Cafeaua

 Cafeaua

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriHobby
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7622

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cafeaua este de fapt samanta arborelui de cafea din specia Coffea, familia Rubiaceelor, specie care cuprinde aproape 80 de soiuri, din care se cultiva in scopuri industriale patru, si anume: Coffea Arabica, Coffea Robusta, Coffea Liberica si Coffea Maragogype.


Cafea arabicaArborele de cafea, tot timpul verde, prezinta frunze alungite, asemanatoare cu cele de laur, dispuse opus doua cate doua, de-a lungul ramurilor. In functie de altitudine si climat, arborele de cafea este in masura sa infloreasca tot timpul anului, infloritul principal se desfasoara pe o perioada de mai multe luni, desi florile sale se ofilesc deja dupa cateva ore. Culoarea florilor este alba, stralucitoare, iar parfumul acestora este asemanator cu cel al florilor de iasomie sau de portocal. Ceea ce este caracteristic la arborele de cafea este faptul ca in toate sezoanele se gasesc in acelasi arbore ramuri cu flori, cu fructe verzi, in parg sau coapte, culoarea acestora trecand de la verde, la galben, apoi la rosu deschis si in sfarsit la rosu-purpuriu, cand fructele ajung la maturitate completa.


Arborele de cafea este originar din Africa Centrala, si anume din sudul Etiopiei pana la lacul Victoria. El poate atinge inaltimea de 5-6 m, insa pentru a da un randament mai mare si pentru a fi usor de cules, este mentinut prin taiere la o inaltime de 2-3 m. Iata cele mai importante patru specii de cafea, considerate de o importanta mai deosebita.


1. Cafeaua Arabica


Cafeaua Arabica este cel mai apreciat si mai raspandit arbore de cafea. Arborele nu provine din Arabia, ci din Africa, mai precis Abisinia. Acest arbore de cafea furnizeaza astazi aproximativ 75-80% din productia mondiala de cafea.


2. Cafeaua Robusta

Aceasta specie creste mai rapid si este mult mai rezistenta la intemperii si boli, comparativ cu specia Arabica. Ea asigura aproximativ 20-25% din productia mondiala a cafelei si este cultivata de regula la altitudinea de circa 600 m fata de nivelul marii.
3. Cafeaua Liberica

Cafeaua Liberica are de asemenea o crestere rapida si o rezistenta buna la intemperii si boli. Este de origine din Africa Occidentala (Liberia) si se cultiva exclusiv in campiile tropicale si subtropicale ale Africii si Americii de Sud
4. Cafeaua Maragogype

Acest arbore de cafea a fost descoperit in vecinatatea orasului Maragogype, statul Bahia din Brazilia. Este vorba de un hibrid rezultat prin incrucisarea dintre speciile Arabica si Liberica; exceptand dimensiunile boabelor, el a pastrat caracterele speciei Arabica. In general, randamentul acestui arbust este totussi inferior.
Citeste mai multe despre arbori si arbusti


Sursa: Infogradina.ro