Charlie Wilsons War - Razboiul lui Charlie Wilson

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema/Televiziune, Statele Unite ale Americii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5073

Voteaza & Distribuie

Descriere

Charlie Wilson’s War – Razboiul lui Charlie Wilson este povestea adevarata a unui congresmen care gusta placerile vietii, dar se implilca si in cursul istoriei, intr-un mod inedit si original, reflectata intr-un film care combina nervul povestirii cu pitorescul lumii anilor’80, politica cu sampania, fardul cu diplomatia.

Trioul de castigatori ai Oscarurilor, TOM HANKS (Forrest Gump, Philadelphia), JULIA ROBERTS (Erin Brockovich, Closer) si PHILIP SEYMOUR HOFFMAN (Capote, The Savages) evolueaza sub bagheta unui regizor, oscarizat si el, MIKE NICHOLS (Closer, The Graduate) pe scenariul unui premiant cu Emmy , AARON SORKIN (A Few Good Men, si serialul The West Wing) care a ecranizat best-seller-ul scriitorului GEORGE CRILE.

Charlie Wilson (Hanks) este un congresmen din Texas, care sub aparenta mondena ascunde o abila minte politica, un adanc patriotism si compasiune pentru cei slabi,iar la inceputul anilor’80, in categoria celor neajutorati intra si populatia Afganistanului, invadat de rusi.

Buna sa prietana (si din cand in cand iubita), Joanne Herring (Roberts), o virulenta anticomunista, crezand ca riposta americana la invazia sovietica este anemica, il indeamna pe Charlie la o actiune de ajutorare a mujahedinilor afgani, legendarii luptatori.

Partenerul lui Charlie in aceasta actiune este agentul CIA Gust Avrakotos (Hoffman).

Charlie, Joanne si Gust calatoresc in toata lumea pentru a facilita o alianta intre israelieni, pakistanezi, egipteni, legiuitori si… dansatoare din buric. Eforturile celor trei sunt incununate de succes: SUA mareste fondurile pentru Afganistan de la 5 milioane la un miliard anual, iar rusii se retrag din tara invadata.

Alaturi de cele trei staruri, in distributie apar AMY ADAMS (Junebug, Enchanted), NED BEATTY (Network, Deliverance), EMILY BLUNT (The Devil Wears Prada, Jane Austen Book Club), OM PURI, KEN STOTT si JUD TYLOR.

Pentru recrearea lumii de la inceputul anilor ’80, Nichols a adunat in jurul sau o echipa din care fac parte: operatorul STEPHEN GOLDBLATT (Closer, The Prince of Tides), senograful VICTOR KEMPSTER (Miami Vice, Any Given Sunday), compozitorul JAMES NEWTON HOWARD (King Kong, Michael Clayton), autorul costumelor, dublu castigator al premiului Oscar, ALBERT WOLSKY (Across the Universe, Bugsy), autorul efectelor speciale, RICHARD EDLUND (Star Wars, Raiders of the Lost Ark) si echipa oscarizata de monteuri JOHN BLOOM (Notes on a Scandal, Gandhi) si ANTONIA VAN DRIMMELEN (Notes on a Scandal, Closer). Charlie Wilson’s War este produs de TOM HAKS si GARY GOETZMAN (My Big Fat Greek Wedding, Mamma Mia!).

Depre productie

Schita de portret: Charlie

In 1979, congresmenul Charlie Wilson, reprezenta al 2lea district din Texas, fiind supranumit "Liberalul din Lufkin". Profilul sau politic, pentru care este iubit de electori, este paradoxal: lupta pentru drepturile femeilor si pentru exceptarea batranilor de la plata taxelor.

Dar la Capitol Hill, Wilson este cunoscut atat pentru amploarea demersului sau politic, cat si pentru punctele slabe din viata personala. Este intotdeauna inconjurat de o cohorta, de tinere asistente, cu masuri de manechine, mers provocator si voci unduitoare.

