Asemanari intre Doctor House si Sherlock Holmes

Asemanari intre Doctor House si Sherlock Holmes

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema/Televiziune
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4358

Voteaza & Distribuie

Descriere

house_mdHouse, cunoscut si sub numele de House MD sau Doctor House, este un serial TV cu tema medicala, difuzat prima oara pe postul american Fox, pe 16 noiembrie 2004. Serialul a fost creat de David Shore si Paul Attanasio insa Fox ii ofera credite in mod oficial doar lui Shore. Personajul central este Dr. Gregory House (interpretat de Hugh Laurie), un geniu neconventional si mizantrop, care conduce o echipa de diagnosticieni de la spitalul fictiv Princeton-Plainsboro din New Jersey. Personajul are multe asemanari cu personalul lui Sir Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes: ambii sunt genii in medicina si domeniul juridic, sunt muzicieni, consumatori de droguri, distanti, si in general, fara prieteni.

Aceste similitudini intre Gregory House si faimosul detectiv, apar pe tot parcursul serialului. Shore, a explicat ca a fost mereu un fan al lui Sherlock Holmes, si a fost fascinat de indiferenta sa unica, cu care isi trata clientii. Asemanarea este evidenta in intrebuintarea psihologiei de catre House, chiar si in cazuri in care nu pare a fi in mod evident aplicabila, in rationamentul inductiv, si reticenta de a accepta cazuri pe care le gaseste neinteresante. Metoda sa de investigare este de a elimina diagnostice in mod logic, cand acestea se dovedesc a fi imposibile; Holmes folosea o metoda similara. Ambele personaje canta la un instrument (House canta la pian, chitara si muzicuta, iar Holmes la vioara) si ambii iau droguri (House este dependent de Vicodin, iar Holmes foloseste cocaina pentru a se recreea). Relatia lui House cu Dr. James Wilson este un ecou pentru cea dintre Holmes si confidentul sau, Dr. John Watson. Robert Sean Leonard, cel care il interpreteaza pe Wilson, a declarat ca House si personajul lui - al carui nume este foarte apropiat de cel al lui Watson - au fost initial destinati sa lucreze impreuna, la fel cum fac Holmes si Watson; in opinia sa, echipa de diagnostic a lui House si-a asumat acest aspect al rolului lui Watson. Chiar Shore a afirmat ca numele in sine al lui House este „un omagiu subtil" adus lui Holmes, iar numarul apartamentului lui House, 221b, este o referinta la strada pe care locuia Holmes.

Referinte suplimentare la povestile cu Sherlock Holmes se regasesc in episoade individuale din serial. Pacientul principal din episodul pilot se numeste Rebecca Adler, dupa Irene Adler, un personaj din prima povestire cu Sherlock Holmes. In finalul sezonului 2, House este impuscat de un nebun inarmat, numit „Moriarty", numele dusmanului aprig al lui Holmes. In sezonul 4, episodul „It's a Wonderful Lie", House primeste drept cadou de Craciun o editie revizuita a povestirilor lui Conan Doyle. In episodul „Itch" al sezonului 5, House isi ridica cheile si cutia de Vicodin de pe „Memoriile lui Sherlock Holmes" a lui Conan Doyle. In alt episod din seria a V-a, „Joy to the World", in incercarea de a-si pacali echipa, House foloseste o carte de Joseph Bell, sursa de inspiratie a lui Conan Doyle pentru Sherlock Holmes. Volumul ii fusese facut cadou de Craciun de catre Wilson, care a inclus mesajul „Greg, mi-a adus aminte de tine". Inainte de a recunoaste ca el i-a dat cartea lui House, Wilson, le spune membrilor echipei ca sursa sa a fost un pacient, Irene Adler.

Serialul House MD a primit numeroase premii si nominalizari. A primit premiul Peabody Award in 2005 pentru ceea ce juriul Peabody a numit „un personaj principal neortodox - un diagnostician mizantrop" si pentru „cazuri potrivite pentru un control medical a la Sherlock Holmes", care au facut din House „cel mai distinctiv serial cu medici din ultima decada". Institutul American de Film (AFI), a inclus serialul House pe lista sa de 10 programe de televiziune al anului din 2005 .