Cât de des trebuie verificată funcționarea corectă a unui ascensor?

Detalii

CategoriiRegional
Taguriascensor, Romania
Ultima actualizareVineri 12 noiembrie 2021
Vizualizari935

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ascensorul este, fără îndoială, unul dintre cele mai practice, interesante și importante mecanisme inventate vreodată. Cu toate că la apariția sa, în anul 1857, era considerat un lucru neobișnuit, în prezent nu ne putem imagina viața fără el. Folosim liftul la birou, în instituțiile publice, clădirile comerciale și cele de locuințe sau chiar și în interiorul caselor, întrucât a devenit extrem de comun pentru oamenii moderni.

În prezent sunt utilizate două tipuri principale de ascensoare-electrice și hidraulice-, însă încep să fie tot mai des aduse în discuție și lifturile inteligente, controlate prin intermediul aplicațiilor. Este evident că tehnologia evoluează, dar un lucru nu trebuie trecut cu vederea indiferent cât de avansate sunt aceste echipamente: mentenanța și funcționarea corespunzătoare. Așadar, haide să vedem mai departe cât de des trebuie verificate lifturile.

Când se efectuează revizia unui ascensor?

În vederea asigurării folosirii și menținerii liftului în condiții de siguranță, precum și pentru păstrarea unui grad înalt al disponibilității acestuia, este necesară întreținerea ascensorului și controlul periodic al acestuia. În general, un lift de persoane sau de mărfuri trebuie să fie supus în fiecare an unei revizii generale. Este vorba despre o verificare amănunțită prin care specialiștii reglează și înlocuiesc toate piesele necesare, pentru a se asigura buna funcționare a mecanismului. Aceasta se efectuează ținând cont de prevederile Prescripției Tehnice ISCIR PT R2-2010.

Verificarea ascensoarelor fără marcaj de conformitate

Potrivit legii, la lifturile mai vechi, fără marcaj de conformitate, lucrările de întreținere și revizie trebuie efectuate cel puțin de 2 ori pe lună. Printre operațiile care se realizează se numără curățarea liftului, verificarea nivelului de ulei, acolo unde este cazul, ungerea pieselor supuse frecării, controlul uzurii lagărelor, a cablurilor de tracțiune și fixării acestora sau evaluarea funcționării mecanismelor și componentelor de securitate ale liftului.

De asemenea, sunt verificate elementele de prindere a cabinei și contragreutății, fixarea tampoanelor și a limitatoarelor de la sfârșitul de cursă, strângerea componentelor de îmbinare și a articulațiilor. În ceea ce privește revizia generală, pentru ascensoarele fără marcaj de conformitate aceasta trebuie efectuată obligatoriu la un interval de timp cuprins între 6 luni și 2 ani. La stabilirea perioadei pentru verificarea generală se va ține cont de destinația, starea tehnică și vechimea liftului, condițiile de mediu și regimul de funcționare.

Verificarea ascensoarelor cu marcaj de conformitate

Modelele de ascensoare mai noi, care au marcaj de conformitate, trebuie să fie inspectate de specialiști conform instrucțiunilor tehnice evidențiate de montator în documentația tehnică, dar minim o dată la patru luni. Revizia tehnică periodică presupune, la fel ca și în cazul lifturilor fără marcaj de conformitate, menținerea performanțelor și caracteristicilor mecanismului prin efectuarea unor operații specifice, lucrări de ungere și curățare, verificări suplimentare și reglaje ale întregii instalații.

Referitor la verificarea generală, aceasta ar trebui realizată anual, chiar dacă autorizația de funcționare a ascensorului este valabilă maxim 3 ani. O astfel de revizie este complexă și include controlul liftului și repararea defecțiunilor constatate în cadrul lucrărilor de întreținere. Între altele, sunt realizate proceduri de demontare a părții superioare a carcasei reductorului, evaluarea uzurii angrenajului arbore melcat, verificarea instalației electrice, spălarea lagărelor motorului electric ori schimbarea uleiului.

Care este durata normală de funcționare a unui lift?

Ascensoarele foarte vechi nu mai pot funcționa corespunzător și pot pune în pericol siguranța celor care le utilizează. Deși componentele unui lift au o durată de viață diferită, perioada normală de funcționare a ascensorului pentru persoane este de 12 ani. Desigur, acesta ar trebui înlocuit pentru că nu mai poate fi considerat un mijloc sigur de transport, chiar dacă ar putea să mai fie folosit în continuare și după 12 ani.

În țara noastră, multe dintre ascensoarele utilizate în diverse clădiri au durata de funcționare mult depășită. De aceea, este important ca măcar lucrările de întreținere și verificare să fie efectuate corect, numai de către personal autorizat ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat), la intervalele de timp precizate în lege sau indicate de montator în documentația tehnică.

Sursa foto: p2.piqsels.com/preview/820/447/677/elevators-glass-mall.jpg