Care sunt diferentele intre shared hosting si gazduire VPS?

Care sunt diferentele intre shared hosting si gazduire VPS?

Detalii

CategoriiIT
TaguriRomania
Ultima actualizareMarti 25 august 2020
Vizualizari352

Voteaza & Distribuie

Descriere

Daca vrei sa-ti lansezi un magazin online sau oricare alt tip de afacere similara, probabil stii deja ca este necesar sa alegi un pachet de hosting. Insa, inainte de a face acest lucru, trebuie sa stii ce beneficii iti ofera fiecare optiune. Desi s-ar putea sa nu fie momentul potrivit pentru a investi intr-un server dedicat, ar fi bine sa cunosti cel putin diferentele dintre pachetele de shared hosting si cele de gazduire VPS. In felul acesta, vei putea lua mai usor o decizie!

Ce trebuie sa stii despre resurse?

Gazduirea de tip shared presupune sa ai la dispozitie toate resursele serverului, implicit sa le imparti si cu alti clienti ai furnizorului de hosting. Drept urmare, domeniile se vor afla intr-o competitie continua. Acest lucru poate conduce la probleme de performanta. Spre exemplu, un trafic foarte mare venit pe unul dintre aceste site-uri poate sa conduca la picarea serverului.

In cazul VPS-urilor, fiecare server fizic este divizat in mai multe servere virtuale, deci site-urile au alocate propriile resurse. Nu trebuie sa-ti faci griji legate de faptul ca actiunile celorlaltor site-urilor pot avea efecte negative asupra performantelor tale. Resursele iti apartin in totalitate si doar tu esti cel care poate duce la epuizarea spatiului de pe disc sau a memoriei RAM.

Care este nivelul de accesibilitate?

Administrarea unui cont de gazduire shared este un proces simplu, deoarece compania de hosting este cea care se ocupa de partea de mentenanta. De asemenea, nu ai nevoie de cunostinte avansate pentru a crea un website functional. Daca iti doresti modificari minore, te poti folosi de contul cPanel sau poti cere ajutor de la suport. Un server VPS este mai greu de gestionat si necesita notiuni tehnice. Pe de alta parte, ai acces root complet. Astfel, vei putea instala si personaliza orice software de care ai nevoie.

Acesta este un avantaj pentru cei care detin aplicatii web, servere de jocuri sau baze de date mari. Companiile premium ofera asistenta pentru intrebari legate de back-end sau erori tehnice, dar de partea de front-end trebuie sa te ocupi singur. Sistemele de operare disponibile sunt variate si difera in functie de fiecare plan de gazduire VPS. Dispui de versiuni multiple de CentOs, Ubuntu, Debian si Fendora pentru Linux. Poti alege un server VPS care sa functioneze si pe Windows 7, 2008 sau 2012.

Ce diferente exista legate de performante?

Gazduirea partajata este varianta preferata de cei mai multi utilizatori in faza initiala, deoarece un website nou nu necesita multe resurse pentru a functiona. Cu toate acestea, pretul nu este singurul criteriu pe care ar trebui sa-l iei in calcul inainte de a alege un pachet de hosting. In ciuda faptului ca gazduirea shared este mai avantajoasa la nivel de costuri, performanta este superioara pe un pachet de gazduire VPS. Trebuie sa ai in vedere ca spatiul de stocare sa fie in intregime SSD pentru a beneficia de timpi de raspuns mai rapizi, precum si ca uptime-ul sa fie de 99,99%. De asemenea, ai in vedere faptul ca procesoarele Intel Xeon asigura o viteza optima de incarcare si o experienta placuta vizitatorilor.

Cum sa alegi pachetul de hosting potrivit?

Orice afacere online are nevoie de un hosting de calitate! Pentru un blog sau un site de prezentare, gazduirea shared este deseori suficienta. Proiectele mari au nevoie, insa, de servere performante. De aceea, THC iti pune la dispozitie pachete de gazduire VPS la preturi accesibile!