Cum se poate razbuna creierul?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3777

Voteaza & Distribuie

Descriere

Creierul va poate juca o festa cand va este lumea mai draga, lasandu-va prada unor senzatii din cele mai bizare, pe nepusa masa, cum ar fi sindromul „exploziei capului" si alte asemenea episoade de filme de groaza, dar care chiar vi se intampla. Cand creierul tau te uraste de moarte, pare ca nu mai este nimic de facut…


Sindromul capului explodat

„Pacaleala" are loc fara niciun preaviz, fara semne premergatoare. Uneori, se intampla chiar inainte de a cadea intr-un somn adanc. O bubuitura groaznica il ridica in capul oaselor pe cel afectat. I se pare ca cineva a tras un foc de arma in interiorul craniului sau, acesta avand impresia ca-si va vedea creierii imprastiati pe pereti. Dupa care lucrurile se linistesc. A fost sindromul capului explodat, o manifestare cerebrala cat se poate de reala si de greu de explicat.




Sindromul capului explodat


Sindromul capului explodat




Unii psihiatrii o pun pe seama stresului si acumularii unei oboseli extreme. O alta posibilitate ar fi o problema cu urechea interna, ori un mic atac cerebral in zona lobului temporal. Zgomotul exploziei s-ar putea sa provina din mediul inconjurator, insa este receptionat amplificat foarte mult, printr-un proces inca inexplicabil. Dupa altii, este doar galagia facuta de „vecinul de sus", creierul, asa, din plictiseala. Sindromul este rar, aparand mai mult la persoane trecute de 50 de ani. Se poate manifesta de mai multe ori pe noapte. Si n-ai cum sa bati cu coada maturii in tavan…


Sindromul Alice in Tara Minunilor

Intr-o buna dimineata te trezesti cu o migrena ingrozitoare, iar daca n-ai o sticla goala de votca pe noptiera, te intrebi ce mai e si asta. Este doar inceputul unei dimineti surprinzatoare: te tarasti afara din dormitor doar ca sa descoperi ca holul are vreo cateva sute de kilometri lungime si pana la baie ai de facut un drum lung. Cobori privirile si observi ca podeaua este la doua degete de fata ta. Nu, nu coridorul a devenit extrem de lung, tu te-ai micsorat. Pisica din casa iti da tarcoale. E cat un mamut si e si flamanda dimineata.




Sindromul Alice in Tara Minunilor


Sindromul Alice in Tara Minunilor




Nici n-apuci sa scoti urletul de groaza care-ti urca in gatlej ca totul revine la normal. N-a fost o halucinatie, ci doar sindromul Alice in Tara Minunilor, cand percepi totul ca fiind mai mic sau mai mare decat tine. Cercetatorii care l-au studiat cred ca s-ar datora unei disfunctii a lobului parietal, care se ocupa, intre altele, cu urmarirea traseului tau prin mediu, incercand sa te fereasca de ciocnirea de obiectele din jur, precum si cu intreaga raportare fata de spatiul din preajma.


Astfel, interiorul locuintei poate parea o casa de papusi, ori invers, sa ai senzatia ca vei ajunge in bucatarie numai daca iei avionul. Sindromul Alice in Tara Minunilor poate fi declansat si de consumul drogurilor psihoactive sau de virusul Epstein-Barr. Dar poate aparea si fara asta, doar din cauza unei migrene puternice.


Sindromul membrului in plus

V-a mai crescut o mana, chiar in timp ce va beati cafeaua? Pai, la un inventar fulger reiese ca intr-o mana tineti lingurita, cu o alta ceasca de cafea, iar cu degetele celei de-a treia va scarpinati in crestetul capului, de uimire… De fapt, aceasta mana in plus se afla in Stealth mode, este invizibila, chiar daca o simtiti si o puteti misca. Este sindromul membrului in plus.




Sindromul membrului in plus


Sindromul membrului in plus




Atentie, va puteti trezi cu trei sau patru picioare, la fel de invizibile. Creierul aloca resurse importante pentru procesarea datelor senzoriale provenite de la maini, interpretand senzatiile tactile si descifrandu-le pentru dumneavoastra. Astfel, in cazul pierderii unui membru, a unei maini, poate aparea sindromul membrului fantoma, deoarece creierul nu se impaca imediat cu lipsa de informatii senzoriale si intra intr-un fel de faza de negare, imaginand datele senzoriale obisnuite. In cazuri foarte rate, creierul isi imagineaza chiar mai mult, o mana sau un picior in plus.