Bucataria traditionala romanesca

Detalii

CategoriiTurism
TaguriRomânia
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8565

Voteaza & Distribuie

Descriere

Bucataria traditionala romaneasca este, de regula, unul dintre primele argumente atunci cand se vorbeste despre potentialul turistic autohton. La fel ca si in cazul celorlalte atuuri nationale, frumusetile naturale sau ospitalitatea, se face insa destul de putin pentru valorificarea acestei adevarate bogatii naturale. Astfel, prea putini sunt cei care ajung sa cunoasca savoarea retetelor culinare romanesti si, implicit, sa ne cunoasca pe noi, ca natie. Pentru ca gusturile si aromele bucatariei mioritice pot spune de o mie de ori mai multe cuvinte decat toate povestile, mai mult sau mai putin inventate, despre istoria acestor locuri.

De obicei, atunci cand se vorbeste despre retete traditionale romanesti sunt amintite sarmalele sau ciorba de burta, placinta sau cozonacul. Dincolo de controversele privind paternitatea acestor retete, pe care si le revendica si alte natii din Balcani, se face o mare greseala. Spre deosebire de arta culinara a altor popoare, care sta in doua-trei produse combinate in diverse feluri, bucataria romaneasca este un potpuriu de gusturi, a carui complexitate este data tocmai de bogatia si imaginatia ingredientelor. Pe de alta parte insa, simplitatea este o alta caracteristica a meniurilor noastre traditionale. Practic, nu exista retete pentru care sa nu gasesti ingrediente in orice bucatarie obisnuita. Se poate spune, deci, ca mancarea romaneasca este cea mai scurta si mai simpla cale catre savoare.