchi, RMN mamar, etc). Această metodă imagistică nu folosește radiații nocive pentru pacienți.

Pregătiri necesare efectuării procedurii

RMN-ul nu necesită pregătiri speciale. Înainte de efectuarea RMN-ului, medicul trebuie să știe care sunt tratamentele pe care le urmează pacientul și trebuie să vadă rezultatele analizelor de sânge (uree și creatinină în special, pentru că acestea investighează funcția renală). Este foarte important de știut dacă pacientul are în corp dispozitive medicale (stimulator cardiac, valve cardiace), mai ales în zona capului. De asemenea, pentru a se obține imagini foarte precise, este nevoie ca pacientul să nu aibă asupra lui obiecte metalice (bijuterii, agrafe, fermoare, catarame, ceas, chei).

Cum se desfășoară un RMN

Aparatul are forma unui tub care este înconjurat de un magnet de formă cilindrică, de dimensiuni apreciabile. Pacientul este așezat pe o masă mobilă, în interiorul unui tunel care nu este altceva decât magnetul care realizează investigația imagistică. Pacientul este așezat de cele mai multe ori pe spate, dar pentru o mai bună vizualizare pot fi preferate și alte poziții. Un dispozitiv este poziționat în regiunea care urmează să fie investigată imagistic.

Masa pe care se află pacientul ajunge în interiorul tunelului. Capul poate să rămână afară din tunel, dar acest lucru este în funcție de regiunea care trebuie examinată și care trebuie să fie situată la mijlocul tunelului. Dacă RMN-ul se face la cap, pacientul este rugat să țină ochii închiși și să reducă, pe cât posibil, mișcarea globilor oculari.

În timpul procedurii, comunicarea dintre pacient și personalul medical se realizează printr-un sistem de comunicare internă, cu ajutorul unui microfon și al căștilor. Pacientul are la dispoziție un dispozitiv care îi permite să solicite ajutorul echipei medicale în orice moment. Personalul medical se află în încăperea alăturată, va auzi și va monitoriza pacientul permanent. De asemenea, examinarea poate fi oprită în orice moment. Cu toate acestea, este important ca investigația să fie dusă la capăt.

Ajută foarte mult dacă pacientului i se explică procedura și dacă rămâne calm și nemișcat pe perioada investigației care poate dura între 30-60 de minute. Orice mișcare poate influența calitatea imaginii. Procedura este alcătuită din mai multe secvențe (de 1-6 minute), cu mici pauze între ele. În timpul examinării, pacientul aude zgomote ritmice destul de puternice. Pentru ca disconfortul să fie minim, va purta căști care vor diminua mult zgomotul.

Așadar, examinarea RMN nu presupune vreun disconfort din partea pacientului, singura cerință majoră este nemișcarea. În unele cazuri poate fi necesar să se injecteze pacientului o substanță de contrast, intravenos, pentru o mai bună vizualizare a ariilor de interes medical. Substanța de contrast este în cele mai multe cazuri pe bază de gadoliniu și este bine tolerată de organism. În foarte rare cazuri pot apărea efecte adverse precum urticaria. Raportul complet al RMN-ului necesită o analiză complexă, este nevoie inclusiv de eventualele examinări anterioare (în măsura în care acestea există).

În ce cazuri nu se poate face RMN

RMN-ul este contraindicat în cazul în care pacientul are:

  • stimulator cardiac;
  • proteze cardiace;
  • fragmente metalice la nivelul capului;
  • tije metalize.

De asemenea, medicul trebuie să știe dacă pacientul a suferit recent o intervenție chirurgicală.


Sursa foto: shutterstock_1136563943 (1).jpg