Cu o minte ascutita intr-un trup bine intretinut, Charlie gaseste un sprijin in rezolvarea oricarei probleme sentimentale in paharul de whiskey, si are darul de a intra in mii de incurcaturi din care iese insa cu gratie.

Invazia sovietica din Afganistan apare brusc pe ecranul radarului sau politic. Adevarata dimensiune a implicarii lui Wilson in problema afgana este evidenta abia in 1988, dupa emisiunea "60 Minutes", a ziaristului George Crile, care a continuat investigatiile si a publicat o carte, devenita best-seller, despre politician. "Era in ianuarie 1989, chiar in momentul in care Armata Rosie se pregatea de retragerea din Afganistan. Charlie Wilson m-a invitat intr-un turneu in Orientul Mijlociu. Tocmai produsesem emisiunea cu cateva luni inainte si nu aveam intentia sa scormonesc mai adanc in episodul afgan. Calatoria a inceput in Kuwait, a continuat in Irakul lui Saddam si apoi in Arabia Saudita, tari angajate intr-un fel sau altul in razboiul din Golf. Pentru mine, aceasta calatorie a fost inceputul Odiseei."(G. Crile)

Povestea lui Wilson este colorata cu intrigi la nivel mondial, cu confruntari intre musulmanii fundamentalisti, dealerii evrei de arme si agentii CIA, angajati in jocuri duble. Sotia lui Crile explica: "Nimeni dintre cei implicati nu stia intreaga poveste. Charlie stia partea lui, Gust pe a lui iar Joanne pe a ei. Dupa ce i-a intervievat, fiecare si-a spus varianta, iar George (Crile) a pus partile una langa cealalta, gasind un arc narativ care a reunit toate personajele."

Obtinerea materialelor si redactarea lor a fost o adevarata incercare, intinsa pe o perioada de 13 ani, in care publicistul a mers zilnic la locul sau de munca, a obtinut informatii de la fiecare tara in parte si de la CIA. Cand a aparut cartea in 2003, a devenit un best seller si inevitabil a atras atentia Hollywood-ului. Primul a observat-o producatorul Gary Goetzman, cauia un senator i-a povestit despre viata lui Charlie Wilson. Cum si Hanks tocmai citise cartea, amandoi au inceput inceput sa fabuleze pe marginea ei.

"E o poveste politica cu o parte de entertaining salbatica si unica. Modul in care Charlie ii ajuta pe mujahedini este indraznet, amuzant si naucitor." povesteste Guzman.

"Am citit-o pe nerasuflate."adauga Hanks " La inceput am fost fascinat de lupta afganilor, desi habar n-aveam ca banii veneau chiar din State, sau care erau sursele de aprovizionare pentru arme." Cei doi l-au contactat pe scenaristul Aaron Sorkin, cunoscut pentru povestile sale politice, populate cu personaje inteligente, care evolueaza pe diverse nivele ale vietii politice americane.

"Mi-am cumparat cartea, dar cand ajunsesem la pag. 50 am aflat ca Playtone cumparase drepturile de ecranizare"povesteste scenaristul.

"Mi-am programat o intalnire cu Goetzman ca sa incerc sa-l conving ca eu sunt omul potrivit sa scrie ecranizarea. Si el chiar m-a angajat."

Provocarea, a inceput in momentul in care era evident ca detaliile cartii trebuiau sa devina parti intr-un scenariu. "Cartea e o suita de interviuri si nu o puteam converti in ceva cinematografic. Desi scenariile sunt concepute in trei acte, o structura in cinci mi s-a parut optima."(Sorkin)

Scenaristul s-a intalnit de nenumarate ori cu scriitorul, dar si cu Wilson, care a imbibat povestea in umorul sau fin, stiind ca un film este mai restrictiv decat o carte.

