Ce este candidoza bucală? Cauze frecvente și simptome uzuale

Ce este candidoza bucală? Cauze frecvente și simptome uzuale

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareMiercuri 7 septembrie 2022
Vizualizari80

Voteaza & Distribuie

Descriere

Candidoza este o infecție cauzată de o ciupercă numită Candida. În mod normal, această ciupercă trăiește pe piele sau în anumite zone ale corpului precum cavitatea bucală, intestin sau vagin, fără a cauza probleme. În anumite condiții însă, ciuperca se poate înmulții provocând infecții. Citește în continuare și află ce este candidoza bucală, cum se manifestă și care sunt cele mai frecvente cauze.

Ce este candidoza bucală?

Înmulțirea necontrolată a ciupercii Candida la nivelul cavității bucale și generarea unei infecții poartă numele de candidoză bucală. Ciuperca se poate extinde și la nivelul faringelui (candidoză orofaringiană) sau la nivelul esofagului (candidoză esofagiană) [1]. În general, candidoza bucală este ușoară și rar cauzează probleme serioase. De cele mai multe ori simptomele dispar cu ușurință în urma tratamentului [2].

Care sunt simptomele candidozei bucale? Printre simptomele candidozei bucale se numără:

 • apariția unor pete albe în zona interioară a obrajilor, pe limbă, pe cerul gurii sau în gât;
 • înroșirea mucoasei;
 • usturime;
 • pierderea gustului;
 • durere la înghițire sau în timp ce mănânci;
 • crăparea sau înroșirea colțurilor gurii [1].

Care sunt cauzele candidozei bucale?


Candidoza bucală apare ca urmare a înmulțirii exagerate a ciupercii Candida (frecvent specia Candida albicans). Candida este prezentă în mod normal la nivelul cavității bucale. Când sistemul imunitar funcționează corespunzător, înmulțirea acestei ciuperci este ținută sub control. În momentul în care buna funcționare a sistemului imunitar este compromisă sau există dezechilibre ale celorlalte microorganisme prezente, Candida poate începe să se înmulțească necontrolat. Printre cele mai frecvente cauze ale candidozei bucale se numără:

 • Administrarea de antibiotice - antibioticele sunt necesare pentru tratarea unor infecții, însă acestea acționează nu doar împotriva microorganismului patogen, ci reduc și numărul microorganismelor “bune”.
 • Tratamentele pentru cancer (inclusiv chimioterapia și radioterapia) - medicamentele folosite în tratamentul cancerului nu au efect selectiv asupra celulei canceroase și pot afecta și celulele normale responsabile de apărarea împotriva fungilor.
 • Afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar - de exemplu leucemia sau infecția cu HIV. Diabetul zaharat poate de asemenea să crească riscul de a dezvolta candidoză bucală. Dacă nu este controlat corespunzător, poate conduce la scăderea imunității, iar nivelul crescut al glicemiei creează condiții favorabile pentru creșterea și dezvoltarea ciupercii Candida.

Candida poate fi transmisă mai departe inclusiv prin sărut, însă nu este obligatoriu ca cealaltă persoană să dezvolte candidoză bucală. În plus, C. albicans este prezentă și în mediul înconjurător, nefiind necesar să contactezi boala de la o persoană deja infectată [2].

În concluzie, Candida este prezentă în mod normal la nivelul cavității bucale, iar scăderea imunității poate conduce la creșterea necontrolată a ciupercii și la apariția candidozei bucale. Evită folosirea în comun a paharelor și/sau sticlelor și asigură-te că urmezi regulile de igienă orală. Dacă experimentezi simptome ale candidozei bucale, nu ezita să apelezi la ajutorul unui medic pentru a primi un tratament adecvat.

Surse informative
 1. “Candida Infections of the Mouth, Throat, and Esophagus.” Centers for Disease Control and Prevention, 25 Feb. 2021, cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/thrush/index.html.
 2. Giorgi, Anna. “Everything You Need to Know about Oral Thrush.” Healthline, 5 Aug. 2022, healthline.com/health/thrush.
Sursa foto: pexels.com/photo/woman-in-gray-tank-top-covering-her-face-with-her-hand-3812752/