Cantarete de opera celebre

Cantarete de opera celebre

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9306

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cantaretele de opera, fie ele soprane, mezzosoprane sau contralto, si-au castigat renumele la nivel mondial prin talentul lor si prin reprezentatiile extraordinare de pe scenele marilor sali de opera ale lumii. Opera solicita intr-o foarte mare masura abilitatile vocale ale cantaretelor. Este nevoie de o voce puternica si de agilitate vocala pentru a putea reda cu o perfectiune de multe ori supraomeneasca ariile de opera dificile. Totul se face cu multa munca, talent si exercitiu permanent.

Elisabeth Schwarzkopf

Elisabeth Schwarzkopf

Elisabeth Schwarzkopf

Nascuta pe 9 decembrie 1915, Elisabeth Schwarskopf a fost o soprana de origine germana celebra. Repertoriul sau a fost axat in special pe lucrarile lui Mozart, Schubert, Strauss si Wolf. A cantat pe scenele marilor sali de opera din intreaga lume. In anul 1942, soprana a fost invitata sa cante la Opera de Stat din Viena, primind rolurile centrale din operele Rapirea din Serai (Mozart), Boema (Puccini) si La Traviata (Verdi).



Kirsten Flagstad{title} Kirsten Flagstad

Kirsten Flagstad

Kirsten Flagstad

Kirsten Flagstad a fost una dintre cele mai mari soprane din toate timpurile. Vocea sa dramatica puternica, potrivita pentru repertoriul wagnerian, a fost admirata, ba chiar elogiata atat de specialisti, cat si de publicul meloman. Soprana a fost supranumita "vocea secolului" pe buna dreptate. Flagstad s-a nascut la Hamar, insa a crescut la Oslo, in Norvegia, intr-o familie de muzicieni. Tatal sau era dirijor, iar mama sa, pianista. A avut o cariera incununata de succese, cantand la Metropolitan Opera, Covent Garden, San Francisco Opera sau la Opera din Viena.



Joan Sutherland{title} Joan Sutherland

Joan Sutherland

Joan Sutherland

Joan Sutherland a fost o soprana de coloratura din Australia, faimoasa pentru repertoriul bel canto pe care l-a abordat. Vocea sa a fost admirata de alte mari cantarete de opera precum Kirsten Flagstad sau Monserrat Caballe, ba chiar si de bunul sau prieten, Luciano Pavarotti. Initial, s-a pregatit pentru a fi soprana dramatica wagneriana insa, ulterior, s-a orientat catre repertoriul bel canto. A interpretat rolul Violettei in Traviata, al Aminei in La Sonnambula sau al Normei in Norma de Bellini.



Birgit Nillson{title} Birgit Nilsson

Birgit Nilsson

Birgit Nilsson

O alta soprana nordica, de aceasta data din Suedia, Birgit Nilsson a foat inzestrata cu o voce de o forta coplesitoare, claritate si dramatism si cu abilitatea de a canta si in registrul acut. A cantat in marile sali de opera ale lumii: Viena, Berlin, Covent Garden, Paris, Tokyo, Chicago, Buenos Aires, Scala din Milano etc. Datorita vocii dramatice puternice, a abordat compozitiile lui Richard Wagner, dar si operele lui Mozart, Puccini, Verdi si Richard Strauss.



Ileana Cotrubas{title} Ileana Cotrubas

Ileana Cotrubas

Ileana Cotrubas

Ileana Cotrubas este o cantareata de opera a carei cariera s-a desfasurat intre anii 1960 si 1980. A fost admirata pentru versatilitatea sa in abordarea rolurilor, pentru abilitatile actoricesti de pe scena si pentru usurinta cu care canta in diferite limbi straine. S-a nascut la Galati, intr-o familie de muzicieni. A cantat in marile sali de opera ale lumii, alaturi de alte nume mari al operei precum Jose Carreras, Placido Domingo, Luciano Pavarotti sau Kiri Te Kanawa.



Maria Callas{title} Maria Callas

Maria Callas

Maria Callas

Poate cea mai iubita si mai cunoscuta soprana din toate timpurile, Maria Callas a fost o cantareata de opera americana, cu origini grecesti. A abordat o plaja larga de roluri, de la belcanto la cele dramatice, ba chiar si repertoriul wagnerian. Talentul si celebritatea sa ca artista au fost dublate de o viata intima pusa pe tapet. A avut un temperament vulcanic, zvonurile spunand ca se afla in rivalitate cu soprana lirica Renata Tibaldi. Insa cel mai celebru aspect al vietii sopranei a fost aventura amoroasa cu Aristotel Onassis, de care presa vremii era mai interesata decat de performantele pe scenele marilor sali de opera.



Sumi Jo{title} Sumi Jo

Sumi Jo

Sumi Jo

Asia are si ea talentele ei. Sumi Jo este o soprana de coloratura din Coreea de Sud. Este castigatoare a premiiloe Grammy si e foarte apreciata pentru abilitatile sale vocale absolut deosebite. Sumi Jo are o intindere vocala mare, cu posibilitati de a canta in registrul acut si de a atinge note foarte inalte. A studiat cu soprana Elisabeth Schwarzkopf si a castigat numeroase premii la concursurile internationale. Este faimoasa pentru repertoriul bel canto: Lucia di Lammermoor, Traviata, Rigoletto si, cel mai greu rol al sau, acela al Reginei Noptii in Flautul Fermecat de Mozart.



Angela Gheorghiu{title} Angela Gheorghiu

Angela Gheorghiu

Angela Gheorghiu

Angela Gheorghiu este o alta soprana cu care Romania se mandreste. Talentul sau este apreciat peste hotare, devenind de la debutul sau din anul 1990 din ce in ce mai faimoasa. In 1996 s-a casatorit cu tenorul Roberto Alagna, cu care a si cantat pe scenele salilor de opera si in studiourile de inregistrari. Revista FHM a pozitionat-o pe locul 74 in topul celor mai frumoase femei din lume.