Cand Sorkin si studioul au fost satisfacuti de draft, producatorii l-au contactat pe regizorul Mike Nichols, caruia parea ca i se potriveste acest gen de poveste. "Cuplul de trasniti Charlie si Gust, complet diferiti ca personalitate, Joanne, sexy, fascinanta, sclipitoare, si peste toate cativa stropi de umor – iata genul de film in care se putea implica Mike" noteaza Goetzman.

Hanks si Nichols voiau de mult sa lucreze impreuna, mai ales ca filmele regizorului au influentat enorm cariera actorului. Asa ca primul pas a fost ca Nichols sa citeasca cartea iar apoi sa "simta" scenariul. Abia apoi a urmat intalnirea cu Wilson, care l-a uimit prim naturalete si degajare, nimic nu parea pre-inregistrat. Nu doar povestea lui Wilson l-a impresionat pe regizor, ci si destinele celor trei oameni care au reusit sa darame un imperiu. "Multi nu stiu ce amploare a avut Razboiul Rece, cat de ingroziti eram de rusi" spune Nichols."Nu erau povesti, cele legate de armele de distrugere in masa. Rusii chiar le aveau."

Si Hanks pentru pregatirea rolului s-a intalnit cu Charlie, care i-a dat

adevarata dimensiune a propriului sau caracter. "I-am spus << Stiu ca ai fost contestat in congres. Ai fost legat de afaceri cu droguri, cu femei, cu bautura…--" povestesate Hanks" <<Ce ai de spus celor care te-au tintuit in formula Good Time Charlie?-- Iar el mi-a raspuns: Opozitia poate sa spuna orice despre mine, dar noi am promovat cele mai multe asigurari de sanatate, am avut grija de veteranii nostri.-- Niciodata nu si-a indulcit prestatiile politice sau prezenta personala. E un adevarat Texan, de la cizme pana la palarie. Intotdeauna a preferat sa fie aratat chiar in ipostaze jenante, pentru ca stia ca facuse acele lucruri, dar niciodata nu a acceptat sa defomeze sensul istoriei."

Din nefericire, George Crile nu a mai apucat sa-si vada cartea ecranizata: a murit de cancer in 2006.

Casting pentru texani pletosi si spioni furiosi

Filmul este a doua ocazie pentru Nichols sa lucreze cu Julia Roberts si Philip Seymour Hoffman. "Julia este atat de creativa… E o placere sa lucrezi cu ea. Dar ingrijorarile mele vizau faptul ca Herring, o texana bogata atat in bani cat si in soti, este mai batrana decat Julia. Dar cand o vezi pe Julia pe ecran constati ca e o persoana atat de inventiva, pe care, parca, nu ai mai vazut-o niciodata." declara Nichols.

Roberts admite ca Herring este cel mai neplacut personaj pe care l-a interpretat vreodata. "E un scenariu formidabil, mai suculent si mai profund decat un scenariu obisnuit. Joanne este o persoana fantastica, energica, dar si foarte enigmatica" este opinia Juliei.

Optiunea actritei a fost sa nu se intalnesca cu Herring pana nu-i stabileste coordonatele comportamentale." E ciudat sa interpretezi o persoana reala; exista o linie subtire de demarcatie intre imitarea si interpretarea acelei persoane.

Asta am invatat-o la Erin Brockovich. E greu sa te decizi cand sa intalnesti persoana pe care o interpretezi. Acum, am citit toate materialele documentare, am vazut "60 Minutes" si am consultat tot ce am gasit despre Joanne. In cele din urma am intalnit-o: o doamna adorabila, impecabil imbracata si cu o gratie innascuta."

Nichols a inteles decizia Juliei de a crea un personaj neinfluentat de persoana reala pe care o intruchipeaza, pentru ca, pana la urma, toate personajele sunt implicatre intr-un film de fictiune, iar pentru public ele vor deveni persoane reale. Julia joaca pentru prima oara alaturi de Hanks, care in viziunea ei este: " mai dulce, mai energic, mai amuzant, mai amabil, mai uimitor decat am visat vreodata ca ar putea fi."

