Ce este îngrijirea paliativă şi cum ajută oamenii aflaţi în suferinţă?

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriBucuresti, ingrijire paleativa, Romania
Ultima actualizareJoi 12 decembrie 2019
Vizualizari617

Voteaza & Distribuie

Descriere

Scopul îngrijirii paliative este de a ajuta persoanele cu boli grave să se simtă mai bine. Previne sau tratează simptomele și efectele secundare ale bolii și tratamentului. Îngrijirea paliativă tratează, de asemenea, problemele emoționale, sociale, practice și spirituale pe care bolile le pot aduce. Când persoana se simte mai bine, are o calitate a vieții îmbunătățită.

Îngrijirea paliativă poate fi acordată în același timp cu tratamentele menite să vindece sau să trateze boala. Se pot acorda îngrijiri paliative atunci când boala este diagnosticată, pe parcursul tratamentului, în timpul urmăririi evoluţiei bolii, până la sfârșitul vieții. Îngrijirea paliativă este o abordare care îmbunătățește calitatea vieții pacienților și a familiilor lor care se confruntă cu problema asociată bolii care pot pune viața în pericol. Astfel, îngrijirea paliativă poate ajuta la prevenirea și ameliorarea suferinței prin identificarea precoce și evaluarea tratamentului și altor probleme fizice, psihologice şi spirituale.

Îngrijirea paliativă

 • Asigură ameliorarea durerii și a altor simptome de suferință;
 • Nu intenționează nici să grăbească și nici să amâne moartea;
 • Integrează aspectele psihologice și spirituale ale îngrijirii pacientului;
 • Oferă un sistem de asistență pentru a ajuta pacienții să trăiască cât mai activ până la moarte;
 • Oferă un sistem de asistență pentru a ajuta familia să facă față bolii;
 • Folosește o abordare în echipă pentru nevoile pacienților și a familiilor acestora;
 • Se acordă îngrijiri paliative pentru a îmbunătăți calitatea vieții și, de asemenea, poate influența pozitiv cursul bolii;

Îngrijirea paliativă este aplicabilă timpuriu în cursul bolii, împreună cu alte terapii care sunt destinate să prelungească viața, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia.

Îngrijirea paliativă poate fi oferită persoanelor cu boli, cum ar fi:

 • Cancer
 • Boli de inimă
 • Boli pulmonare
 • Insuficiență renală
 • Demenţă.

În timp ce primesc îngrijiri paliative, oamenii pot primi în continuare tratament pentru boala lor.

Ce include îngrijirea paliativă?

O boală gravă afectează mai mult decât doar organismul. Acesta atinge toate domeniile vieții unei persoane, precum și viețile membrilor familiei respective. Îngrijirea paliativă poate aborda aceste efecte ale bolii unei persoane.

Scopul îngrijirii paliative

Îngrijirea paliativă își propune să îmbunătățească calitatea vieții pacienților și a familiilor lor atunci când se confruntă cu probleme ale unei boli incurabile, prin îngrijiri medicale pentru pacienți și sprijin social, consiliere psiho-emoțională și spirituală pentru pacienți și familiile lor.

Cine poate beneficia de îngrijiri paliative?

Îngrijirea paliativă este potrivită pentru oricine are o afecțiune gravă care poate duce la stres fizic, psihologic, social sau spiritual din procesul sau tratamentul bolii. Îngrijirea paliativă crește confortul prin diminuarea durerii, controlul simptomelor și diminuarea stresului pentru pacient. Intervențiile de îngrijiri paliative sunt eficiente pentru îmbunătățirea percepțiilor de îngrijire ale pacienților.