Bordelurile oficiale de pe Somme, la fel de importante ca munitia

Bordelurile oficiale de pe Somme, la fel de importante ca munitia

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3788

Voteaza & Distribuie

Descrierebordel


bordel de pe orasul-port SommeBordelurile oficiale raspandite pe toata intinderea frontului de Vest in 1917, asa numitele „sectoare rosii", datorita felinarelor rosii aprinse la intrare, erau destul de raspandite pe Somme. Pana in 1917 legendarele maisons tolérées, casele de toleranta oficiale, ajunsesera la 137, fiind localizate in 35 de orase din nordul Frantei.Ele adaposteau prostituate profesioniste, supuse unor controale medicale frecvente, care lucrau disciplinate de cate o „madame" la fel de dura ca un sergent de front din armata Kaiserului. In afara acestor stabilimente, un numar impresionant de prostituate de ocazie umpleau strazile, cafenelele, barurile si hotelurile, oferindu-si serviciile trupelor britanice si franceze.


Nu se stie precis cati dintre soldati s-au si bucurat de oferta, insa studii ulterioare apreciaza ca bordelurile de front si prostituatele „amatoare" erau la fel de importante ca orice alt element al campaniei militare: ofereau o iesire din mediul dur si sordid al razboiului de transee, purtat printre noroaie, sobolani si moarte, functionand ca un element de atenuare a tensiunilor extreme indurate de soldati.


Potrivit unui studiu efectuat in acei ani de catre medicii militari britanici din Le Havre, se pare ca numarul militarilor aliati trecuti prin bordelurile de front era imens. Ei au ajuns la concluzia ca bordelurile de pe o singura strada din acest oras-port primise vizita a 171000 de militari, numai in 1915. Subiectul nu a fost discutat pe fata in timpul si dupa primul razboi mondial, insa exista unele marturii despre aceste „distractii" facute de militari in scrisorile lor, in jurnalele personale sau in interviurile acordate presei dupa razboi.


Din afirmatiile lor se intelege ca vizitele facute „damelor de companie" erau ceva foarte comun, chiar incurajat. Pentru armata britanica era o traditie sa accepte obiceiurile locale acolo unde stationau trupele sale. Francezii nu aveau nimic impotriva ca soldatii lor sa foloseasca bordelurile si nici impotriva englezilor. Dar ministrul de razboi britanic de la aceea vreme, faimosul lord Kitchener (cel prezent pe mobilizatorul afis de razboi in care arata spre privitor, imaginea avand textul: Your country wants you!), a preferat sa distribuie fiecarui militar britanic un pliant cu unele sfaturi intime. El ii sfatuia pe soldati sa aiba grija sa nu comita excese si„in aceasta noua experienta prin care treceti, s-ar putea sa gasiti tentante atat vinul, cat si femeile. Trebuie sa le rezistati amandurora."Insa, dupa cum remarca un soldat britanic intors de pe front, „mai bine n-ar fi distribuit aceste instructiuni, la cat de atent au fost citite." Bordelurile, alaturi de cafenele si baruri, ofereau tuturor un refugiu din calea mizeriei razboiului. Erau luminoase si placute, frivole si joviale. Militarii aveau intotdeauna de unde alege. Caporalul Frank Wood descrie scena care l-a intampinat la intrarea in „Lanterna Rosie":„Acolo erau sapte femei tinere, as zice ca dupa cum aratau erau intre 28 si 40 de ani, imbracate in cele mai fine rochii de matase, subtiri si transparente, dezvaluind cea mai delicata lenjerie intima, presupun ca pentru a atrage. Din hol era o intrare spre niste trepte. Acolo statea Madame, incasand un franc pentru intrare, iar, dupa cum am aflat mai tarziu, ii plateai domnisoarei alese de tine cat voiau tu, dupa ce te duceai sus cu ea."Nu toate stabilimentele cu felinare rosii erau la fel de confortabile, dupa cum a descoperit si soldatul William Roworth, care a devenit barbat la Rouen, dupa ce intrase in armata avand cu trei ani mai putin decat varsta minima pentru recrutare. Pasind intr-un bordel, s-a trezit, in cele din urma,„intr-o incapere foarte mica, mobilata cu totul altfel decat vreo casa vazuta de mine. Fata aceea cu aspect nespalat avea numai un fel de targa la dispozitie, cu o saltea foarte subtire si o patura",povesteste el. Asemenea vizite la bordel aveau insa si o nuanta fatalista. Niciun soldat nu stia cand ii va veni ceasul de pe urma. Unul din zece militari britanici de pe frontul de Vest (Flandra si Franta) a cazut la datorie acolo. S-au bucurat din plin de bordelurile din zona frontului, insa, datorita soldei mai mari primite de trupele aliate, acestea aveau mereu intaietate pe „piata" fata de cele britanice.