Philip Seymour Hoffman nu s-a intalnit niciodata cu agentul CIA, Gust Avrakotos, pe care il portretizeaza, caci acesta murise inainte de intrarea filmului in productie, dar actorul a gasit rapid canalul prin care sa poata accesa personalitatea omului real."Am lucrat cu Phil Hoffman la The Seagull, si acolo am fost uimit de procesul sau de creatie. Un actor ca el, apare o data la 50 de ani. Poate interpreta orice personaj." remarca Nichols. Vorbind depre rol, Hoffman devine chiar exploziv, desi lucrul alaturi de Nichols, care ii este prieten, ii da siguranta.

"Am inceput sa fiu dependent de stiri, sa le vad prin prisma lui Charlie si Gust." remarca actorul. Pentru a-si intelege mai bine personajul, Hoffman a vorbit cu cei doi fii ai agentului si cu seful sau, care-si caracterizeaza astfel subalternul:

"Gust era un luptator, un tip dur care traia tot asa. Iar Hoffman are aerul amenintator al lui Gust." Intr-un film cu atatea personaje reale, doar unul singur este compozit, o mixtura de calitati ale unor oameni diversi: asistenta lui Wilson, Bonnie Bach, rol in care a fost distribuita actrita Amy Adams, care a apreciat atat scenariul cat si vivacitatea dialogului semnat de Sorokin.

Actrita britanica Emily Blunt face parte din distributia filmului dupa ce a fost vazuta in The Great Buck Howard, alaturi de Colin, fiul lui Hanks.

Indianul Om Puri il interpreteaza pe presedintele Pakistanului, omul care ajuta trioul sa orchestreze secretul lor de razboi. "Si eu sunt din Punjab, ca si personajul pe care il interpretez, El era insa musulman, iar eu sunt hindus." concluzioneaza actorul.

Locatii: Maroc si LA

Filmarile au inceput in Maroc, décor pentru actiunea desfasurata in Pakistan si in Afganistan. Jere Van Dyk, un expert in problene afgane si Milt Bearden, sef CIA in Pakistan pana in 1986, au fost expertii care au asigurat corectitudinea geo-politica a filmarilor din Maroc.

In muntii Atlas a fost recreat cu o acuratete de 100% lagarul de refugiati afgani din 1980, iar pentru orice detaliu echipa apela la cei doi experti. Filmarea in munti, avand un microclimat dur, a fost o mare provocare, echipa fiind adapostita intr-un refugiu pentru schiori, la care o perioada de timp nu au putut ajunge din cauza vremii. Coborand din munti echipa a filmat si in Rabat, intr-un palat al unui sef local.

In LA, una dintre cele mai impresionante filmari a fost cea a primei intalniri dintre Herring si Wilson, turnata in Chandler Estate in Hancock Park, construit in 1913. Pentru filmare, scenograful Victor Kempster a acoperit enorma piscina si a decorat fatadele in stil afgan. Scena din Las Vegas a fost filmata pe platou, iar peisajul panoramic este un efect special. Si holurile Congresului au fost recreate in platou. Dar cele mai mari batai de cap le-au fost date de reconstruirea birourilor lui Wilson de la Washington,

Umeri intariti si cizme de cowboy

Partea musulmana a filmului a beneficiat de indicatiile unui expert local, care sa puna lucrurile in ordine pentru ca s-a filmat chiar si in timpul Ramadanului. Pentru costumele afgane s-a apelat la vanzatori de haine second-hand din Kabul care le trimiteau in Maroc. Hainele erau apoi patinate si adaptate perioadei.

Hainele americane din anii ’80 sunt inca intiparite in memoria oamenilor, asa ca scenograful Albert Wolsky a incercat recrearea lor cu acuratete. In costumele lui Hanks s-a mers pe costumatia purtata de Wilson, care iubea epoletii, bretelele.. si cizmele Wilson.

