Ben Stiller

Ben Stiller

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema/Televiziune
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4206

Voteaza & Distribuie

Descriere

Benjamin Edward "Ben" Stiller (n. 30 noiembrie 1965) este un comediant, scenarist, regizor si producator american. Fiul comicului veteran, Jerry Stiller si al actritei Anne Meara. Stiller a aratat un interes precoce pentru realizarea filmelor si impreuna cu sora si prietenii lui, a facut cateva filme in format de Super 8mm. La 10 ani a debutat in calitate de invitat in serialul de televiziune al mamei sale, Kate McShane. La sfarsitul anilor 1970 a jucat in piese de teatru alaturi de trupa NYC's First All Children's Theater, printre care si in Jack si vrejul de fasole. In timpul liceului, fiind inspirat de showul de televiziune „Second City TV", Stiller si-a dat seama ca vrea sa se implice mai mult in comedia de tip schita.

Inceputul carierei de actor

Dupa ce s-a inscris la Universitatea din Los Angeles pentru a studia actoria, si dupa ce a abandonat-o dupa 9 luni, Ben Stiller a primit un rol pe Broadway in piesa lui John Guare, The House of Blue Leaves, alaturi de John Mahoney. In timpul piesei, Stiller a produs un mocumentar satiric al carui personaj principal a fost colegul sau, Mahoney. Opera sa comica a fost atat de bine primita de catre echipa, incat a urmat o continuare de 10 minute, numita The Hustler of Money, o parodie dupa filmul lui Martin Scorsese, The Color of Money. In aceasta parodie, Stiller juca rolul lui Tom Cruise si Mahoney pe-al lui Paul Newman. Piesa a atras atentia show-ului de televiziune Saturday Night Live, care a difuzat-o in 1987, iar doi ani mai tarziu i-a oferit lui Stiller un job ca un scenarist. Intre timp, a avut un rol scurt in Imperiul Soarelui, al lui Steven Spielberg.

The Ben Stiller Show

Postul MTV a fost atat de impresionat de Back to Brooklyn, incat i-a oferit lui Stiller un seriale de 13 episoade in formatul experimental „vid-com". Numit „The Ben Stiller Show", acest serial era un amestec de schite comice, videoclipuri muzicale, parodii ale diverselor spectacole de televiziune, ale filmelor si satirizarea vedetelor din muzica. Jucau Stiller, scenaristul principal, Jeff Khan, si Harry O'Reilly cu aparitii ocazionale ale parintilor si surorii lui Ben. Desi emisiunea a fost anulata dupa primul sezon, a fost puntea de legatura cu alt canal de televiziune, Fox, unde The Ben Stiller Show a continuat cu 12 episoade in 1992. De-a lungul scurtei difuzari ale serialului, acesta a aparut frecvent la categoria cu cel mai mic rating, chiar daca a fost aclamat de critici si in cele din urma a castigat un premiu Emmy dupa ce a fost anulat.

Cariera in comedie

In 1998, Stiller si-a lasat deoparte ambitiile de regizor si a jucat in comedia There's Something About Mary (Mary cea cu vino-ncoa) alaturi de Cameron Diaz, ceea ce i-a accelerat cariera de actor. In acel an, a mai jucat in cateva drame, printre care Zero Effect (Detectivul Fantoma), Your Friends & Neighbors (Vecini si prieteni), si Permanent Midnight (Povestea lui Jerry). Stiller a fost invitat sa gazduiasca Video Music Awards, pentru care a pus in scena o parodie a trupei Backstreet Boys si a jucat o scurta piesa impreuna cu tatal sau, comentand asupra carierei sale curente.

In 1999, a jucat in trei filme, inclusiv in comedia Mystery Men, unde a interpretat rolul unui super-erou autoproclamat numit Mr. Furious. S-a intors la regie cu un nou serial de televiziune pentru Fox, Heat Vision and Jack, avandu-l in distributie pe Jack Black, dar, din nefericire, serialul nu atrecut de episodul pilot si a fost anulat.

