Cazuri celebre in care s-a pledat nebunie temporara

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3750

Voteaza & Distribuie

Descriere

Invocarea nebuniei in instanta este una dintre cele mai cunoscute si mai uzitate modalitati de aparare in filme. Zbor deasupra unui cuib de cuci este exemplul excelent. Pelicula reda cazul unui criminal care se preface ca e nebun pentru a evita inchisoarea si, in schimb, ajunge intr-un centru psihiatric care se dovesdeste a fi mai rau decat puscaria insasi. Motivul pentru care nebunia temporara este atat de folosita in filme este fascinatia pe care aceasta strategie de aparare o suscita oamenilor.




Cazuri celebre de nebunie temporara


Cazuri celebre in care s-a pledat nebunie temporara




Nebunia temporara presupune, conform legislatiei americane, posibilitatea de a declara o persoana neresponsabila de infractiunea comisa daca se constata ca persoana respectiva nu a avut discernament sau daca nu a stiut ca fapta respectiva contravine legii. Aceasta regula a dat nastere atat in filme, cat si in realitate, unor cazuri spectaculoase. Infractorii au speculat-o si au vazut in ea posibilitatea de a evita puscaria.


Problema apare odata cu dificultatea dovedirii ca faptasul a suferit intr-adevar de nebunie temporara in timpul comiterii actului. In plus, eliberarea criminalilor in baza invocarii nebuniei temporare deschide o alta cutiei a Pandorei si ridica chestiunea implicatiilor de ordin etic atunci cand un criminal nu este totusi incarcerat.


Lasand la o parte toate aceste aspecte, aceasta strategie de aparare interesanta inca mai reprezinta subiect de discutie si are un impact puternic asupra publicului. Iata cateva dintre cazurile celebre in care s-a pledat nebunia temporara.


Fratii Anthony si William Esposito

In 1941, fratii Anthony si William Esposito au bagat frica in locuitorii din Manhattan, jefuind o masina de bani si omorand doi oameni, intre care un politist, in timpul comiterii faradelegii. In incercarea de a evita incarcerarea, au invocat nebunia temporara in instanta si au incercat sa-si dovedeasca spusele prin metode cel putin ciudate. Cei doi frati au inceput sa adopte un comportament extrem, lovindu-se cu capul de masa pana sangerau, latrand sau izbucnind in plans.




Fratii Anthony si William Esposito


Fratii Anthony si William Esposito




Judecatorul nu s-a lasat pacalit de strategiile bine puse la punct ale acuzatilor si i-a condamnat la moarte pe scaunul electric. Spre sfarsitul perioadei petrecute in inchisoare, fratii Esposito au intrat in greva foamei, refuzand complet sa manance timp de mai bine de zece luni.


Steven Steinberg

Steven Steinberg a fost acuzat de uciderea sotiei sale, Elena, in anul 1981. Elena a fost injunghiata de 26 de ori cu un cutit de bucatarie iar sotul ei a chemat politia si ambulanta, declarand ca tragedia a fost produsa de niste hoti care i-au patruns in timpul noptii in casa. Cazul a fost foarte mediatizat la acea perioada, intrucat politia nu a gasit semne de intrare prin efractie in locuinta lui Steinberg, dar mai ales pentru ca in fata instantei a fost mentionata ideea de crima comisa in timpul somnabulismului.




Somnambulismul


Somnambulismul l-a scapat pe Steven Steinberg de inchisoare




Cazul a fost solutionat in favoarea lui Steinberg, instanta hotarand ca acuzatul nu poate fi condamnat pentru uciderea sotiei sale pentru ca, la momentul producerii crimei, nu se afla in deplinatatea facultatilor mintale. In ciuda faptului ca a mintit in privinta hotilor care i-au patruns in casa, Steinberg a scapat de inchisoare. Nu a negat ca a omorat-o pe Elena, insa a declarand ca nu-si aminteste nimic in acea noapte.


Lorena Bobbitt

Lorena Bobbitt a avut o viata grea alaturi de sotul ei, John. De-a lungul casniciei, tanara a indurat abuzuri fizice si emotionale din partea lui John. In seara zilei de 23 iunie 1993, John a ajuns acasa in stare de ebrietate si a violat-o pe Lorena. Dupa consumarea actului sexual, Lorena a mers la bucatarie si a vazut un cutit pe masa. Tulburata de evenimentele tragice din viata ei, Lorena a luat cutitul, a intrat in dormitor, unde sotul ei dormea, si i-a sectionat penisul.




Lorena Bobbitt


Lorena Bobbitt si-a ucis sotul intr-un moment de nebunie temporara




Dupa ce a aruncat pe un camp jumatatea de penis taiata, Lorena a sunat la numarul de urgenta si si-a recunoscut fapta. Organul genital al sotului a fost, intr-un final, reconstruit, insa procesul prin care a trecut Lorena ulterior a fost si mai interesant. Avocatul apararii a adus in fata instantei motivatii precum abuzurile pe care acuzata le-a indurat in timpul casniciei, depresia profunda de care suferea din cauza aceasta si mai ales nebunia temporara de care a fost cuprinsa in momentul comiterii faptei. Lorena Bobbitt a scapat de condamnare in urma procesului, insa a fost tinuta sub supraveghere si evaluata din punct de vedere psihiatric timp de 45 de zile.