Ca sa ajungem la fericire nu ne trebuie harta

Ca sa ajungem la fericire nu ne trebuie harta

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriLavinia Ceuța
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari706

Voteaza & Distribuie

Descriere

"Ca sa ajungem la fericire nu ne trebuie harta, ne trebuie suflet, trebuie sa ne golim buzunarele și sa ne umplem inimile, sa nu mai punem piedici ci sa mergem drept, sa nu privim cu raceala ci sa intindem o mana calda, caci mainile nu sunt pentru a lua, ci pentru a da, pentru a imbrațișa, pentru a șterge lacrimi..."

Ca sa fim sanatoși avem trebuința de o medicație zilnica, ceva ce sa intrețina starea și funcționarea celulelor, țesuturilor, organelor, sistemelor, intregului nostru corp. Și de unde ne luam noi suportul acesta de buna funcționare și stare? Din hrana ce o alegem, din culorile hranei noastre, din energia oferita de ea!

O porție de mancare are o informație nutriționala și una energetica, de viața. Evident, nu toata hrana din zilele noastre mai respecta acest echilibru de informații!

De ce spun asta?

Pentru ca niciodata un langoș, o bezea sau o sarma nu va avea o informație despre vitalitate, niciodata! Cand facem astfel de alegeri, mult departate de orice informație nutriționala din natura, ca și cele date ca și exemplu mai sus, imi sfatuiesc pacienții sa se intrebe mereu:Imi ofera ceva aceasta mancare, sau doar imi ia din energie, corpul lucrand din greu la procesarea și digestia acestor feluri de hrana puternic antropofizate?Da, raspunsul corect este: "nu-mi da nimic ca și informație nutriționala, nici ca informație de susținere vitala, imi da – in schimb - o placere teribila a gustului"!Papilele mele gustative vor fi incantate de acest rasfaț culinar (ca sa nu-l numesc eșec nutrițional!).Daca tot aleg sa mananc ceva atat de nesanatos, și fac asta doar ca sa ma bucur de gust, atunci macar sa o fac din cand in cand (in zile de rasfaț a gusturilor!) și sa profit maxim de fiecare imbucatura. Daca gustul mi-l rasfaț, atunci sa mestec cat mai mult fiecare bucata, doar in cavitatea bucala avem receptorii pentru gusturi, dragii mei! In stomac sau prin intestine ei nu sunt prezenți!Astfel, cind serviți o mancare de acest fel, mestecați bine, bucurați-va de o cantitate "cu bun simț" și, cum spuneam, doar din cand in cand!In alimentație, dragii mei, avem mare nevoie de BUN SIMȚ!!! Fara "bunul simț", toate se revarsa necontrolat in adaptarea și in armonia noastra. Noi nu avem o competiție cu mancarea noastra, avem doar o legatura de daruire și bucurie, intr-un ‘simț bun’, spre a ințelege ce ne face și ce nu ne face bine.De modul in care traim, de modul in care ne hranim depinde forma noastra fizica, determinarea personala, prosperitatea și randamentul, starea psihismului nostru. Da, este un adevar la care va indemn sa reflectați…Și, dragii mei, va provoc la un exercițiu simplu: ori de cate ori mancați ceva, gandiți-va o clipa, este un act al placerii, este un act al bucuriei, o recompensa sau…o nevoie de nutrienți? Ei bine, și cum sa facem asta, ma veți intreba? Daca prima data nu veți primi raspunsul, nu veți știi ce sa va raspundeți, prin exercițiu veți avea raspunsuri, sa nu aveți indoiala.Practic, va provoc la un exercițiu de conștiența, de ințelegere și apoi, acesta reprezinta mici pași spre o sanatate buna, de peste zeci de ani…

Amintiți-va, hrana de azi reprezinta starea de sanatate de peste 10 ani!Dr. Lavinia Ceuța – Nutriționist Brol Medical Center

0749-194 944

lavi.ceuta@gmail.com

http://lavi-enrose.com