Asterix si Obelix

Asterix si Obelix

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema/Televiziune
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari24743

Voteaza & Distribuie

Descriere

asterix si obelixSeria Asterix si Obelix urmareste exploatarile unui sat de gali in timpul rezistentei impotriva ocupatiei romane. Satenii se apara folosind potiuni magice concepute de Druid si care le da puteri supranaturale. Protagonistul, Asterix, impreuna cu prietenul lui Obelix, trec prin multe aventuri care, in cele mai multe cazuri, ii poarta prin diverse tari.

Principalul decor in care de desfasoara vietile lui Asterix si Obelix este un satuc fara nume din Armonica, o provincie din Galia, iar anul este 50 i.Hr. Iulius Cezar a cucerit aproape toata Galia pentru Imperiul Roman, doar aceasta mica asezare a reusit sa scape deoarece locuitorii pot obtine puteri supranaturale daca beau o bautura magica preparata de Getafix, druidul satului.

Personajul principal si eroul satului este Asterix , caruia i se incredinteaza aproape tot timpul cele mai importante afaceri datorita inteligentei lui. Este ajutat in tot ce intreprinde de prietenul lui gras si mai putin inteligent, Obelix, care are o putere supranaturala permanenta dobandita inin copilarie cand a cazut in cazanul cu potiune magica. Obelix este mereu insotit de catelul lui, Dogmatix.

Asterix si Obelix (si uneori si alti membrii ai satului) intreprind numeroase actiuni fie in sat, fie in imprejurimile tinutului sau pe taramuri mai indepartate. Locurile vizitate in serial includ parti din Galia (Lutetia si Corsica), in tarile invecinate (Belgia, Spania, Marea Britanie si Germania), sau in tari indepartate precum America de Nord, Orientul Mojlociu, India etc.

Serii mai recente, mai moderne, ii pun pe cei doi aventurieri in fata unor si elemente de SF, cum ar fi extraterestii sau Atlantida disparuta.

Umorul intalnit in comicurile din seria Asterix si Obelix este tipic frantuzesc, concentrat pe jocuri de cuvinte, caricaturizari, stereotipii ironizate ale natiunilor europene contemporane si ale regiunilor franceze.

Benzile desenate au stat la baza multor adaptari fie in filme, desene animate sau jocuri video.

Desene animate:

Astérix le Gaulois 1967
Astérix et Cléopatre 1968
Les douze travaux d'Astérix 1976
Astérix et la surprise de César 1985
Astérix chez les Bretons 1986
Astérix et le coup du menhir 1989
Astérix et les indiens 1994
Astérix et les Vikings 2006

Filme:

Astérix et Obélix contre César – 1999 (Asterix si Obeliz impotriva lui Cezar)
Astérix & Obélix: Mission Cléopatre – 2002 (Asterix & Obelix: Misiunea Cleopatra)
Astérix aux Jeux Olympiques – 2008 (Asterix la Jocurile Olimpice)

Exista chiar si un parc de distractii tematic ce le poarta numele celor doi aventurieri: Parcul Asterix – situat la aproximativ 32 km in Nordul Parisului, in regiunea Oise si s-a deschis in anul 1989. Principala atractie sunt montaigne-russe-urile variate si decorurile din lumea greaca si romana.