Capela Sixtina

Detalii

CategoriiCultura
TaguriPictura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9559

Voteaza & Distribuie

Descriere

Datorita talentului extraordinar al lui Michelangelo Buonarroti (1475 – 1564), Capela Sixtina din statul Vatican, a devenit una din cele mai frumoase galerii de arta din lume.

Tavanul capelei infatiseaza scene din Geneza, in detalii dramatice si miscatoare, in timp ce, "Judecata de Apoi" de pe ultimul perete este de-a dreptul fascinanta. Peretii laterali sunt acoperiti cu alte fresce din perioada renasterii, opere ale altor artisti, infatisand scene biblice si papi contemporani. Dar, Capela Sixtina este mai mult decat o adunare de opere artistice. Este simbolul autoritatii papei si locul in care alegerile papale au loc in ziua de azi.

Cel care a dorit ridicarea capelei a fost Papa Sixtus al IV-lea, de unde ii si vine numele, in anul 1475. A fost destinata sa fie capela papei si locul unde se fac alegeri papale. Capela Sixtina a fost consacrata si dedicata Adormirii Maici Domnului, in 15 august 1483.

In anul 1481, Sixtus al IV-lea a chemat la Roma pe pictorii florentini Sandro Boticelli, Domenico Ghirlandaio si Cosimo Roselli, precum si pe Pietro Perugino ca sa decoreze peretii cu fresce. Este posibil ca si Luca Signorelli sa fi participar la decoratiuni. Proiectul frescelor a durat numai 11 luni, din iulie 1481 pana in mai 1482.

Tavanul sixtin trebuia pictat initial de catre Piero Mateo d'Amelia, care a inclus un cer presarat cu stele, dar Papa Julius II dellla Rovere l-a chemat pe Michelangelo sa picteze din nou tavanul in anul 1508. Michelangelo a fost nemultumit pentru ca la acea vreme se ocupa de mormantul papei, si a insistat ca el este sculptor si nu pictor de fresce. Rezultatul muncii sale sunt reprezentari ale corpului uman care ar putea fi create numai de catre un sculptor, si proiectul atat de detestat de Michelangelo (cel putin la inceput), in mod ironic a devenit cea mai cunoscuta lucrare a sa.

Artistul a fost rugat sa picteze pe cei 12 apostoli si cateva ornamente pe tavanul capelei. Dar, cand a inceput sa lucreze la proiect, Michelangelo a conceput un tablou maret si a sfarsit prin a picta mai mult de 300 de figuri. El a lucrat la proiect din 1508 pana in 31 octombrie 1512, pe o scara inalta si sub presiunea constanta a Papei sa se grabeasca. Proiectul a distrus permanent vederea artistului.

Michelangelo avea peste 60 de ani cand a fost chemat inapoi la capela, impotriva dorintei lui, sa picteze "Judecata de Apoi" (1535-1541) pe peretele altarului. Lucrarea a fost ceruta de catre Papa Clement al VII-lea (1523-1534) la scurt timp inainte de moartea lui, iar succesorul lui, Papa Paull al III-lea Farnesse (1534-1549) la fortat pe Michelangelo sa termine cat mai repede. A fost cea mai mare fresca a secolului si o opera de arta incontestabila.

Pentru ceremonii importante, partile mai joase ale Capelei Sixtine erau acoperite cu o serie de tapiserii ce resprezentau evenimente din Evanghelii si faptele apostolilor. Acestea au fost pictate de Rafael in 1515-1519 la Bruxelles.

In ultimii ani, Capela Sixtina a fost curatata cu grija si restaurata, incepand cu peretii frescelor, din anul 1965. Curatarea si restaurarea lunetelor, tavanului si a "Judecatei de Apoi" a fost un proces laborios, realizat cu ajutorul unui analize pe calculator, si a durat din 1980-1994. Restaurarea a incus eliminarea unor draperii care acopereau figuri nude.

Sfarsitul restaurarii a fost contoversat. Criticii spun ca un strat de vopsea esential a fost eliminat si au sustinut ca multe din figurile restaurate arata plate, in comparatie cu originalele, care aveau mai multa umbra si detalii. Altii au salutat proiectul care a salvat opera de arta a lui Michelangelo pentru generatiile viitoare care vor putea aprecia vibratiile din paleta de culori a artistului.