Ce este GTO în poker: noțiuni de bază pentru începători

Detalii

CategoriiDivertisment
Tagurijocuri de noroc, jocuri online, poker
Ultima actualizareLuni 18 septembrie 2023
Vizualizari247

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dacă vrei să-ți crești nivelul la poker e bine să cunoști mai mult decât regulile și conceptul jocului. Sunt anumite principii fundamentale care îți pot îmbunătăți rezultatele pe măsură ce le aplici. Unul dintre cele mai cunoscute este strategia Game Theory Optimal (GTO), prin intermediul căreia vei avea o abordare mai echilibrată a jocului și vei fi mai greu de citit de adversari.

În jocul de poker, întotdeauna adversarii vor încerca să te "citească". Dacă vor fi față în față cu tine, se vor uita la ticurile pe care le ai, la mimica fetei și îți vor studia și jocul. Chiar și când joci online poker, adversarii vor avea suficiente informații despre tine pe baza alegerilor pe care le faci: vor vedea cum gestionezi anumite mâini, dacă ești agresiv sau nu, cum și cât pariezi, range-ul în funcție de poziție etc. Poți contracara asta prin intermediul GTO.


Ce înseamnă GTO la poker?


Dacă aplici cu succes GTO la poker vei obține un joc aproape de perfecțiune cu ajutorul unor principii matematice. În cazul în care joci impecabil împotriva unor adversari care comit greșeli ocazionale, poți avea un avantaj semnificativ în cele mai multe situații. Mai mult, adversarii vor găsi cu greu modalități care să îți exploateze stilul de joc.

GTO poate fi un instrument util pentru tine în cazul în care vrei să îți îmbunătățești strategia de înțelegere a jocului și să aprofundezi tainele sale. Desigur, GTO este un instrument destul de complex, în care fiecare decizie pe care o iei poate influența rata de câștig. Partea bună e că nu e nevoie să fii vreun geniu în matematică pentru a aplica cu succes.

Punctul de pornire este să formezi o gamă de mâini pe care să le joci. În această strategie e necesar să creezi o gamă echilibrată între mâini puternice, mâini slabe și bluff-uri. Astfel, adversarilor le va fi aproape imposibil să exploateze sau să anticipeze ce mâini ai putea să ai. Următorul pas este să decizi ce mâini să joci și la care să renunți în funcție de puterea și poziția lor. Apoi trebuie să stabilești și frecvențele de pariere și bluff-urile pe întreaga gamă. Cu cât vei avea o gamă de mâini mai echilibrată, cu atât vei face ca jocul să fie mai complex și mai dificil de exploatat, în timp ce vei beneficia de o flexibilitate mai mare în luarea deciziei.


Cum să joci GTO poker


  • Preflop - În momentul în care alegi ce mâini să joci, am stabilit deja că gama trebuie să fie echilibrată. Iar dacă te afli, spre exemplu, într-o poziție de mijloc cu o gamă echilibrată de mâini, poți face raise cu mâini puternice (spre exemplu doi ași de aceeași culoare), dar și cu mâini mai slabe. Poți ajusta această gamă de mâini în funcție de poziția ta și de tiparele pe care le vezi la adversarii tăi.
  • Postflop - E bine să acorzi atenție și gamei adversarilor și să îți adaptezi jocul. În cazul în care simți că un rival are o mână puternică, n-ar fi o idee rea să renunți. În cazul în care ai o mână cu o pereche de cărți mari, iar cărțile comune duc la o culoare posibilă, decizia bazată pe GTO arată că poți să continui atât timp cât simți că adversarul nu are ceva mai puternic și i-ai demonstrat deja că nu te poate citi prin aplicarea GTO-ului si la mâinile precedente.
  • Blufuri - De multe ori va apărea tentația de a blufa. Ai grijă însă să nu faci prea des asta și să nu te abați de la strategie, deoarece adversarii și-ar putea da seama ce încerci să faci. Dar, spre exemplu, dacă ai o pereche mai mică și pe masă nu vezi ceva ce ar putea duce la o combinație de succes din partea adversarilor, te poți gândi la un bluf.

Ține cont că dimensiunea pariurilor este și ea importantă și poate fi un detaliu care să spună lucruri despre mâna ta. Ar trebui să folosești diferite dimensiuni de pariuri cu diferite tipuri de mâini pentru ca adversarii să îți identifice jocul mai greu. Ia în considerare și mărimea potului în momentul în care alegi pariurile pe care le efectuezi.