Beneficiile aduse de somn organismului

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1508

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ne plangem uneori ca nu dormim suficient, ne simtim obositi si stim ca noptile pierdute la munca sau la petreceri nu ne ajuta organismul sa fie mai sanatos. Cu toate acestea, nu ne punem problema: ce pierdem prin lipsa de somn? Iata ce putem castiga daca dormim suficient:

In primul rand, castigam un organism mai puternic. Sanatatea noastra este strans legata de puterea de regenerare a celulelor, iar perioada in care celulele se regenereaza cel mai bine este cea in care dormim. Astfel, un somn linistit, de 8 ore pe noapte, ne intareste sistemul imunitar si scade riscul de cancer. De asemenea, s-a dovedit stiintific faptul ca cei care nu se odihnesc suficient sunt predispusi la diabet, boli cardio-vasculare si depresie.

Daca tot am pomenit de depresie, este bine de stiut faptul ca oamenii odihniti fac mai bine fata problemelor si emotiilor. Relaxarea din timpul somnului duce la o stare de spirit mai buna si la limpezime in gandire. Astfel, daca aveti o problema careia nu stiti cum sa ii faceti fata sau pe care trebuie sa o rezolvati, dar nu vedeti nici o solutie, e recomandat sa dormiti cateva ore. Deconectarea de la toate lucrurile care ne solicita ne va permite sa vedem situatia in ansamblul ei.

De asemenea, ne plangem de multe ori ca avem un metabolism incet si ca am adaugat kilogramelor normale cateva kilograme in plus. Si de aceasta data, somnul este solutia. Se pare ca in perioada in care ne odihnim, metabolismul se accelereaza. Nu in ultimul rand, somnul ne face mai frumosi. El ne odihneste ochii si ne fereste de cearcane, si tot el ne pastreaza pielea mai ferma pentru mai mult timp. Astfel, scapam mai usor de riduri si de punctele negre daca acordam timpul necesar odihnei.

Poate ca suntem de multe ori tentati sa pierdem noptile dintr-un motiv sau altul, dar nu ar trebui sa ignoram beneficiile evidente pe care un somn linistit ni le aduce. E de ajuns sa ne gandim la cate probleme evitam doar respectand o regula simpla: 8 ore de somn in fiecare zi.