Ce beneficii poate aduce externalizarea serviciilor IT pentru afacerea ta?

Detalii

CategoriiIT
Taguriservicii it
Ultima actualizareMarti 11 august 2020
Vizualizari708

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dezvoltarea unui proiect software (fie ca te gandesti la un marketplace, la o aplicatie mobila, solutie CRM sau orice alt instrument digital care iti poate aduce beneficii la nivel de business) implica un consum semnificativ de resurse. Investitii financiare, angajari pentru a acoperi domenii si tehnologii noi, echipamente si cheltuieli administrative - toate vor fi in responsabilitatea ta daca decizi sa dezvolti acest proiect cu resurse interne.

Daca, in schimb, iei in calcul externalizarea dezvoltarii solutiei software de care ai nevoie, in functie de modelul de outsourcing pe care il alegi poti creste eficienta costurilor si reduce riscul implementarilor cu erori sau intarzieri. La ora actuala sunt folosite mai multe modele de externalizare a serviciilor de dezvoltare software, unul dintre cele mai folosite fiind cel de echipe dedicate.

Iata ce tipuri de servicii acopera modelul IT dedicated team in Romania
:

  • management de business;
  • management de proiect;
  • management de atributii;
  • supervizarea de activitati si procese;
  • dezvoltarea etapelor de proiect si analiza proceselor;
  • consultanta pe proiect;
  • arhitectura de echipa;
  • dezvoltarea unor solutii complete de software;
  • recrutarea/selectarea/integrarea specialistilor in echipa;
  • suport tehnic.

Sistemul de costuri implicat de modelul echipelor dedicate este unul simplu care permite estimari cu acuratete ridicata. Plecand de la o tarifare pe ora, clientul plateste facturi lunare in functie de marimea si arhitectura echipei.

Daca inca nu ai lucrat pe un astfel de model, iata cateva beneficii pe care ti le poate aduce externalizarea proiectului tau software:

  • Concentrarea pe obiectivele de baza. Dezvoltarea unei aplicatii apare, in mod obisnuit, ca suport in atingerea unor obiective specifice.
    • Exemplul 1: cresterea vanzarilor pentru anumite produse sau servicii cu ajutorul unei aplicatii mobile;
    • Exemplul 2: cresterea productivitatii echipelor cu ajutorul unei aplicatii care permite automatizari de procese, comunicari si validari mai rapide.

In timp ce o echipa dedicata va dezvolta o aplicatie functionala si pregatitata sa ajute in atingerea acestor obiective specifice, tu vei putea ramane, in continuare, concentrat pe obiectivele de baza.

  • Costuri mai mici Nu de putine ori un nou proiect inseamna noi angajari, noi echipamente, costuri pentru extinderea spatiilor de lucru, etc. Externalizarea dezvoltarii proiectului catre o echipa dedicata te va scuti de cele mai multe dintre aceste costuri.

  • Ai control asupra costurilor operationale Se intampla adesea ca un departament IT sa aiba un volum prea mare de proiecte, insuficienti oameni pentru a le acoperi si un buget care cu greu poate fi adaptat la nevoile aparute pe parcurs.

Provocarile in ceea ce priveste costurile operationale sunt cel putin la fel de mari si atunci cand este necesara dezvoltarea unei aplicatii pentru o companie care nu are profil IT. Lipsa background-ului tehnic iti va crea dificultati atat in recrutarea oamenilor potriviti, cat si in estimarea si managementul costurilor.

Externalizarea proiectului catre o companie care are echipe dedicate te va ajuta sa ai un control mai bun si in timp real asupra consumului de resurse.

  • Flexibilitate in rolurile din echipe. Externalizarea prin modelul dedicated team permite ajustarea dinamica a echipelor in functie nevoile contextuale. Astfel, atunci cand proiectul devine mai extins si mai complex echipa dedicata poate fi redimensionata astfel incat sa raspunda unei nevoi specifice si contextuale. In acelasi timp, atunci cand proiectul se restrange, echipa va fi si ea redusa in raport cu noile obiective.

  • Ai continuitate de business si un management eficient al riscului Sa ne gandim, de exemplu, ca un manager IT intra in concediu medical si ca un team leader ii va tine locul pe toata aceasta perioada. Se poate intampla ca team leaderul sa gaseasca un nou job si sa decida sa plece din companie. O astfel de situatie creeaza blocaje atat intr-un proiect punctual, cat si in companie. Daca proiectul ar fi externalizat catre o echipa dedicata, o astfel de situatie nu ar fi posibila - riscul fiind intergral asumat de compania care furnizeaza serviciile de dezvoltare software.

  • Transfer de cunostinte catre echipelor interne Sa presupunem ca vrei sa dezvolti o aplicatie care implica noi tehnologii. Angajarea unei echipe dedicate care sa lucreze cu echipele interne pentru dezvoltarea proiectului va genera, automat, beneficiul transferului de cunostinte. Astfel, la finalul proiectului nu vei avea doar o aplicatie functionala, ci si angajati care au invatat aplicat lucruri noi.

De la start-up-uri la companii mari, modelul de echipe dedicate se poate aplica cu succes la diferite tipuri de business-uri, indiferent de marimea lor. Sumarizand beneficiile de mai sus, principalul avantaj adus de lucrul cu echipe dedicate consta in eficienta mare in dezvoltarea de proiecte: de la costuri optimizate, la urmarirea mai buna a obiectivelor si calitatea solutiei livrate.

Sursa foto: unsplash.com/photos/QckxruozjRg