Anul 2000 a fost un an mult mai bun pentru Stiller deoarece a jucat in trei filme, facand unul dintre rolurile sale cele mai celebre, asistentul Greg Focker din comedia Meet the Parents alaturi de Robert De Niro. Filmul a fost bine primit de critici , a avut incasari la nivel mondial de peste 330 milioane dolari, ceea ce a general doua continuari. Tot in 2000, MTV l-a invitat din nou pe Stiller sa faca un alt scurt metraj si asa a luat nastere Misiune:Improbabila, o parodie a rolului lui Tom Cruise in Mission: Impossible II si alte filme.

In 2001, Stiller regizeaza al treilea film, comedia Zoolander, care il avea in prim plan pe Derek Zoolander (jucat de Stiller). Filmul are in rolurile principale o varietate de celebritati: Donald Trump, Paris Hilton, Lenny Kravitz, Heidi Klum, si David Bowie, printre altii. Filmul a fost interzis in Malaezia, deoarece subiectul se concentra pe o tentativa de asasinat a unui prim-ministru din malaiezian. Dupa ce Stiller a lucrat cu Owen Wilson in Zoolander, s-au reintalnit din nou in Royal Tenenbaums. In urmatorii doi ani, Stiller a continuat cu comedia Duplex si cu cateva aparitii in mai multe seriale de televiziune, inclusiv in serialul King of Queens .

In 2004, Stiller a aparut in sase filme diferite, toate comedii, acestea fiind unele din filmele sale cu cele mai mari incasari: Starsky & Hutch, Invidia, Dodgeball: A True Underdog Story, Anchorman: The Legend of Ron Burgundy, Along Came Polly, si Meet the Fockers. In 2005, Stiller a facut prima sa incercare cu un film de animatie pe calculator, Madagascar, care a fost primit atat de bine incat in 2008 a avut parte de un sequel.

In 2006, Stiller a jucat rolul principal din Night at the Museum, care desi n-a fost favoritul criticilor, a castigat peste 115 milioane dolari in zece zile. In 2007, Stiller a jucat alaturi de Malin Akerman in comedia romantica Heartbreak Kid, filmul castigand peste 100 milioane dolari in intreaga lume, in ciuda multor comentarii negative. Comedia Tropic Thunder a fost un film pe care Stiller l-a regizat, a participat la scenariu si la productie, si in care a jucat cu Robert Downey Jr. si Jack Black. In mai 2009, el a jucat alaturi de Amy Adams, in continuarea comediei Night at the Museum 2: Battle of the Smithsonian.

Frat Pack

Stiller este „liderul recunoscut", al grupului Frat Pack, un grup de actori, care au lucrat impreuna la mai multe filme. Grupul ii include pe Jack Black, Will Ferrell, Vince Vaughn, Owen Wilson, Luke Wilson si Steve Carell. Stiller a fost recunoscuta ca lider al grupului, mai ales datorita numeroaselor sale roluri scurte si pentru implicarea celorlati membri ai grupului in filme pe care le-a produs sau le-a regizat. In cele mai multe filme, a aparut alaturi de Owen Wilson, printre care in comedia The Cable Guy (1996), Permanent Midnight (1998), Heat Vision si Jack (1999), Meet the Parents (2000), Zoolander (2001), The Royal Tenenbaums (2001), Starsky & Hutch (2004), Meet the Fockers (2004), Night at the Museum (2006), precum si Night at the Museum II: Battle de la Smithsonian (2009). Dintre cele 35 de filme care sunt considerate filme ale grupului Frat Pack, Stiller a fost implicat in mare masura in 20 dintre ele. El este, de asemenea, singurul membru al acestui grup care a aparut intr-un film (Fresh Horses) al altui grup de actori, Brat Pack.

Ca proiecte in derulare, Ben Stiller lucreaza la comedia dramatica Greenberg, a treia parte a comediei Meet The Fockers – Meet the Fockers Sequel si la Hardy Men (tot comedie).