Ce este colagenul și cum se poate întrebuința?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguricolagen, frumusete
Ultima actualizareMiercuri 22 iunie 2022
Vizualizari440

Voteaza & Distribuie

Descriere

Multe femei care doresc să susțină sănătatea pielii, a articulațiilor și a părului își iau zilnic suplimente de colagen sau adaugă pudră de colagen la cafeaua sau ceaiul de dimineață. Deși utilizarea suplimentelor pe bază de colagen și a altor produse este în continuă creștere, există multe persoane care nu știu ce este, în fapt, colagenul sau care sunt efectele sale asupra organismului.

Acest articol îți prezintă informații despre ce este colagenul, ce aport aduce acesta organismului, dar și cum se poate întrebuința colagenul. Iată răspunsurile pe care le căutai în ceea ce privește colagenul!

Ce este colagenul și care este rolul acestuia?


Colagenul este un tip de proteină. În fapt, este cea mai abundentă proteină structurală din organismul uman. Când spunem proteină structurală ne referim la acel tip de proteină care alcătuiește structura celulelor și țesuturilor corpului. Există 28 de tipuri cunoscute de colagen, dintre care colagenul de tip I reprezintă 90% din colagenul prezent în corp.

Această proteină este compusă în principal din aminoacizii glicină, prolină și hidroxiprolină. Aceștia formează trei fire, ce alcătuiesc structura triplu helix caracteristică colagenului. Colagenul este întâlnit în țesutul conjunctiv, în piele, tendoane, oase și cartilaje. El oferă suport structural țesuturilor și joacă roluri importante în procesele celulare, precum:

  • Repararea țesuturilor;
  • Răspunsul imun;
  • Comunicarea celulară;
  • Migrarea celulară necesară întreținerii țesuturilor;

Celulele țesutului conjunctiv, numite fibroblaste, produc și mențin colagenul. Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, însă, funcția acestor fibroblaste devine afectată și producția de colagen se diminuează. Aceste modificări, alături de pierderea altei proteine structurale cheie numite elastină duc la semne de îmbătrânire, așa cum sunt pielea lăsată și ridurile.

Cum se poate întrebuința colagenul?

Corpul uman produce în mod natural colagen, însă acesta poate fi administrat și din surse alimentare precum pielea de pui sau pielea de pește sau suplimente pe bază de colagen. Cu toate acestea, o varietate de alimente, atât animale, cât și vegetale conțin materiale pentru producerea de colagen în corpul nostru. Dintre acestea enumerăm peștele, carnea de pasăre, ouăle, lactatele, leguminoasele și soia.

Producția de colagen necesită, de asemenea, nutrienți precum zincul, care se găsește cu precădere în crustacee, leguminoase, carne, nuci, semințe, cereale integrale și vitamine C din citrice, fructe de pădure, frunze verzi, ardei gras și roșii.

Produsele orale și topice de colagen, cum sunt suplimentele sau cremele pentru ten sunt extrem de populare pentru tratarea semnelor de îmbătrânire, cum ar fi ridurile, pielea deshidratată sau durerile articulare. Colagenul poate fi întrebuințat și sub formă de pulbere, capsule sau fiole cu colagen. Poți lua colagenul sub formă de supliment alimentar sau îl poți adăuga în băuturi - atât calde, cât și reci - și alimente precum fulgi de ovăz sau iaurt.

Profesioniștii din domeniul sănătății folosesc, de asemenea, colagen și produse pe bază de colagen în domeniul medical, inclusiv pentru tratarea rănilor, a arsurilor sau a ulcerelor diabetice. În plus, companiile de produse cosmetice folosesc colagen în produse precum cremele hidratante și seruri, datorită proprietăților sale de hidratare și umectare.

Să recapitulăm: colagenul este o proteină produsă în mod natural de către organism și joacă un rol esențial în structura și funcția pielii, a cartilajelor, a oaselor și a țesutului conjunctiv. Utilizările medicale ale colagenului includ pansamente pentru vindecarea rănilor. Multe persoane folosesc produse care conțin colagen sau care stimulează producția de colagen în organism, pentru îmbunătățirea sănătății pielii. Multe dintre acestea pot fi eficiente, însă este nevoie de mai multe cercetări care să ateste rezultatele administrării sau folosirii acestor produse.



Referințe:
  1. Naomi, Ruth, et al. “Current Insights into Collagen Type I.” Polymers, MDPI, 9 Aug. 2021, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8399689/.
Published 13 Aug. 2021. Accessed 17 Jun. 2022.

Sursa foto: Shutterstock.com