Cu Roberts, Wolsky lucrase la Runaway Bride si The Pelican Brief, deci ii cunostea corpul si stilul. In acest rol nu a vrut sa fie o copie a dnei. Herring, ci a optat pentru o imbracaminte in tonuri de negru, contrastand cu parul blond. Ea a putat si cateva diamante de la Cartier, in valoare cam de 3,5 milioane $.

Charlie, Joanne si Gust pleaca la razboi

In decembrie 1979, Uniunea Sovietica ataca Afganistanul, eveniment anticipat de CIA, care urmarea miscarea trupelor rusesti inca din vara. Pe la mijlocul lunii decembrie, CIA il informeaza pe presedintele Carter despre miscarile trupelor rusesti de la granita cu Afganistanul.

Invazia propriu-zisa i-a schimbat presedintelui Carter intreaga filozofie fata de URSS, radicalizandu-i optiunile.

Crile noteaza in cartea sa: "Nu stiu daca cuvantul corect pentru a descrie starea noastra era frica, dar fiecare nutrea credinta ca cercul din jurul lui Brejnev nu era in toate mintile. Stiau ca aceasta invazie mina toate tratatele cu Vestul."

America si URSS era doua superputeri care stateau pe doua arsenale, si o singura scanteie putea sa conduca la cel de-al treilea Razboi mondial. Carter a autorizat o boicotare a Jocurilor Olimpice de la Moscova din 1980, un emborgou pe vanzarea de grau sovietic si a introdus doctrina Carter, care permitea CIA sa intre in actiune impotriva Armatei Rosii. Astfel s-a ajuns la furnizarea de arme mujahedinilor, dar cantitatile erau mult prea mici. Rusii incepusera un proces de purificare politica care a dus la un exod in masa al populatiei afgane.

In acest context, apare in scena Charlie Wilson, care nutrea o antipatie evidenta fata de Uniunea Sovietica. Wilson vede realitatile afgane, la fata locului, intr-o excursie organizata de Joanne Herring, si realizeaza ca ajutorul american este infim. Herring era consul onorific in Pakistan (dupa refuzul sotului sau, si in pofida faptului ca Pakistanul era o tara musulmana) si cunostea atrocitatile comise de sovietici in spatial afgan.

Realizand ca problema cea mai mare in zona o reprezenta lipsa banilor, Joanne incepe o campanie de strangere de fonduri.

Cu permisiunea presedintelui pakistanez Zia, produce si promoveaza un documentar care intra in culisele exodului afgan spre Pakistan. In acest context i-l prezinta presedintelui Zia, pe Wilson, care ca militar in Marina, cunostea marina pakistaneza din stagiul in Oceanul Indian. Sprijinit de Presedintele Zia, face o calatorie de-a lungul granitei afgano-pakistaneze, viziteaza cateva spitale, si atunci se produce declicul implicarii in aceasta afacere deloc zonala. Intors in DC, il cunoaste pe agentul CIA, de origine greaca, Gust Avrakotos, educat si format ca un luptator. Impreuna, Avrakotos, Wilson si o echipa de specialisti au inceput finantarea, inarmarea si antrenarea mujahedinilor afgani, cu ajutorul Pakistanului, Israelului, Arabiei Saudite si Chinei.

"Armata sovietica este cel mai diabolic lucru din lume. A terorizat lumea timp de 50 de ani. Iar acesti tribali i-au alungat pe rusi de pe pamanturile lor, cand nimeni nu credea asta cu exceptia mea si alui Gust." povesteste Wilson. Nici in America, se pare, ca nimeni nu realiza forta torentului musulman pe care SUA il pusese in miscare.

"N-am avut o viata prea plicticoasa si cand te gandesti de unde am plecat. Nu pot sa va spun cum m-am simtit cand cineva de statura lui Tom Hanks era numit Charlie si vorbea, folosindu-mi cuvintele." (Wilson)